Για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή, η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι εκτάκτως με θέμα την πώληση της εταιρείας, συζήτησε το θέμα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να λάβει την οριστική απόφαση.
Πάντως, επίσημα δεν έγινε καμία ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας.
Η αναβολή, συνεχίσει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, δεν σηματοδοτεί εμπλοκή στην υπόθεση της μεταβίβασης της εταιρείας, που σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει προς το ελληνοαμερικανικο σχήμα Calamos - Exin Group. Η κοινοπραξία φέρεται να προκρίνεται, καθώς υπέβαλε τη μεγαλύτερη προσφορά, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται μεταξύ 700 - 750 εκατ. ευρώ και αφορά στο 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου (bankassurance) για 10 χρόνια. Για τη λήψη της οριστικής απόφασης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, εκκρεμεί η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή του πωλητή της Εθνικής τράπεζας και της κοινοπραξίας. Μετά τη λήψη της οριστικής απόφασης, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το διοικητικό συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες τρεις προσφορές, του Exin Group, του κινεζικού ομίλου Fosun και της επίσης κινεζικής εταιρείας Gongbao, που συμμετείχε επίσης στη διαγωνιστική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της υποχρέωσης που είχε αναλάβει η τράπεζα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Στη διαδικασία συμμετείχαν τρεις κινεζικοί όμιλοι –Fosun, Gongbao και Wintime– και το ελληνοαμερικανικό σχήμα, που μπήκε εξαρχής στη διεκδίκηση με αξιώσεις.
Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016. Η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που το 2016 συνεισέφερε 90,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο τα προσεχή χρόνια μετά και τη συρρίκνωση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και υγείας. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων το 2016 ανήλθαν στα 57,7 εκατ. ευρώ και με βάση την κερδοφορία, το πιθανολογούμενο τίμημα αξιολογείται από την ασφαλιστική αγορά ως «ιδιαιτέρως υψηλό» στον βαθμό που ισοδυναμεί με πάνω από δώδεκα φορές τα κέρδη της εταιρείας.