Σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα Τραμπ, κατηγορίες για παρακολούθηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον προκάτοχό του, η πολυαναμενόμενη δημόσια ακρόαση των επικεφαλής του FBI και του NSA θα αποσαφηνίσει ορισμένες από τις υποθέσεις που δηλητηριάζουν την αμερικανική πολιτική εδώ και μήνες;
Ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο ομόλογός του της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Επικοινωνιών NSA Μάικ Ρότζερς θα πάρουν για πρώτη φορά τον λόγο δημόσια για τα δύο αυτά θέματα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ και τη Μόσχα βρίσκονται στο προσκήνιο πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών συμπέραναν ομοφώνως ότι, όχι μόνο η Ρωσία έκανε πειρατεία στα emails στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ότι το έκανε κυρίως για να ευνοηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως προεδρικός υποψήφιος.
Έκτοτε οι εικασίες για στενές σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και τη Μόσχα έχουν ρίξει τη σκιά τους επάνω από την Ουάσινγκτον.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη στενής συνεργασίας, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός Ντέβιν Νούνες, επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποίας θα πραγματοποιηθεί η σημερινή ακρόαση.
Ο Ντέιβιν Νούνες, μαζί με άλλα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κονγκρέσο, προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση προς το θέμα των διαρροών προς τον αμερικανικό Τύπο από μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών «για να βλάψουν την κυβέρνηση Τραμπ».
Ετσι, για τον Νούνες, αντίθετα με την υπόθεση των σχέσεων Τραμπ-Μόσχας, «είναι αποδεδειγμένο» ότι η παρακολούθηση του Πύργου Τραμπ από τον Μπαράκ Ομπάμα «έχει διαπραχθεί».
Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα φωτίσει την προέλευση της διαρροής που αποκάλυψε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ είπε ψέματα για τις επαφές του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον πριν από την ορκωμοσία. Ο Τραμπ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αποκαλύψεις και αναγκάσθηκε να αποχωρισθεί τον Μάικλ Φλιν, μόλις δύο εβδομάδες μετά την είσoδό του στον Λευκό Οίκο.
Εάν οι υπηρεσίες Πληροφοριών μπορούν να εντοπίσουν τις επικοινωνίες ανάμεσα σε έναν αμερικανό και έναν ξένο πολίτη, δεν είναι αποδεκτή η αποκάλυψη του ονόματος του Αμερικανού, δήλωσε ο Νούνες.
Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ αναρωτήθηκε γιατί δεν επισπεύσθηκε η έρευνα για να εντοπισθούν οι πηγές των πληροφοριών αυτών. Το FBI δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την πραγματοποίηση έρευνας.
Αντιπερισπασμός
Στις αρχές του Μαρτίου, σε μία σειρά πρωινών Tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι τον παρακολουθούσε πριν και μετά τις εκλογές. Ο Μπαράκ Ομπάμα διέψευσε τους ισχυρισμούς, πλήθος αξιωματούχων, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικανοί, εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για τους «ισχυρισμούς» αυτούς και όλοι ζητούν αποδείξεις. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει στοιχεία, αλλά δεν επανήλθε.
Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρακολουθήσεις, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Ντέβιν Νούνες.
Ο Τραμπ όμως δεν εγκαταλείπει. Επανέφερε το θέμα υπό μορφήν χοντροκομμένου αστείου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή με την Αγγελα Μέρκελ. Και ο Σον Σπάισερ εξήγησε χθες ότι οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται τα οριστικά συμπεράσματα.
Ομως, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τη θέση του Τραμπ, ο Σπάισερ δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο με την πιστότερη σύμμαχο των ΗΠΑ, υιοθετώντας τη συνωμοσιολογική θέση που κατηγορεί μία βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών ότι κατασκόπευε για λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα. Την οργισμένη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε μία αποσαφήνιση του Λευκού Οίκου, που δημιούργησε σύγχυση. Δεν υπήρξε αίτηση για συγγνώμη , ούτε απόσυρση του ισχυρισμού.
Η πολεμική διχάζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πολλοί βουλευτές ζητούν να τεθεί τέλος. Ο Ουίλ Χερν, Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει συγγνώμη.
«Το FBI οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πάντα, διότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει ατιμώρητα και αυτό είναι πολύ επιζήμιο», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών της Βουλής.
Ομως, είναι απίθανο η σημερινή ακρόαση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Στις δημόσιες ακροάσεις αυτού του είδους οι αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί να μην αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους και έτσι δεν μαθαίνουμε και πολλά πράγματα, προειδοποιεί ο πρώην αξιωματούχος του FBI Ντάνι Κούλσον.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)