Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών έρχονται για τελευταία φορά σε τηλεοπτική αναμέτρηση, τέσσερις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Καθισμένοι αντικριστά και ντυμένοι και οι δύο στην ίδια χρωματική παλέτα, οι δύο υποψήφιοι μίλησαν για την οικονομία, την ανεργία, τις συντάξεις, την φορολογία, την άμυνα και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.
Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους, ο 39χρονος Μακρόν προηγούνταν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είχαν αποδειχτεί ακριβείς στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Οι φετινές εκλογές στην Γαλλία είναι από τις πιο σημαντικές στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές που παρακολουθούν ζωντανά την τηλεμαχία, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έδειχνε να κρατά μια πιο επιθετική στάση, ασκώντας περισσότερο κριτική στις πολιτικές του Μακρόν και περιγράφοντας λιγότερο την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ίδια μετά την υποτιθέμενη εκλογή της.
Η ίδια παρουσιάζει τον εαυτό της σαν την «υποψήφια του γαλλικού λαού», σε αντίθεση με τον αντίπαλό της, που θεωρεί πως αντιπροσωπεύει τους λίγους.
Συνοπτικά, όσον αφορά τις συντάξεις και τα εργασιακά, η Λεπέν θέλει να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη, να διατηρήσει την 35ωρη εβδομαδιαία απασχόληση και να επιβαρύνει φορολογικά όσους προσλαμβάνουν ξένους εργάτες, ώστε να μειωθεί η ανεργία των Γάλλων. Ο Μακρόν από την άλλη, θέλει να αφήσει το περιθώριο να αυξηθεί το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας και θέλει να παραμείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη.
Την στιγμή που ο Μακρόν προσπάθησε να κατηγορήσει την Λεπέν ότι η πολιτική της θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ακόμα και στα φάρμακα, εκείνη άλλαξε την κατεύθυνση της συζήτησης, κατηγορώντας τον αντίπαλό της ότι αγνοεί τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Εκείνος διαβεβαίωσε ότι η τρομοκρατία αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά του.
Στο ζήτημα της ασφάλειας, ο Μακρόν σχεδιάζει να προσλάβει 10.000 επιπλέον αστυνομικούς, με την Λεπέν να ανεβάζει τον αριθμό στις 15.000. Ο ίδιος θα αυξήσει τις θέσεις στις φυλακές κατά 15.000, με την αντίπαλό του να υπόσχεται 40.000 θέσεις. Η τελευταία δεν δίστασε ακόμα να διαβεβαιώσει πως θα βγάλει την χώρα από το διοικητικό σχήμα του ΝΑΤΟ.