Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ για την επόμενη ημέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα δεδομένα και ο χρόνος

Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ για την επόμενη ημέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) and German Chancellor Angela Merkel (L) arrive for a press conference at the Chancellery in Berlin, on April 5, 2016. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) and German Chancellor Angela Merkel (L) arrive for a press conference at the Chancellery in Berlin, on April 5, 2016. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Στο Βερολίνο σήμερα θα ετοιμαστεί ο «οδικός χάρτης» της επόμενης ημέρας του ΔΝΤ σχετικά με το Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η διάρκεια και εν τέλει, η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Μνημονίου.

Στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Ελληνικό ζήτημα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας. Οι δύο κυρίες προσέρχονται στη συνάντηση με αμοιβαία διάθεση αλληλοϋποστήριξης εν όψει των Γερμανικών εκλογών και των εξελίξεων στο εσωτερικό του Ταμείου.

Με δεδομένο ότι οι ασφυκτικές πιέσεις του Βερολίνου ανάγκασαν του Ευρωπαίους δανειστές να υιοθετήσουν πλήρως την ατζέντα του Ταμείου και την Ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις για λήψη νέων μέτρων, η κυρία Λαγκάρντ περιμένει απαντήσεις και στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα όπως τη ρύθμιση του χρέους και τους μεσοπρόθεσμούς στόχους του προγράμματος.

Με τις απαντήσεις που θα λάβει από τη σημερινή συνάντηση η κυρία Λαγκάρντ θα πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά με το μέλλον του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι από την σημερινή συνάντηση αναμένονται ανακοινώσεις, καθώς το Ταμείο δεν προτίθεται να πάρει οριστικές αποφάσεις πριν τον Απρίλιο.

Τα δεδομένα και ο χρόνος

Με βάση και τις ανακοινώσεις του Eurogroup, μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ μένει να διευκρινιστεί το ύψος αλλά και η χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιμελώς απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα λάβει το Eurogroup συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση την 20η Μαρτίου. Εάν όμως οι θεσμοί θέλουν να έχουν πρώτα τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για τα μεγέθη του 2016, τότε οι αποφάσεις θα «μυρίζουν» άνοιξη φτάνοντας στη συνεδρίαση του Απριλίου ή ακόμα και του Μαϊου.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο καθώς και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η οριστικοποίηση των στοιχείων θα δείξει και επίσημα την υπεραπόδοση από τους στόχους. Με βάση αυτά τα στοιχεία κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών προκειμένου να μειωθεί το πακέτο των μέτρων αλλά και στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια εποχή άλλωστε το Ταμείο θα εκδώσει τις προβλέψεις του, γεγονός που θα του επιτρέψει την αναθεώρηση των ιδιαίτερα αρνητικών εκτιμήσεων του, όπως προ ημερών είπε ο Πολ Τόμσεν.

Επιτάχυνση χωρίς καθυστερήσεις

Παρόλα αυτά η κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να βρει την αξιολόγηση ο Απρίλιος και για αυτό το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει να «τρέξουν» οι διαπραγματεύσεις. Όπως εκτιμούν νέες καθυστερήσεις μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και να φέρουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η πολιτική του ΔΝΤ, όταν θα περάσει και επίσημα στην εποχή Τράμπ, μετά την εαρινή του σύνοδο το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου με την τοποθέτηση του νέου εκπροσώπου των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και σε ότι έχει να κάνει με τη λήψη νέων μέτρων. Με δεδομένο ότι το νέο αφορολόγητο θα μειωθεί ακόμα και στις 6.000 ευρώ και ταυτόχρονα 1.400.000 συνταξιούχοι θα δουν από το 2019 ή το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και η οικονομία να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Και αυτό γιατί τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη «η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει», ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα σύμφωνα με όσα λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εφαρμοστούν εφόσον τον Απρίλιο του 2019 οριστικοποιηθεί από την Eurostat ότι επετεύχθησαν οι στόχοι του προγράμματος.

Δημοφιλή