Ο Τζον Μπελ, είναι ένας από τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Εκτός από αυτό όμως είναι και ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει καταφέρει έστω και λίγο να κρατήσει στα χέρια του την καρδιά του.
Ο Τζον Μπελ γνωρίζει κάθε χιλιοστό της καρδιάς του. Ξέρει ακόμα ότι αυτή έχει τοποθετηθεί πλέον σε ένα βάζο με φορμόλη σε έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Baylor, στο Ντάλας του Τέξας. Κάθε φορά που επιστρέφει στο νοσοκομείο, ο 74χρονος συνταξιούχος υπεύθυνος μάρκετινγκ σκέφτεται αν πρέπει ή όχι να επισκεφτεί τον χώρο στον οποίο βρίσκεται η «παλιά» του καρδιά.
Και αυτό γιατί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor, ο Μπελ κατάφερε να κάνει κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα: Nα κρατήσει στα χέρια του την καρδιά του.
«Η πρώτη μου "συνάντηση" ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά», λέει ο Μπελ, που μένει στο Φορτ Γουόρθ. «Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί. Ξεπέρασα τη συγκίνησή μου όταν κατάφερα να την κρατήσω στα χέρια μου».
«Ήταν αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι την είχα φανταστεί. Η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε ήταν ότι έμοιαζε με ένα κομμάτι ροσμπίφ πάνω σε μία πιατέλα».
Ο Μπελ είναι ένας από τους 70 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, οι οποίοι είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δουν και να κρατήσουν την παλιά τους καρδιά στα χέρια τους μέσω του προγράμματος του Baylor, «Καρδιά στην Καρδιά». Tα περισσότερα ιατρικά ιδρύματα, πετούν τα όργανα που έχουν αφαιρεθεί από τους ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όμως στο ιατρικό κέντρο του Baylor υπάρχει ο χώρος και τα μέσα προκειμένου οι ασθενείς να καταφέρουν να δουν πώς είναι στα όργανά τους.
Το 2014, ο Δρ. Γουίλιαμ Σ. Ρόμπερτς, ένας καρδιοπαθολόγος και διευθυντής στο καρδιολογικό κέντρο καρδιάς και αγγείων στο Baylor, επέτρεψε για πρώτη φορά στους ασθενείς να έρθουν σε επαφή με τις «παλιές» καρδιές τους. Μέσω αυτού του προγράμματος σκοπεύει στην εκπαίδευση των ατόμων για τις διάφορες αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας.
«Θα μπορούσα να σας πω ότι ενδεχομένως το 99,5% των νοσοκομείων πετούν τις καρδιές, αφού τις εξετάσουν και συντάξουν ένα ιατρικό πόρισμα», λέει ο Ρόμπερτς. «Εμείς τις κρατάμε όλες», προσθέτει.
Πηγή: Atlas Obscura