Με στόχο να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον «οδικό χάρτη» ο οποίος θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά κυρίως την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που «βλέπει» το ΔΝΤ, προσέρχεται στο αποψινό Eurogroup (16.00 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος είναι να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Κατ αρχήν η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Σε αυτά οι Θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στη φορολογία με τη μείωση του αφορολόγητου, στο ασφαλιστικό με την περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και στα εργασιακά με τις παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις.
Το δυσκολότερο κομμάτι από τις απαιτήσεις των θεσμών είναι η προνομοθέτηση των μέτρων, προληπτικά από τώρα για μετά το 2018. Σε αυτά θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ο ενισχυμένος δημοσιονομικός «κόφτης», καθώς και η μείωση του αφορολόγητου. Αντίθετα η κυβέρνηση δίνει μάχη να αποφύγει τη νομοθέτηση από τώρα μέτρα τα οποία αφορούν το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να καλύψει τις απαιτήσεις των Θεσμών με εντοπισμό και συμφωνία αλλά όχι ψήφιση τους.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προτάσσει και τις δικές της απαιτήσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με ένα πακέτο παρεμβάσεων το οποίο θα αφορά σε μειώσεις φόρων και συντελεστών. Ταυτόχρονα διεκδικεί να οριστικοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ταυτόχρονα να υπάρξει δέσμευση των δανειστών για την άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι και οι δανειστές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το βασικότερο είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Αντίστοιχα μένει να φανεί εάν το Ταμείο θα περιορίσει τις απαιτήσεις του αναφορικά με το ύψος των προληπτικών μέτρων για μετά το 2018. Αυτό θα κριθεί και από την απόφαση των Ευρωπαίων σχετικά με τη διάρκεια που θα έχουν οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κρίσιμες επαφές
Η επίτευξη των προσδοκιών θα κριθεί στις συναντήσεις που αναμένεται να έχουν μεταξύ τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ιδιαίτερης σημασία είναι η συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκεί αναμένεται να αποφασιστεί το μέλλον και ο ρόλος του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτή η συνάντηση θα κρίνει πολλά σε πολιτικό επίπεδο καθορίζοντας και το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αντίστοιχα σε τεχνικό επίπεδο όλα θα κριθούν στις συναντήσεις που αναμένεται να έχουν οι Θεσμοί μεταξύ τους, αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη του αποψινού Eurogroup.
Οι κομβικές ημερομηνίες
Η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο, η απόφαση για την εκταμίευση μπορεί να πάει ακόμα πιο πίσω αν οι διαδικασίες μπλοκαριστούν εξαιτίας των εκλογών στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση η λήψη της απόφασης θα μεταφερθεί για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα να έχει βρει κοινό τόπο με τους δανειστές και να προχωρήσει στη ψήφιση τόσο των προληπτικών μέτρων, όσο και των νομοσχεδίων τα οποία έχουν να κάνουν με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πλειονότητα αυτών των νομοσχεδίων είναι έτοιμα και μένει να εγκριθούν από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, όποτε αποφασιστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης.