Eνώ έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες απιστίας μέσα σε σχέσεις, αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι η μονογαμία αποτελεί τη βάση για πολλούς ανθρώπους και το στοιχείο εκείνο που τους κάνει να παραμένουν δίπλα στον άνθρωπό τους και να αγωνίζονται γι' αυτόν.
Η πολυγαμία και οι ανοιχτές σχέσεις μπορεί σε μερικούς να φαντάζει ως κάτι το ιδανικό αλλά η πλειοψηφία των ενηλίκων στη Δύση είναι ή θα προτιμούσαν αν είναι σε μία μονογαμική σχέση.
Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί σύμφωνα με την οποία η μονογαμία ταιριάζει καλύτερα ως μοντέλο σχέσεων στα ανθρώπινα όντα είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της μονογαμίας, αλλά σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί στο Perspectives on Psychological Science, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι παλαιότερες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με τη μονογαμία έχουν εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα μεροληπτικά χωρίς να έχουν λάβει υπόψιν τους ότι η μονογαμία είναι τόσο ριζωμένη στις στάσεις των ανθρώπων που σχεδόν μοιάζει αόρατη.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι οι παλαιότερες μελέτες των συναδέλφων τους στηρίχθηκαν σε βιβλιογραφία η οποία προϊδέαζε ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα προτείνουν ότι η μονογαμία είναι το πιο ευνοϊκό στυλ σχέσης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση λέξεων όπως «απιστία», «εξαπάτηση», όπως επίσης και «ένοχος» που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες μελέτες ευνοούν εξίσου τη μονογαμία.
Διεξάγοντας τη δική τους έρευνα, ρώτησαν περισσότερα από 2.000 άτομα, 617 εκ των οποίων ήταν σε μη μονογαμικές σχέσεις και κατέληξαν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε χαρακτηριστικά όπως η εμπιστοσύνη, η ζήλια, το πάθος και η ικανοποίηση που υπάρχουν σε μία σχέση.
Η Τέρι Κόνλει, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, είπε ότι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις παλαιότερες μελέτες είχαν χειριστεί συναισθηματικά τις έρευνές τους. Προσέθεσε δε, ότι κάποτε είχε ακούσει έναν ερευνητή να αναφέρει ότι η σχέσεις ανάμεσα σε ομοφυλόφυλους «επιδεινώθηκαν» λόγω της μη- μονογαμίας.
«Το γεγονός ότι επιτρέπουμε στις συζητήσεις μας με τους ανθρώπους να παρασυρόμαστε από τα δικά μας συναισθήματα, δεν μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε λογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τέρι Κόνλει.
Πηγή: Independent