Λίγο πριν την σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο για τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος, ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του, σχολιάζει στην HuffPost Greece το αποτέλεσμα του Eurogroup και επιχειρεί ορισμένες προβλέψεις.
Ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» και σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «το μόνο που έχει κάνει ολόκληρο το καστ των χαρακτήρων που έχει διαχειριστεί την ελληνική κρίση από το 2009 και έπειτα είναι να σέρνεται από το ένα επεισόδιο της κρίσης στο άλλο». Επομένως, εκτιμά ότι το πρόσφατο επεισόδιο συνιστά άλλο ένα, αντίστοιχου τύπου, κεφάλαιο διαχείρισης της κρίσης, στο οποίο μάλιστα, «η μελωδική κυρία δεν πρόκειται καν να ανέβει πάνω στη σκηνή». Ο Ντόιλ πιστεύει ότι αυτή τη φορά, όπως και προηγουμένως, η πραγματική προθεσμία και το κρίσιμο σημείο θα είναι το φετινό καλοκαίρι, όταν θα λήξει η προθεσμία μεγάλων αποπληρωμών προς την ΕΚΤ και τους ιδιώτες επενδυτές. Σπεύδει μάλιστα να σημειώσει ότι οι ελπίδες που εκφράστηκαν από ορισμένες πλευρές για επίτευξη τελικής συμφωνίας πριν από την έναρξη του απρόοπτου ευρωπαϊκού εκλογικού κύκλου αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι εξακολουθεί να πρυτανεύει η ελπίδα και όχι τα μαθήματα που θα έπρεπε να μας είχε διδάξει η εμπειρία διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα μείνει ή θα φύγει (καθώς αφενός οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν την ατζέντα του ΔΝΤ, αφετέρου, όμως, αναμένουν απαντήσεις στα ανοιχτά θέματα, όπως το χρέος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι), ο Ντόιλ πιστεύει ότι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το ΔΝΤ μπορεί τελικά να επανέλθει στο πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή, προσθέτει, αντανακλά περισσότερο την αναπάντεχη αύξηση των εσόδων που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση (και τις αντίστοιχα συνδεδεμένες αναθεωρήσεις των μεσοπρόθεσμων στόχων), ενώ εκφράζει και την «νέα γραμμή» που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση, προσθέτει, δεν πρόκειται για κάποια θεμελιώδη αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών. «Είτε υπάρξει είτε όχι μια νέα άμεση συμφωνία, δυστυχώς, το ελληνικό πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο...»