Τι γνωρίζουμε για την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»;

Τι γνωρίζουμε για την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»;
Φυλακές Κορυδαλλού. Ιανουάριος 17, 2011
Φυλακές Κορυδαλλού. Ιανουάριος 17, 2011
ARIS MESSINIS via Getty Images

Παρότι πολλοί συνδέουν τη «γέννηση» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα «Δεκεμβριανά», η αλήθεια είναι ότι η οργάνωση που απασχολεί μέχρι σήμερα την Αντιτρομοκρατική άρχισε τη δράση της από τον Ιανουάριο του 2008.

Έντεκα μήνες πριν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου μία άγνωστη τότε ένοπλη ομάδα πραγματοποίησε μπαράζ ταυτόχρονων εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, αυτοκίνητα εταιρειών σεκιούριτι και οχήματα της Αστυνομίας.

Τα μέλη της, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., προέρχονταν από μία «δεξαμενή» αντιεξουσιαστών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει σε συγκεντρώσεις και επεισόδια κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων την περίοδο του 2007-2008.

Μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη τους εμφάνιση, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διέκριναν τη «διαφορετικότητα» των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς τα μέλη της οργάνωσης έδειξαν από τα πρώτα τους βήματα μία τάση διεθνούς απήχησης και σύνδεσής τους με επαναστατικές ομάδες του εξωτερικού.

Τον Απρίλιο του 2008 στο στόχαστρό τους μπήκαν τέσσερις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, ένα συνεργείο με ιταλικά αυτοκίνητα και ένα Ι.Χ. της Ελληνοϊταλικής Σχολής στην Αθήνα. Στην προκήρυξή τους ανέφεραν τότε:

«Χαιρετισμός με φωτιά στους φυλακισμένους Ιταλούς συντρόφους που κατηγορούνται για συμμετοχή στη FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία». Η FAI αναφέρεται και στην προκήρυξή για την ανάληψη ευθύνης για το «τρομοπακέτο» με παραλήπτη τον Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της ένοπλης ομάδας που διέκριναν το 2008 και το 2009 οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήταν ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στις επιθέσεις, σε αντίθεση με οργανώσεις όπως η «17 Νοέμβρη» ή ο «Επαναστατικός Αγώνας». Τα μέλη της έδειχναν ότι είχαν ως στόχο τη «διάχυση» της επαναστατικής βίας με «κόστος» για εκείνους τη χαλάρωση της μυστικότητας τους.

Μήνα με τον μήνα οι ενέργειες της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αναβαθμίζονταν. Στο στόχαστρο της μπήκαν Μητροπολιτικοί Ναοί των Αθηνών και του Πειραιά, καθώς και το σπίτι του τότε Εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας (και μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ) Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Χτύπημα με ιδιαίτερη σημασία είχε θεωρηθεί από την Αντιτρομοκρατική η έκρηξη βόμβας σε κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού στις 27 Δεκεμβρίου 2009. Στην έκρηξη χρησιμοποιήθηκαν 30 κιλά ΑΜΦΟ αναμεμειγμένα με ζελατοδυναμίτιδα, εκρηκτική ύλη (μείγμα) που χρησιμοποιούσε έως τότε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τότε ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» πήραν τεχνογνωσία και βοήθεια από έμπειρους αντάρτες πόλης άλλων οργανώσεων. Στόχος τους η αναβάθμιση της δράσης τους.

Στην προκήρυξή της η ΣΠΦ εμμέσως πλην σαφώς, παραδεχόταν το οφθαλμοφανές για την Αστυνομία: «Το εύρος των υλικών καταστροφών προκλήθηκε από αναβαθμισμένο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ η ίδια η εκρηκτική ύλη θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον. Αυτή η αναβάθμιση ήταν προϊόν συνεργασίας πυρήνα μας και συντρόφων στο πλαίσιο της επαναστατικής εξέλιξης».

Οι πρώτες συλλήψεις

Το Σεπτέμβριο του 2009 η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε ένα σπίτι στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

Οι πληροφορίες θεωρούνταν υψηλής αξιοπιστίας και προέρχονταν –μεταξύ άλλων- από ένα ζευγάρι μυστικών αστυνομικών στα Εξάρχεια. Η Αστυνομία περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επέμβει θέλοντας προφανώς να συλλάβει ολόκληρη την ομάδα.

Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κινητικότητα στο Χαλάνδρι αυξήθηκε κατά πολύ. Το πρωί της 23 Σεπτεμβρίου από το σπίτι του Χαλανδρίου βγήκε ένας νεαρός κρατώντας ένα σακ βουαγιάζ και ανέβηκε σε μοτοσικλέτα. Η εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ήταν «παρακολουθήστε τον, όχι ακόμη επέμβαση». Ο νεαρός κατευθύνθηκε στην Πανεπιστημιούπολη και οι αστυνομικοί αδυνατούσαν να μπουν μέσα. Η παρακολούθηση διακόπηκε και χάθηκε κάθε επαφή με τον ύποπτο. Μισή ώρα πριν από το μεσημέρι της ίδιας μέρας σημειώθηκε έκρηξη στο διαμέρισμα της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Η Αντιτρομοκρατική συνδύασε αμέσως το τρομοκρατικό χτύπημα με την κινητικότητα στο Χαλάνδρι και την πορεία του ύποπτου στη Πανεπιστημιούπολη.

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημόσιας τάξης, ήταν τότε, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος έδωσε εντολή για έφοδο στο σπίτι της 25 Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Από την έφοδο στο Χαλάνδρι είχαν προκύψει στοιχεία, όπως είχε ανακοινώσει η Αστυνομία, για τη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Ήταν οι πρώτες συλλήψεις για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις. Στην προκήρυξη της οργάνωσης αναφέρεται ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της οργάνωσης.

Τα τρομο-πακέτα

Το Νοέμβριο του 2010 η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έγινε η πρώτη εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έστειλε μαζικά «τρομοπακέτα».

Συνολικά 14 παγιδευμένα δέματα εστάλησαν σε πρεσβείες στην Ελλάδα και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η αποστολή ορισμένων εκ των δεμάτων έγινε από εταιρίες κούριερ που βρίσκονται στο Παγκράτι. Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε δύο άτομα στην περιοχή που παρέδωσαν τρεις παγιδευμένους φακέλους με στόχο πρεσβείες.

Η Αντιτρομοκρατική πολλές φορές πίστεψε ότι οι συλλήψεις θα φέρουν το τέλος της δράσης της ένοπλης ομάδας. Πάντα, όμως, διαψεύδονταν, καθώς μέχρι σήμερα η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αποδεικνύεται «Λερναία Ύδρα». Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2011, εστάλη ακόμα ένα «τρομοπακέτο». Ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με παραλήπτη τον τότε υπουργό. Έγινε αντιληπτός στον έλεγχο και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» απέδειξαν και τα επόμενα χρόνια ότι οι συλλήψεις δεν μπορούν να εξαλείψουν τη δράση τους. Τον Οκτώβριο του 2016 άφησαν ένα ακόμα παγιδευμένο δέμα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Την περασμένη Τετάρτη αιφνιδίασαν για τελευταία φορά την Αντιτρομοκρατική αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δέματα με εκρηκτικά με παραλήπτες τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και τον κ. Τόμσεν στο Παρίσι φαίνεται ότι έχουν τη δική τους «σφραγίδα».

Ποινές για Πυρήνες

Ποινές από πέντε χρόνια φυλάκισης έως 25 χρόνια κάθειρξης και χρηματικά πρόστιμα επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το Δεκέμβριο του 2014 σε 14 κατηγορουμένους για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε καθέναν από τους κατηγορουμένους, καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα, έχουν ως εξής:

Χρήστος Τσάκαλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.500 ευρώ

Γεράσιμος Τσάκαλος: 21 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.200 ευρώ

Μιχάλης Νικολόπουλος: 20 χρόνια κάθειρξης

Γιώργος Νικολόπουλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ

Δαμιανός Μπολάνο: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ

Παναγιώτης Αργυρού: 19 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.300 ευρώ

Γιώργος Πολύδωρος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ

Όλγα Οικονομίδου: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ

Θεόφιλος Μαυρόπουλος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ

Κωνσταντίνος Σακκάς: 16 χρόνια κάθειρξης (καταζητείται)

Αλέξανδρος Μητρούσιας: 14 χρόνια κάθειρξης

Γιώργος Καραγιαννίδης: 14 χρόνια κάθειρξης

Ιωάννης Μιχαηλίδης: 5 χρόνια φυλάκισης

Δημήτρης Πολίτης: 6 χρόνια φυλάκισης

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αφορούσε δικογραφίες ενεργειών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μεταξύ των οποίων και η υπόθεση της αποστολής των «βομβοδεμάτων» το Νοέμβριο του 2010 σε πρεσβείες αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημοφιλή