Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το 2016 ήταν μια εύκολη χρονιά. Το αντίθετο θα ήταν μάλλον πιο ακριβές. Μην νομίζετε όμως πως ο χρόνος που φεύγει ήταν ο «χειρότερος» όπως πολλοί βιάζεστε να δηλώσετε. Γιατί ναι υπήρξαν χρονιές πολύ πιο «θανατηφόρες» και δύσκολες.
Πολύ πρόχειρα μπορούμε να θυμηθούμε από τα μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας τουλάχιστον 7:
- Το 1347 χρονιά που εκδηλώθηκε ο Μαύρος Θάνατος, η μεγάλη επιδημία πανούκλας που τα επόμενα χρόνια σάρωσε την Ευρώπη, παίρνοντας τη ζωή περίπου 20 με 25 εκατ. ανθρώπων. Μόνο στην Αγγλία για παράδειγμα υπολογίζεται πως αφανίστηκε ο μισθός πληθυσμός, περίπου 1,5εκατ. ανθρώπων ενώ μόνο στην Αγγλία αφάνισε τον μισό πληθυσμό.
Tην ίδια χρονιά και μόλις έξι μήνες μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Στο άρθρο 231, γνωστό και ως “Ρήτρα Ενοχής” αναγνωρίζεται ρητά η ευθύνη που φέρει η Γερμανία για τον πόλεμο και ζητείται αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών ως πολεμική αποζημίωση. Η χώρα βυθίζεται ύφεση. Πολλοί ιστορικοί αναγνωρίζουν σε αυτή το άρθρο της Συνθήκης έναν από τους ισχυρότερους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο του Αδόλφου Χίλτερ στην εξουσία αφού τη χρησιμοποίησε ως επιχείρημα στη ρητορική του περί απειλής κατά του γερμανικού έθνους.