Γιατί ο Σόιμπλε ελέω γερμανικών εκλογών και Τράμπ επαναφέρει το Grexit

Γιατί ο Σόιμπλε ελέω γερμανικών εκλογών και Τράμπ επαναφέρει το Grexit
Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, speaks during the G20 Digitising Finance conference in Wiesbaden, Germany, on Wednesday, Jan. 25, 2017. Bundesbank President Jens Weidmann said that 'digital finance opens up a host of opportunities, but we should not neglect the risks it entails.' Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images
Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, speaks during the G20 Digitising Finance conference in Wiesbaden, Germany, on Wednesday, Jan. 25, 2017. Bundesbank President Jens Weidmann said that 'digital finance opens up a host of opportunities, but we should not neglect the risks it entails.' Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Tο ελληνικό πρόβλημα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε παρά το Brexit, τον Τραμπ, το προσφυγικό, τις εντάσεις με την Τουρκία και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης. Η εφημερίδα Bild, στο σημερινό της φύλλο, αναφέρεται στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που έχει ότι την προεκλογική περίοδο το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.

Ο δρόμος της κρατικής χρεοκοπίας

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».

Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα. «Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

Τραμπ εναντίον όλων

Την μετωπική αντιπαράθεση με τον υπόλοιπο κόσμο επιλέγει ο αμερικανός πρόεδρος προκαλώντας βαθύ προβληματισμό για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι κανείς άλλος αμερικανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν έχει προκαλέσει τόση ανησυχία την πρώτη κιόλας εβδομάδα διακυβέρνησής του. «Μετά από μια επιθετική ομιλία την ημέρα της ορκωμοσίας του ακολούθησε η υπογραφή 20 διαταγμάτων, από την έξοδο από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρι την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους και πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι ανατριχιαστικό με πόση βιαιότητα εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Θυμίζει τον Τζορτζ Μπους, που χαρακτήρισε συλλογικά το Ιράκ και άλλες χώρες ως άξονα του κακού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο πόλεμος των πολιτισμών, τον οποίο προανήγγειλε ο Σάμιουελ Χάντιγκτον πριν από δύο δεκαετίες, βρίσκει την επιβεβαίωσή του με την πολιτική Τραμπ. Πρόκειται για παιγνίδι με τη φωτιά».

Και η Süddeutsche Zeitung αποφαίνεται: «Μετά από μια εβδομάδα όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν κάνει για πρόεδρος. Στην επιχείρησή του μπορούσε να πει, αγοράστε αυτόν τον ουρανοξύστη και γινόταν. Στο Λευκό Οίκο υπογράφει τα διατάγματα το ένα μετά το άλλο οδηγώντας τη χώρα στο χάος, την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα της κυβέρνησής του δεν έχει ακόμη αναλάβει υπηρεσία».

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή