Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες έπειτα από περίπου επτά ώρες εργασιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης: «ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου»
Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ντάισελμπλουμ: Οι τελικές αποφάσεις στο τέλος του προγράμματος
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο» που έχει κάνει η ελληνική πλευρά και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει.
Σήμερα, είπε, είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά όπως τόνισε, «δεν καταλήξαμε σε τελική συμφωνία». Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, «θα εργαστούμε σκληρά με τους θεσμούς και με τα Κράτη-Μέλη» και υπογράμμισε πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.
Ακόμη δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά «δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών».
«Τις επόμενες τρεις εβομαδες θα συνεχίσουμε τις εργασίες» είπε και σημείωσε πως ελπίζει σε θετικό συμπέρασμα στο επόμενο Eurogroup.
Ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε πως για να υπάρχει μια πλήρη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος του προγράμματος και αυτό, σχολίασε, ήταν σαφές από την αρχή.
Επιπλέον ανέφερε ξανά στο ότι σημειώθηκε αρκετή πρόοδος, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα.
Τόνισε δε πως υπάρχει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως για παράδειγμα το 3,5% το πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμείνει για πέντε έτη και οι χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.
Μοσκοβισί: Γονιμο έδαφος για την επόμενη συνάντηση
Χρησιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλα δεν υπηρξε καμία πρόοδος, τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Επικεντρώνοντας περισσότερο στις υποχρεώσεις - μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στο κομμάτι των προαπαιτουμένων και όσα απαιτουνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όσον αφορά στο το χρέος είπε πως «είχαμε μακροσκελείς συζητησεις σε πολλά διαφορετικά format αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα». Ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί, τόνισε ότι «προχωρήσαμε αρκετά» και προσέθεσε πως «έχουμε ένα γονιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας».
Η ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.
Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν:
«Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».