Μία έρευνα έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν: Ότι δηλαδή οι άνδρες κάνουν σεξιστικά ή ομοφοβικά αστεία επειδή νιώθουν οι ίδιοι ανασφαλείς.
Με άλλα λόγια; Αυτά τα κακόγουστα και προσβλητικά «αστεία» είναι ο τρόπος ορισμένων ανδρών να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους, ειδικά όταν νιώθουν ότι απειλείται ο ανδρισμός τους. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που βρίσκουν αυτού του είδους τα σχόλια αστεία.
Αντικείμενο της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνα ήταν σχεδόν 400 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, οι οποίο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά δύο ερωτηματολόγια, σκοπός των οποίων ήτα να εξετάσουν τις κοινωνικές συμπεριφορές και προσωπικότητές τους, καθώς και το κατά πόσο είναι προκατειλημμένοι ενάντια στους γκέι άνδρες και στις γυναίκες.
Οι άνδρες ρωτήθηκαν κατά πόσο συμφωνούν με φράσεις όπως «οι γυναίκες προσπαθούν να κερδίσουν δύναμη με το πάρουν τον έλεγχο από τους άνδρες» και «μόλις μία γυναίκα προσπαθεί να δεσμευθεί με έναν άνδρα, εκείνη προσπαθεί να του βάλει “χαλινάρι”».
Εξετάστηκαν επίσης το είδος του χιούμορ που προτιμούν, καθώς και εάν πιστεύουν ότι το πώς κάνουν χιούμορ μπορεί να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη άποψη για εκείνους.
Τι έδειξαν λοιπόν τα αποτελέσματα; Ότι τα σεξιστικά και ομοφοβικά αστεία προσφέρουν επιβεβαίωση στους άνδρες που νιώθουν ανασφάλεια για τον «ανδρισμό» τους, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ίδιοι.
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο όταν νιώθουν ότι ο ανδρισμός τους, όπως ορίζεται στερεοτυπικά από την κοινωνία, απειλείται ή αμφισβητείται.
Στόχος των ερευνητών είναι αρχικά η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν σε αυτού του είδους τα αστεία, αλλά και τελικά το να σταματήσει η χρήση τους, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας.
Ποιος άλλωστε δεν έχει ακούσει τέτοια σχόλια στην κουζίνα της δουλειάς ή μέσα στο γραφείο; Αστειάκια του τύπου «εσύ να πλύνεις κανέναν πιάτο», «οι γυναίκες γίνονται υστερικές αν έχουν διευθυντική θέση», «αυτός είναι κακιασμένη αδερφή» ή «καλά αυτός κλαίει, πόσο γκέι είναι;», ακούγονται δυστυχώς ακόμα από άτομα που δεν υπολογίζουν πόσο μπορεί να προσβάλουν και να πληγώνουν τους γύρω τους.
«Οι χώροι εργασίας όπου οι γυναίκες κατέχουν θέσεις εξουσίας μπορούν να κάνουν τους άνδρες που κάνουν σεξιστικά αστεία να νιώσουν ότι απειλείται ο ανδρισμός τους,» λέει σχετικά η Emma O'Conor, η οποία έγραψε την έρευνα, τονίζοντας παράλληλα ότι το πείραγμα και τα σεξιστικά αστεία είναι τα πιο συχνά είδη σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δουλειά.