Στους ρυθμούς του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά να κινείται και επίσημα από σήμερα, Παρασκευή, η παγκόσμια οικονομία. Σε ολόκληρο τον πλανήτη περιμένουν κάποιοι με ενδιαφέρον και άλλοι με ανησυχία ο νέος «πλανητάρχης» να περάσει από την περίοδο των δηλώσεων στην περίοδο της άσκησης πολιτικής.
Αρκετοί κρατούν την ανάσα τους για την επόμενη ημέρα από την εποχή Ομπάμα, με έναν νέο πρόεδρο που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πολιτική που θα ασκήσει. Άλλοι κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα κάτσει για πρώτη φορά στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογέλασε και πρότεινε να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές του και όχι οι δηλώσεις του.
Νέος πρόεδρος νέες ανησυχίες
Με έντονη ανησυχία θα περιμένουν και στην Αθήνα τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Από το Κυπριακό έως την αξιολόγηση οι θέσεις του νέου προέδρου μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα. Η εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ σε κανένα από τα Ελληνικά θέματα.
Για παράδειγμα είναι άγνωστο ακόμα πια πολιτική θα επιλέξει αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα που μετέχει σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ΗΠΑ έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο ΔΝΤ, παρασκηνιακά ορίζουν την στρατηγική του Ταμείου.
Οι πρώτες ενδείξεις θα υπάρξουν αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Από τις εξελίξεις αυτές θα κριθούν πολλά και για το Ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται πως βρίσκεται καθηλωμένο εν μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των πλευρών και σε όλα τα επίπεδα.
Οι απειλές Σόιμπλε
Η ξεκάθαρη στροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το Ελληνικό ζήτημα, προκάλεσε νέες ανησυχίες στην Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός ξεκαθάρισε ότι χωρίς ΔΝΤ δεν θα υπάρχει και Ελληνικό πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της υιοθέτησης των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ή του απότομου τερματισμού του υφιστάμενου προγράμματος, με ότι μπορεί να αυτό να σημαίνει.
Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα είδαν με ιδιαίτερο προβληματισμό την αλλαγή στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πλέον βλέπουν ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια στενεύουν και τα επόμενα 24ώρα θα πρέπει να ληφθούν από την Ελληνική πλευρά επώδυνες αποφάσεις εάν θέλουν να «ξεπαγώσουν» την αξιολόγηση.
Καλύτερη εικόνα για το κλίμα και τις προθέσεις των εταίρων θα έχουν την προσεχή Δευτέρα όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με θέμα την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.
Η έμμεση παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι για το χρέος ίσως δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς στη χθεσινή συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που το χρέος της να μην είναι βιώσιμο. Μόνο δεδομένο ότι έως τις 26 Ιανουαρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση θα πρέπει να μετρήσει τις εξελίξεις και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.