«Πολιτικός εκβιασμός αντί διεθνούς διπλωματίας» ήταν η λογική του Τραμπ γράφει ο Μάρτιν Σουλτς σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποταχθούμε στη λογική των εξοπλισμών ενός Ντόναλντ Τραμπ», προσθέτει ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), αναφερόμενος στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου να αυξήσουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ο Μάρτιν Σουλτς επικρίνει επίσης τον κ. Τραμπ, επειδή δεν έχει ταχθεί ακόμα υπέρ της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ταλαντεύεται μεταξύ καταγγελίας και επαναδιαπραγμάτευσης είναι ένα καταστροφικό μήνυμα», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Zίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Βιώνουμε έναν ηγέτη των ΗΠΑ, ο οποίος απομακρύνεται διαρκώς από τα ιδεώδη του δυτικού κόσμου» είπε σε συνέντευξή του στο δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκάμπριελ.
«Η Δύση έγινε κατά ένα μέρος μικρότερη τις τελευταίες μέρες. Οι 7 μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει τις βασικές αρχές του δυτικού κόσμου, όχι με την γεωγραφική του σημασία, αλλά υπό την έννοια των κοινωνικών ιδεωδών όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης, αλλά κυρίως την ισχύος του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ισχυροτέρου», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε σημαντικά θέματα δεν εναρμονίζεται πλέον με μας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να υπεραμυνθεί των ιδεωδών του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να συμβάλει, ώστε να καταστεί ισχυρότερη. Iδίως, πρέπει να σταματήσουμε να περιφρονούμε τους άλλους και να τους δασκαλεύουμε. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά», τόνισε.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετοί λόγοι, ώστε να είναι κανείς υπερήφανος για την Ευρώπη: πουθενά στον κόσμο δεν ζουν πιο δημοκρατικά, πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα πουθενά στον κόσμο».
Η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της ίδιας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ