Η Μπάνον του Μπάνον. Ποια είναι η 25χρονη υπερσυντηρητική σύμβουλος του Τραμπ

Η Μπάνον του Μπάνον. Ποια είναι η 25χρονη υπερσυντηρητική σύμβουλος του Τραμπ
Protesters try unsuccessfully to burn an upside down US flag during a protest outside the White House in Washington, DC on November 25, 2014, one day after a grand jury decision not to prosecute a white police officer for the killing of an unarmed black teen in Ferguson, Missouri. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV (Photo credit should read MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)
Protesters try unsuccessfully to burn an upside down US flag during a protest outside the White House in Washington, DC on November 25, 2014, one day after a grand jury decision not to prosecute a white police officer for the killing of an unarmed black teen in Ferguson, Missouri. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV (Photo credit should read MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)
MLADEN ANTONOV via Getty Images

Το προφίλ της Τζούλια Χαν κάνει το γνωστό αμερικάνικο περιοδικό «The New Yorker» και δεν είναι και τόσο κολακευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερσυντηρητική δημοσιογράφος Τζούλια Χαν προσελήφθη ως ειδική σύμβουλος του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας και όχι άδικα προβληματισμό ακόμη και στους Ρεπουμπλικανικούς.

Ο προβληματισμός, εάν όχι ανησυχία, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ενισχύεται από το γεγονός ότι η 25χρονη είναι προστατευόμενη και στενή συνεργάτης του φέροντα ακροδεξιές ιδέες, του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ, Στέφεν Μπάνον, ο οποίος ηγούταν του Breitbart News, που στήριζε τον Τραμπ σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα κάποιοι να το αποκαλούν περιπαιχτικά ως «Τrumpbart News».

Όσον αφορά στον Μπάνον οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν ως τον «Ρασπούτιν του Τραμπ», συνήθως στο twitter τον αποκαλούν #PresidentBannon.

Όταν η Χαν έγραφε για το Breitbart η βασική αρθρογραφία αφορούσε στη μετανάστευση (ήθελε λιγότερους μετανάστες και συγκεκριμένα λιγότερους μουσουλμάνους μετανάστες) και στη προδοσία των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι κατά τη γνώμη της ξεπούλησαν τα συμφέροντα της Αμερικής. Μάλιστα στόχευσε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκ των κορυφαίων στελεχών των Ρεπουμπλικανών, τον Πολ Ράιαν. Τα άρθρα της ήταν βιτριολικά κατηγορώντας τον ως υποστηρικτή της πολιτικής των ανοικτών συνόρων και χαρακτηρίζοντας ως «διπλό πράκτορα» που κρυφά στήριζε την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μπάνον προσέλαβε τη Χαν για να δώσει ένα μήνυμα στον Ράιαν. Όμως ακόμη περισσότεροι πιστεύουν ότι η Χαν θα κάνει τον Μπάνον να δείχνει μετριοπαθής. Για να γίνει αυτό αντιληπτό πρέπει κανείς να θυμηθεί ότι ο Μπάνο έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι καταστρέψει το κράτος, (εννοώντας το κατεστημένο προκειμένου να επιβάλει την δική του ατζέντα). Όταν «έτρεχε» την προεκλογική εκστρατεία του σημερινού πλέον Αμερικανού προέδρου, είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ είναι απλά ένα όργανο, το μέσο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων προσθέτοντας «δεν ξέρω εάν το έχει πιάσει αυτό ή όχι».

«Η Χαν είναι η “Μπάνον του Μπάνον”», γράφει ο New Yorker δηλαδή «η χειρότερη των χειρότερων» στον Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά λοιπόν στην προστατευόμενη του Μπάνον.

Η Χαν μεγάλωσε στο Μπέβερλι Χιλς και πήγε σχολείο στο ιδιωτικό λύκειο για παιδιά της ελίτ, το Harvard-Westlake . Ήταν εξαιρετική στο ειδικό μάθημα νομικής όπου σχεδιάζονταν δικαστήρια με ειδική θεματολογία, ενώ τότε οργάνωνε και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου ορφανά παιδιά από άλλες χώρες να μπορέσουν να ζήσουν με ανάδοχες οικογένειες στις ΗΠΑ. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. «Ήταν προσιτή και ευγενική. Το μόνο παράξενο ήταν ότι για ένα διάστημα δούλευε σε ένα σκοπευτήριο» δήλωσε ένας συμμαθητής της από τα χρόνια του Σικάγο. Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως μια ταλαντούχα σκοπεύτρια.

Το μεταπτυχιακό της είχε να κάνει με κάτι ψυχαναλυτικά μπερδεμένο, μια μετά Φουκολακανική προσέγγιση σε φιλοσοφικά θέματα βασισμένη στα βιβλία του αριστερού φιλοσόφου, καθηγητή στο Μπέρκλεϊ, Λίο Μπερσάνι που διερευνά ψυχαναλυτικά την ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλικότητα βασιζόμενος μεταξύ άλλων στα γραπτά του Φρόιντ.

Όπως και να έχει η Χαν μετά τις σπουδές της επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και επιθυμεί να εργαστεί στα ΜΜΕ δεν την ενδιαφέρει τι θα κάνει. Πιάνει δουλειά στο ραδιόφωνο ως παραγωγός στις εκπομπές της ακροδεξιάς Laura Ingraham.

«Κάποια στιγμή τη ρώτησα ποιες είναι οι πολιτικές της πεποιθήσεις και μου απάντησε πως είναι απολιτική. Τότε σκέφτηκα πως υπάρχουν δύο πιθανότητες, είτε κρύβεται γιατί δεν νιώθει άνετα να τη χαρακτηρίσουν ως υπερσυντηρητική, ή απλά να είναι μια κοινωνική αναρριχήτρια» λέει ο πρώην συμμαθητής της.

Δημοφιλή