Μαζικό «προσκύνημα» φαίνονται να πραγματοποιεί μεγάλος αριθμός καρχαριών στα ανοιχτά ενός παράκτιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο βόρειο Ισραήλ, όπου τα νερά της Μεσογείου είναι πιο θερμά- με αποτέλεσμα οι αρχές της περιοχής τη Δευτέρα να συστήσουν στους πολίτες να μείνουν μακριά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Phys.Org, δεκάδες σταχτοκαρχαρίες και σκούροι καρχαρίες (sandbar και dusky), μήκους που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα, προσελκύστηκαν στον σταθμό της Χαντέρα, που χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για την ψύξη των τουρμπίνων του, το οποίο ρίχνεται στη συνέχεια πίσω στη θάλασσα, σε υψηλότερη θερμοκρασία.
Οι φωτογραφίες των καρχαριών που κυκλοφόρησαν έχουν προκαλέσει αίσθηση στην κοινότητα των Ισραηλινών δυτών, που επιζητούν την απόλυτη πρόκληση: Το κολύμπι μαζί με καρχαρίες και τη λήψη φωτογραφιών από κοντά. Ωστόσο, οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση, τόσο για την προστασία του κοινού, όσο και των καρχαριών, τονίζοντας πως πρόκειται για προστατευόμενο είδος, που δεν πρέπει να αλιεύεται, ταΐζεται ή παρενοχλείται.
Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σταθερή αύξηση των καρχαριών που αναζητούν ζώνες με θερμά νερά στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. «Ξέρουμε ότι τους αρέσουν τα θερμά νερά, αλλά δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς» είπε στο AFP η θαλάσσια οικολόγος Ρουθ Γιαχέλ στο AFP. «Μπορούμε να δούμε ότι τους προσελκύει το θερμό νερό- μπαίνουν στα ρεύματά του και πραγματοποιούν έναν “χορό”, βγαίνουν μαζί με το ρεύμα, κάνουν τον κύκλο και το ξανακάνουν» πρόσθεσε. «Ίσως το κάνουν επειδή τους αρέσει, βρίσκουν ευχάριστο το να βρίσκονται σε θερμά νερά».
Άλλες πιθανές εξηγήσεις είναι η σχετική αφθονία θηραμάτων, η προστασία από παράσιτα ή το ότι τα θερμά νερά ίσως είναι σημείο συνάντησης για ζευγάρωμα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γιαχέλ, όλα αυτά είναι θεωρίες- συμπληρώνοντας πως, ενώ οι πληθυσμοί καρχαριών στη Μεσόγειο είναι σε πτώση, οι θεάσεις στα ανοιχτά του Ισραήλ αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. «Η εντύπωση είναι ότι ότι έρχονται εδώ περισσότερο» αναφέρει, τονίζοντας πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.