Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πολλοί καλούμαστε κάποια στιγμή να πάρουμε, είναι αυτή της παραίτησης ή μη από τη δουλειά. Τα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό μας όταν φτάσουμε στο σημείο να φλερτάρουμε με αυτή την ιδέα είναι πολλά και η απάντηση, που μπορεί να είναι μόνο ξεκάθαρη «ναι» ή «όχι», δίνεται δύσκολα.
Συχνά δε στα τέλη ενός έτους και εν αναμονή της έναρξης του νέου ένα τέτοιο ερώτημα γίνεται ακόμη πιο επίμονο, έντονο. Τις μέρες που διανύουμε, έχουμε συνήθως μια έντονη διάθεση να αποτινάξουμε από επάνω μας όσα μας κούρασαν, μας ταλαιπώρησαν και να κάνουμε μια νέα αρχή, θέτοντας νέους στόχους, αισιοδοξώντας πως οι αλλαγές που θα κάνουμε στη ζωή μας θα φέρουν καλύτερες μέρες.
Πως όμως παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση.
Ο Dan Ariely, ο οποίος είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Συμπεριφοριστικής Οικονομίας στο Duke University και συγγραφέας του «Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations» έρχεται σε αυτό το video του Business Insider να μας βοηθήσει εστιάζοντας στο ερώτημα εάν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσουμε μια νέα εργασία.
Όπως αναφέρει λοιπόν και στο βίντεο:
«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Μερικές φορές βρισκόμαστε σε καταστάσεις επί των οποίων δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Αδυνατούμε να αποκτήσουμε οποιονδήποτε έλεγχο. Δεν μπορούμε να “επικοινωνήσουμε” με αυτό που κάνει η εταιρεία. Δεν κατανοούμε ποιος είναι τελικά ο στόχος της.
Και αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να παραιτηθούμε. Απλά να αυτοκτονήσουμε. Όχι. Είναι η στιγμή που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλες οι δουλειές δεν συνιστούν την ίδια ενδιαφέρουσα πρόκληση για όλους και πως το κίνητρο είναι αυτό από το οποίο στη πραγματικότητα επωφελούμαστε όλοι.
Φανταστείτε λοιπόν πως εργάζεστε σε μια εταιρεία και είστε δυστυχισμένοι. Είστε δυστυχισμένοι και δεν προσφέρετε. Από την άλλη εάν εργάζεστε σε μια επιχείρηση που σας κάνει ευτυχισμένους, τότε όχι μόνο είστε χαρούμενοι αλλά επίσης προσφέρετε περισσότερο. Και τότε όλοι, μα όλοι, επωφελούνται.
Εάν όμως είστε κολλημένοι σε μια κατάσταση που λέτε “το ξέρω πως δεν μπορώ να βρω την ευτυχία εδώ, είμαι εδώ μόνο για να παίρνω το μισθό μου και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν φεύγω”...τότε αυτός δεν είναι και ο καλύτερος λόγος για να παραμείνετε σε αυτή τη δουλειά.
Πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι άλλο.
Τώρα, εάν πάτε σε μια δουλειά που μοιάζει με την προηγούμενη και ελπίζετε πως όλα θα είναι διαφορετικά επειδή άλλαξαν κάποια πράγματα...να ξέρετε πως αυτό είναι ευσεβής πόθος.
Το πραγματικό ερώτημα είναι τι είδους δουλειά θα πρέπει να αναζητήσετε, να δοκιμάσετε και τελικά να βρείτε νόημα και ευτυχία κάνοντας κάτι διαφορετικό απ' ότι στο παρελθόν, που ήδη το έχετε προσπαθήσει και αποτύχει».