Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φέρονται να επιδιώκουν ΕΚΤ και Μέρκελ

Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φέρονται να επιδιώκουν ΕΚΤ και Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel (R) and Bank of Italy Governor and candidate for European Central Bank (ECB) president Mario Draghi attend a photocall at the Chancellery in Berlin June 16, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS)
German Chancellor Angela Merkel (R) and Bank of Italy Governor and candidate for European Central Bank (ECB) president Mario Draghi attend a photocall at the Chancellery in Berlin June 16, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS)
Fabrizio Bensch / Reuters

To πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι λόγοι, όπως εκτιμάται, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες».

Όπως σημειώνεται, βάσει αυτών των πληροφοριών, η καγκελάριος, συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν καταστήσει σαφές το προηγούμενο διάστημα ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE προϋποθέτει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- στα οποία αντιδρά μέχρι στιγμής κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τη θέση αυτή φέρεται να επανέλαβε ο κ. Ντράγκι και στη Γερμανίδα καγκελάριο, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο ίδιος και η ΕΚΤ δεν έχουν περιθώρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αλλά η κ. Μέρκελ είναι προφανώς αποφασισμένη να απομακρύνει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο σχεδιασμός της καγκελαρίου φέρεται να προβλέπει μετά τη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να δοθεί το κίνητρο της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα επιτρέψει τόσο την ένταξη στο QE όσο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φτάνει το πολύ έως τον Ιούνιο.

Σημειώνεται επίσης πως την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωνε, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, τα εξής: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup».

Δημοφιλή