Το «χτίσιμο» των εργασιακών σχέσεων στον επαγγελματικό χώρο όπου άνθρωποι συχνά τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους πρέπει όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να δημιουργήσουν, είναι πάντα μια δύσκολη εξίσωση.
Όταν οι σχέσεις και το γενικότερο κλίμα στον εργασιακό χώρο μεταξύ προϊσταμένων και υπαλλήλων είναι άσχημα, οι ευθύνες σίγουρα δεν βαρύνουν μόνο τη μία πλευρά. Δεδομένου όμως ότι ο τόνος δίνεται από την «κεφαλή» και στην τελική είναι ο εκάστοτε προϊστάμενος αυτός που εκ της θέσεως του καλείται να θέσει τους «κανόνες εμπλοκής» σε έναν εργασιακό χώρο, έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της ευθύνης. Εξ άλλου είναι αυτή η ίδια η ικανότητα του να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα κρίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς και σε μεγάλο βαθμό και την δική του αποδοτικότητα και επάρκεια.
Κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα, κάποιοι χειρότερα, κάποιοι είναι άκρως ακατάλληλοι και άλλοι είναι πραγματικά φτιαγμένοι για να διοικούν. Ελάχιστοι όμως από εμάς έχουμε υπάρξει τόσο τυχεροί στον εργασιακό μας βίο, ώστε να μην έχουμε ακούσει, σε κάποιες περιπτώσεις ξανά και ξανά, τις θανατηφόρες όσο και συχνά ανόητες ατάκες που τόσο συχνά αρέσκονται να εκσφενδονίζουν οι έχοντες- καλώς ή κακώς- την εξουσία.
Και σίγουρα κάποιες από αυτές τις έχετε ακούσει:
- «Εγώ είμαι το αφεντικό, οπότε πρέπει να κάνεις αυτό που σου λέω». Μην εκφράζετε τόσο υπερβολικά την εξουσία που έχετε. Η αλληλεπίδραση με όρους σεβασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική γι αυτό καλύτερα να προτιμάτε έναν καρποφόρο διάλογο.
- «Δεν είναι καλή ιδέα».Κυρίως οι πιο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό όταν τους ενθαρρύνουν. Η απόρριψη των ιδεών τους με αυτό τον αρνητικό, απότομο, κοφτό τρόπο, αντί μιας πιο θετικής προσέγγισης και συζήτησης, θα τους αποθαρρύνει.
- «Έτσι το κάναμε πάντα». Η νέα γενιά αναζητά εργασιακές συνθήκες όπου υπάρχει επαρκής ελευθερία για πρωτοβουλίες, περιθώριο για δημιουργία και διάθεση για καινοτομίες. Η «παράδοση» είναι λιγότερο σημαντική γι' αυτούς.
- «Δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει σκληρή δουλειά». Μια ατάκα που λέει πάντα η παλαιότερη γενιά εργαζομένων στους νεότερους συναδέλφους. Απλά θυμηθείτε πόσο άσχημα σας έκανε να αισθάνεστε αυτή η ατάκα όταν την ακούγατε όταν ήσασταν νέοι. Γι αυτό μην μειώνεται την προσπάθεια που καταβάλλουν οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.
- «Είσαι ο μόνος/η που έχει πρόβλημα με αυτό». Η ανοιχτή επικοινωνία με αντικείμενο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων είναι πιο αποδοτική από το ρίχνουμε το φταίξιμο σε κάποιον ή να κάνουμε συγκρίσεις. Και φυσικά δεν είναι επιτρεπτό να προσβάλουμε ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.
- «Επειδή το λέω εγώ». Η απαίτηση περί τυφλής υπακοής στην εξουσία δεν ταιριάζει και πολύ στη νέα γενιά εργαζομένων. Προτιμούν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και θέλουν να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο το έργο τους εντάσσεται σε ένα γενικότερο project. Μια τέτοια απάντηση, φυσικά δεν είναι επαρκής.
- «Εάν δεν σου αρέσει θα βρω κάποιον άλλο/η». Οι απειλές, σε συνδυασμό με την προβολή της ιδέας σε έναν εργαζόμενο πως δεν έχει αξία ως μονάδα- και άρα η δουλειά του δεν αναγνωρίζεται- οδηγούν στη λογική «για εμάς είσαι αναλώσιμος». Και αυτή η λογική είναι ο πιο σίγουρος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ένα προϊστάμενος για να αποξενώσει έναν εργαζόμενο και να τον καταστήσει αδιάφορο για τη δουλειά του.
- «Αυτό δεν σε αφορά». Η νέα γενιά εργαζομένων δεν ενδιαφέρεται για τα παραδοσιακά «όρια» που πολλοί βάζουν στους χώρους εργασίας. Εάν δεν επιτρέπεται να αποκαλύψετε κάποια πληροφορία, πείτε όσο περισσότερα μπορείτε και κάντε το με ευπρεπή τρόπο.
- «Είσαι τυχερός/η και που έχεις δουλειά». Το δίπολο και παράλληλα δίλημμα «εργαζόμενος» ή «άνεργος» είναι κάτι που δεν «αναγνωρίζουν» ή δεν αποδέχονται πολλοί από τους νέους εργαζόμενους. Πιστεύουν ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλές επιλογές- καλές ή κακές- και δεν αισθάνονται πλέον ευγνώμονες απλά και μόνο επειδή έχουν μια δουλειά – ειδικά εάν αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδο ή τους δυσκολεύει.
- «Δεν θέλω να ακούω γκρίνια». Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει διαρκώς τα παράπονα ενός γκρινιάρη αλλά το να του «κλείνει το στόμα» δεν λύνει και το πρόβλημα. Θα ήταν πολύ καλύτερα να βρίσκατε έναν τρόπο να τους δείξετε πως να επικοινωνούν ποιο δημιουργικά και αποτελεσματικά.
- «Δεν είναι δική σου δουλειά». Μη κολλάτε στα «όρια»,τις «ταμπέλες» και στους «ρόλους». Αντ αυτού δημιουργήστε συνθήκες για πιο δημιουργικές συζητήσεις και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το ομαδικό πνεύμα, τον ενθουσιασμό κλπ των νεότερων συναδέλφων σας.
Διαβάστε επίσης:
Πηγές: Forbes, American Express, Ιnc,