Τζανακόπουλος: «Έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μίας έντιμης συμφωνίας»

Τζανακόπουλος: «Έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μίας έντιμης συμφωνίας»
SOOC

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία να περιλαμβάνει τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. Σημειώνει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προτείνει αντιστροφή της συνήθους φοράς των διαδικασιών, προτάσσοντας την πολιτική συμφωνία και μετά τη γεφύρωση των διαφορών για τα εκκρεμή ζητήματα, την ανάληψη εκ νέου της σκυτάλης από τα τεχνικά κλιμάκια και εκφράζει την πεποίθησή του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας «αρκεί όλοι να συμπεριφερθούν με σωφροσύνη και να μην ιεραρχείται ως κύριος στόχος η διατήρηση του διαπραγματευτικού γοήτρου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη και μιας συγκεκριμένης ολιγαρχικής ελίτ», τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή με άλλο πρωθυπουργό, προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα και να οδηγήσει μετά από ένα διάστημα τη χώρα σε εκλογές.

Υπογραμμίζει ότι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη εθνικής συνεννόησης είναι «να τέμνονται κάπου βασικές πολιτικές θεωρήσεις και προσεγγίσεις», τονίζοντας ότι με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις που πρεσβεύει, όπως επιβεβαιώνεται και στο θέμα των εργασιακών που ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής».

«Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν οριοθετηθεί ξεκάθαρα και αυτό έχει καταστεί σαφές ακριβώς από τη στάση που έχει τηρήσει κάθε πολιτική δύναμη κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση», αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν χάνεται η δεδηλωμένη σε περίπτωση που, ναι μεν, τα μέτρα ψηφιστούν, αλλά με λιγότερους από 151 βουλευτές της πλειοψηφίας, είπε ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να φέρουν μία κακή συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή», προσθέτοντας «η τελική συμφωνία, η οποία πριν φτάσει στη Βουλή θα έχει περάσει και από τα αρμόδια κομματικά όργανα της συμπολίτευσης, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς από τη μία «γνωρίζει ότι η συμφωνία θα κλείσει και επομένως το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σε λίγο καιρό ακόμη περισσότερο γραφικό από ό,τι σήμερα», ενώ από την άλλη μεριά «δεν ξέρει πως να τοποθετηθεί σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία, καθώς ο λόγος της παρουσιάζει τόσες αντιφάσεις που προκαλούν αμηχανία ακόμη και στα ίδια τα στελέχη της», καθώς, «τη μια μιλά για καταστροφή και επιβαρύνσεις και την άλλη μας προτρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να ολοκληρωθεί άρον άρον η αξιολόγηση». Είπε ότι αυτές οι αντιφάσεις οδηγούν την ΝΔ σε «συνωμοσιολογία», προσθέτοντας ότι «για ένα πράγμα είμαι πάντως βέβαιος: Ό,τι κατά τον ίδιο τρόπο που δεν ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα, δεν θα ψηφίσει και τώρα υπέρ της συμφωνίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος, επικαλούμενος την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, απέκλεισε το να μην μπορούν να ψηφιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών και την προσφυγή της χώρας σε εκλογές, τονίζοντας ότι «έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μίας έντιμης συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να εμπεδωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να αρθεί το καθεστώς αβεβαιότητας σε μία κρίσιμη καμπή για ολόκληρη την Ευρώπη». Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι μέλη κάποιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης του 21ου αιώνα ή κάποιος εκ των θεσμών θα απεργάζεται, από κοινού με εγχώρια κέντρα εξουσίας, την πτώση μίας εκλεγμένης κυβέρνησης χώρας της ΕΕ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ηθική, πολιτική και νομική σημασία μιας τέτοιας απόπειρας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα οράματα της Αριστεράς και τη λήψη υφεσιακών μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό», στον οποίο «εξαναγκάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ένα συντριπτικό συσχετισμό δύναμης και υπό καθεστώς πολιτικού εκβιασμού», υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο «ιστορικός συμβιβασμός» δεν σημαίνει «αναγκαία ό,τι είναι και στρατηγικός. Διότι, κάθε συγκυρία γεννά και διαφορετικά ερωτήματα, διαφορετικές διαχωριστικές γραμμές. Και οι εκάστοτε δυνατές επιλογές καθορίζονται ευθέως από αυτά τα ερωτήματα και αυτές τις διαχωριστικές γραμμές».

«Σήμερα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Αριστερά στην Ελλάδα είναι με ποιο σχέδιο, με ποιες κοινωνικές συμμαχίες και με ποιους όρους θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το καθεστώς της επιτροπείας όσο το δυνατόν συντομότερα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «με την απαλλαγή από την επιτροπεία τα ερωτήματα θα αλλάξουν και οι επιλογές θα διευρυνθούν. Και τότε θα επιβεβαιωθεί ότι συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015 δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι για άσκηση επιρροής στην Δικαιοσύνη σχετικά με την απόφαση για το Βατοπέδι, καλώντας καταρχήν το ΠΑΣΟΚ να εξετάσει «το δικό του παρελθόν, τις δικές τους σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία συγκυβέρνησε επί τριετία, ισοπεδώνοντας τη χώρα και την κοινωνία και να μην κάνει μαθήματα διαφάνειας στο ΣΥΡΙΖΑ». «Το ίδιο, όμως, ισχύει και για το Ποτάμι που από την ημέρα της ίδρυσης του είχε προνομιακή σχέση με την διαπλοκή», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ότι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «ο οποίος ευθύνεται για την πλανητικής κλίμακας καταστροφική επιλογή να καλέσει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και μάλιστα ύπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μάχεται καθημερινά για να αφοπλίσει τα δίκτυα παραθεσμικής εξουσίας που δημιούργησαν, όσοι σήμερα μιλάνε για προσπάθειες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Σε ότι αφορά στις αιχμές για υπόγεια συνεργασία της κυβέρνησης με τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τζανακοπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει θεωρίες συνωμοσίας που στοχεύουν σε μικροκομματικά ή εσωκομματικά οφέλη «πολιτικών δυνάμεων της μείζονος ή της ήσσονος αντιπολίτευσης», καταλήγοντας ότι όσοι διατυπώνουν τέτοιες αιχμές θα πρέπει να αποδείξουν του λόγου τους το αληθές, διαφορετικά «θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι εφευρίσκουν φανταστικούς εχθρούς και πολιτεύονται με επικοινωνιακά προπετάσματα καπνού».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή