Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η εμμονή του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων λιτότητας μετά το 2019

Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η εμμονή του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων λιτότητας μετά το 2019
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 15: German Chancellor Angela Merkel (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend the European Union (EU) Leaders Summit in Brussels, Belgium on December 15, 2016. EU Leaders discussed Ukraine, Syria, Brexit during the summit. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 15: German Chancellor Angela Merkel (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend the European Union (EU) Leaders Summit in Brussels, Belgium on December 15, 2016. EU Leaders discussed Ukraine, Syria, Brexit during the summit. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και της σταθερότητας.

«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της», υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ - και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε.

Όσον αφορά τα έκτατα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος και δεν έχουν καμία συνέπεια στους στόχους του 2016, ούτε επηρεάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018 και 2019».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

«Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί» (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, και τόνισε: «Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Το Κυπριακό

"Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Είπε ότι "η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή διότι έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά". "Πιστεύω", είπε ο πρωθυπουργός, "ότι ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι αν περάσει κι άλλη μια δεκαετία οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: ?δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τα δεδομένα'".

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία", σημειώνοντας ότι "γι' αυτόν τον λόγο και ζητήσαμε από την πλευρά τη δική μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από την Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο". "Η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια τρίτη χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία", υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι επιπλέον η πιθανή λύση του Κυπριακού θα έχει προφανώς θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές.

"Από την άλλη όμως καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές", τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: "Καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ' αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ?60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Και βεβαίως επιπλέον καταστήσαμε σαφές προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Ελλάδα, δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Κύπρο, αλλά θα είναι αρνητική για την Ευρώπη την ίδια, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε σαφές, και οι 26, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, στο τραπέζι σήμερα συμφώνησαν με την άποψη ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια θετική διέξοδος και μια βιώσιμη λύση. "Και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Τώρα αν από την άλλη πλευρά η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι το οποίο πραγματικά το απευχόμαστε. Πραγματικά θέλουμε να υπάρξει μια διέξοδος και θα το διεκδικήσουμε, θα το παλέψουμε", πρόσθεσε.

Δημοφιλή