Πόσο χρώμα υπάρχει στα κτίρια των σύγχρονων μεγαλουπόλεων; Απογοητευτικά λίγο και το Βερολίνο σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αυτό θέλησε να αλλάξει με τον δικό του τρόπο ο φωτογράφος και φοιτητής αρχιτεκτονικής Paul Eis. Πώς; Φωτογραφίζει τα διάσημα -ή και λιγότερο διάσημα- κτίρια της πόλης και στη συνέχεια πηγαίνει σπίτι για να τα «βάψει» με τα πιο έντονα ροζ, πορτοκαλί, μπλε και κίτρινα χρώματα. Oι εικόνες του πριν και του μετά είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς το γκρι και καταθλιπτικό αστικό σκηνικό μεταμορφώνεται δραστικά και αποκτά έναν άκρως φωτεινό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.
Paul Eis
Ο ίδιος γράφει στο blog του: «Οι πόλεις στη Γερμανία και στην Αυστρία, από όπου είναι και οι εικόνες μου, είναι γεμάτες από μοντέρνα αρχιτεκτονική. Αλλά το χαρακτηριστικό αυτών των κτιρίων είναι συχνά το σχήμα τους και έχουν ένα μονότονο γκρι ή λευκό. Το αποτέλεσμα είναι ένα αστικό τοπίο χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την απουσία χρώματος».
Αν κάποιος που ζει σε μια μεγάλη πόλη ρίξει μια ματιά τριγύρω, θα καταλάβει ότι ο Eis έχει δίκιο. Η εμμονή για μοντέρνα αρχιτεκτονική μας έχει καταβάλλει, αλλά για ποιο λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφράζεται σε απόρριψη των χρωμάτων; Το project θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία αφύπνιση σε όλους τους αρχιτέκτονες παγκοσμίως: λιγότερα γκρι, μίζερα κτίρια, περισσότερο τολμηρές προτάσεις.
Άλλωστε, ένας ψυχολόγος μάλλον θα συμφωνούσε ότι εάν περιβαλλόμασταν από περισσότερα κτίρια με έντονα χρώματα, τότε ίσως να είχαμε και μία περισσότερο αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Το βρίσκετε υπερβολικό; Ρίξτε πρώτα μια ματιά στις πολύχρωμες επεμβάσεις του Eis στο αστικό τοπίο και μετά πείτε μας με το χέρι στην καρδιά ότι αυτά τα κτίρια δεν σας ανεβάζουν τη διάθεση. Τι λέτε;