Εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, ο μονόκερος της επιστημονικής κοινότητας ήταν η μετατροπή του υδρογόνου, του ελαφρύτερου στοιχείου του περιοδικού πίνακα, σε μέταλλο.
Και τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν αυτόν τον μονόκερο, επιδεικνύοντας τις ασύλληπτες ικανότητες της σύγχρονης αλχημείας.
Όπως δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το επιστημονικό περιοδικό Science, επιστήμονες του Harvard University κατάφεραν επιτέλους να παράξουν μια μικρή ποσότητα μετάλλου κατασκευασμένου από υδρογόνο, δημιουργώντας το πιο σπάνιο και, κατά πάσα πιθανότητα, πιο πολύτιμο υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.
Και αυτό γιατί το μεταλλικό υδρογόνο μπορεί, θεωρητικά, να φέρει επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας, επιτρέποντας τη δημιουργία υπέρ-γρήγορων υπολογιστών, τρένων μαγνητικής αιώρησης υψηλής ταχύτητας και εξαιρετικά αποδοτικών οχημάτων, καθώς και να εξελίξει σε τεράστιο βαθμό οτιδήποτε έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.
Επίσης, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην ανθρωπότητα για την εξερεύνηση του διαστήματος, δρόμους που μέχρι σήμερα δεν είχαμε καν ονειρευτεί.
Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το επόμενο βήμα των επιστημόνων, το οποίο είναι να ελέγξουν κατά πόσο το νέο αυτό μέταλλο είναι σταθερό σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και πιέσεις.
«Πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο της φυσικής υψηλής πίεσης», είπε ο καθηγητής Isaac Silvera, ο οποίος δημιούργησε το μέταλλο μαζί με τον Dr. Ranga Dias. «Είναι το πρώτο δείγμα μεταλλικού υδρογόνου που έχει υπάρξει στην ιστορία της Γης, οπότε όταν το κοιτάζεις, κοιτάζεις κάτι που δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.
Προς το παρόν το μικροσκοπικό κομμάτι μετάλλου είναι ορατό μόνο μέσα από δύο διαμάντια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να συντρίψουν το υγρό υδρογόνο σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Για την ακρίβεια, η πίεση που ασκήθηκε για να δημιουργηθεί το μέταλλο ήταν τόσο τεράστια, που ξεπέρασε αυτή που υπάρχει στο κέντρο της Γης.