Αβραμόπουλος για προσφυγικό και εθνικιστικές κραυγές: «Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ»

Αβραμόπουλος για προσφυγικό και εθνικιστικές κραυγές: «Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ»
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 21: EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos gives a press statement about migration and safety at the German Ministry of the Interior on February 21, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Inga Kjer/Photothek via Getty Images), Dimitris Avramopoulos
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 21: EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos gives a press statement about migration and safety at the German Ministry of the Interior on February 21, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Inga Kjer/Photothek via Getty Images), Dimitris Avramopoulos
getty

Σαφές μήνυμα πως «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως «η λέξη "αλληλεγγύη" έχει σε όλες τις γλώσσες τον ίδιο ορισμό» και πως προβλέπεται με σαφήνεια στις συνθήκες της Ένωσης.

Μιλώντας σε διακοινοβουλευτική συζήτηση που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, και απαντώντας στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών και βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η κρίση αντιμετωπίζεται από κοινού με κοινές απαντήσεις από την ΕΕ και με το Κοινοβούλιο να παρέχει σημαντική υποστήριξη στις προτάσεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο όταν ξέσπασε η κρίση, τόσο τα κράτη-μέλη όσο και η ΕΕ παρουσιάστηκαν απροετοίμαστοι, όμως, όπως είπε, από τότε έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκούν κάποιοι στην ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν δείχνει σεβασμό προς τους Ευρωπαίους πολίτες χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση αυτή ως ανεύθυνη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφυλάττει τις Συνθήκες. Ο σεβασμός προς τους πολίτες αντικατοπτρίζεται στον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, για την ειρήνη και τη δημοκρατία, για την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα. Για όλα αυτά, χρειάζονται κοινές απαντήσεις. Το βασικό αίτημα, από την αρχή της κρίσης, ήταν να δοθούν ευρωπαϊκές απαντήσεις, να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική. Η κύρια, όμως, ευθύνη της εφαρμογής της ανήκει στα κράτη-μέλη» είπε εξαπολύοντας επίθεση κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

«Οι φωνές του λαϊκισμού και του εθνικισμού υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες, τους σκοπούς που αυτές υπηρετούν. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλά, όπως είπα προηγουμένως, γι' αυτό είμαστε εδώ, για να το διαφυλάξουμε. Οι συμπεριφορές αυτές είναι η απόδειξη ότι δεν σέβονται τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει ποτέ να εξισώνουμε τη μετανάστευση με την τρομοκρατία. «Όπως γνωρίζετε είμαι ο αρμόδιος επίτροπος και για την ασφάλεια. Η αντίληψη ότι οι μετανάστες είναι αυτόματα πιθανοί ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, θα πρέπει να σταματήσει. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον γι' αυτούς που αποφασίζουν να έρθουν στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να σέβονται τους κανόνες μας», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως τα σύνορα της ΕΕ είναι πλέον καλύτερα προστατευμένα.

Ο κ. Αβραμόπουλος πάντως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση. Όπως είπε, πριν από ένα χρόνο θέσαμε έναν στόχο, να φθάσουμε τις 160.000 μετεγκαταστάσεις, όμως τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Ωστόσο, τόνισε πως πρόσφατα, ένα πιο θετικό μήνυμα δίνεται από τα κράτη-μέλη. «Η μετεγκατάσταση πρέπει να εφαρμοσθεί. Τα κράτη-μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Γιατί, σας υπενθυμίζω ότι η απόφαση ελήφθη από όλα τα κράτη-μέλη. Ήρθε η στιγμή όλα τα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν. Όλοι οι πρόσφυγες που μπορούν να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα, θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας όμως και πάλι μήνυμα στα κράτη-μέλη. «Είναι πολύ εύκολο να ασκεί κανείς κριτική στις Βρυξέλλες. Όλοι μας όμως βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες. Αποτελούμε όλοι μας κομμάτι της Ευρώπης. Η κριτική που ασκείται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κρατών-μελών θα πρέπει να σταματήσει. Είτε θα προχωρήσουμε όλοι μαζί είτε όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι στο μέλλον αν το ευρωπαϊκό εγχείρημα τεθεί σε αμφισβήτηση και κίνδυνο.

Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τις αξίες και τις αρχές αλλά και τις πολιτικές που έχουμε όλοι συμφωνήσει, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Παρότι κάποιοι πίστευαν ότι θα ήταν η οικονομική κρίση που θα έθετε σε αμφισβήτησή το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είναι τελικά η διαχείριση του μεταναστευτικού, γιατί συνδέεται άμεσα με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει αυτό οικοδομηθεί», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Δημοφιλή