Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση. Η εμπλοκή μετά τα μέτρα και το ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση. Η εμπλοκή μετά τα μέτρα και το ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel, left, smiles to Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, during the EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner)
German Chancellor Angela Merkel, left, smiles to Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, during the EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner)
ASSOCIATED PRESS

Και ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε έβαλαν «φρένο» και ζήτησαν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα για του συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είναι ήδη στις Βρυξέλλες. Το μπαράζ επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού αρχίζει απόψε, με τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και ολοκληρώνεται με το κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο, όπου και θα τον υποδεχθεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό καθώς η Γερμανία ενδέχεται να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου και βέβαια το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με φόντο το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και η ρύθμιση τους ελληνικού χρέους. Θα έχει προηγηθεί της συνάντησης η ονομαστική ψηφοφορία, αύριο, Πέμπτη, στην ελληνική Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να το αξιοποιήσει καθώς το άρθρο 65 του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα.

Ήδη ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη σήμερα, Τετάρτη, υπογράμμισε - απευθυνόμενος προς τους εταίρους - ότι «οφείλουν να σεβαστούν τον ελληνικό λαό» και τους κάλεσε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους με πρώτο στη σειρά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έβαλαν βέτο στις εξαγγελίες Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα για του συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του ESM μέσω email γνωστοποίησε τη θέση του Ταμείου. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τέτοια ταύτιση απόψεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ειδικά την στιγμή που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στους στόχους του προγράμματος.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε όταν ο κ. Τρίπρας προσγεθώθηκε στις Βρυξέλλες και αποφάσισε να ζητήσει την ονομαστική ψήφο όλων των κομμάτων για τα μέτρα της στήριξης. Κυβερνητική πήγη μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των διαπραγματεύσεων υπογράμμισε σε απάντηση για την ονομαστική της Πέμπτης ότι «όποιος μας ρωτήσει θα εξηγήσουμε ότι είναι εντός μνημονιακού πλαισίου» ενώ πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός. «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει δε το Μαξίμου η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

***

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ολοένα και περισσότεροι θεωρούν πως η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα δεν φαίνεται να είναι αναγκαία από την ώρα που μετακινείται από την πάγια θέση του για μειωμένα πλεονάσματα και κούρεμα χρέους και υιοθετεί τη γραμμή Σόιμπλε για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Δημοφιλή