Το «Women Changing Greece» είναι μια νέα σειρά μικρών ντοκιμαντέρ της HuffPost Greece σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α., όπου 9 γυναίκες μιλούν για την συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αμερική υπό την αιγίδα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έδρασαν ως καταλύτες για αλλαγές που τις ώθησαν να πρωτοπορήσουν στην Ελλάδα.
Στο τρίτο επεισόδιο, δύο γυναίκες μοιράζονται την εμπειρία τους στις ΗΠΑ σχετικά με την κοινωνία των πολιτών.
Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα», το 2010 ήταν Διεθνής Επισκέπτρια στο Πρόγραμμα Ηγεσίας για Θέματα Μειονοτήτων στις ΗΠΑ. «Σκοπός είναι τα παιδιά των τσιγγάνων να γίνουν και αυτοί επιστήμονες. Να έχουν μία κανονική ζωή όπως κάθε Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης. Ό,τι θεωρείται στους μη τσιγγάνους δεδομένο, να μην είναι για μας πολυτέλεια. Για πρώτη φορά μία γυναίκα μπαίνει σε έναν οικισμό και ζητάει πράγματα,» δηλώνει στο βίντεο. «Για μένα όλες οι πληροφορίες ήταν πολύ χρήσιμες και πιστεύω ότι αρκετά από αυτά τα έχω αξιοποιήσει,» δηλώνει σχετικά με την εμπειρία της στις ΗΠΑ.
H Ελένη Γκλεγκλέ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2004 βρέθηκε στην Αμερική ως Διεθνής Επισκέπτρια στο Πρόγραμμα Ηγεσίας για τον Ρόλο των ΜΚΟ στις ΗΠΑ. «Ένας που δεν ανήκει στους πολλούς στις μέρες μας, τις περισσότερες φορές δεν χρίζει της ίδιας αντιμετώπισης από τους υπόλοιπους. Έτσι λοιπόν πάρα πολύ Ρομά στις μέρες μας, ενώ έχουν κατακτήσει θέσεις στον κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό βίο, δεν λένε ότι είναι Ρομά,» λέει στο βίντεο. Τονίζει ότι η εμπειρία της στην Αμερική άλλαξε όλη τη ζωή και την καριέρα της, αφού το 2005 ήρθαν σε επαφή μαζί της από το Υπουργείο Εξωτερικών και ζητούσαν έναν δικηγόρο να εκπροσωπήσει το πρώτο θύμα παράνομης διακίνησης στην Ελλάδα με τον καινούριο νόμο. «Ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση που κέρδισε η Ελλάδα εναντίον της παράνομης διακίνησης. Δεν θα είχα δεχτεί την υπόθεση εάν δεν είχα την πολύτιμη εμπειρία από τις ΗΠΑ,» δηλώνει.
Ακούστε ολόκληρες τις ιστορίες τους στο βίντεο που ακολουθεί.