Athens Pride 2017, πιο ορατό από ποτέ! H HuffPost Greece συνομιλεί με αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία της σεξουαλικής ταυτότητας

Athens Pride 2017, πιο ορατό από ποτέ! H HuffPost Greece συνομιλεί με αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία της σεξουαλικής ταυτότητας

Πέρυσι οι διοργανωτές το είχαν υποσχεθεί από μικροφώνου- ότι του χρόνου το Athens Pride θα λάβει χώρα στον «ομφαλό» της χώρας, την πλατεία Συντάγματος. Πολλοί αμφέβαλλαν τότε, όχι για την ειλικρίνεια των προθέσεων, αλλά για την πρακτική δυνατότητα της ευόδωσής τους. Τελικά τα κατάφεραν- και σήμερα, 10 Ιουνίου του 2017, η πλατεία Συντάγματος, τοπόσημο των περισσότερων εμβληματικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα, μετασχηματίστηκε σε ένα “info village” για όλη την γκάμα των ζητημάτων και των διεκδικήσεων της LGBTQI κοινότητας. Ενημερωτικά περίπτερα οργανώσεων, ΜΚΟ, πολιτικών κομμάτων, events, παράλληλες δράσεις, δυνατή μουσική κι ένα μεγάλο stage με φόντο το Κοινοβούλιο της χώρας. Στην ατμόσφαιρα θετική ενέργεια, ένα κοινωνικό μικροκλίμα αποδοχής και ισότητας- μια πλατεία γεμάτη από χαρούμενους, αισιόδοξους ανθρώπους που παρά τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις που ακόμα επηρεάζουν τη ζωή τους, βλέπουν τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς σαν παλιά, παροπλισμένα «κάστρα» που αφοπλίζονται και καταρρέουν.

Στην ατμόσφαιρα θετική ενέργεια, ένα κοινωνικό μικροκλίμα αποδοχής και ισότητας- μια πλατεία γεμάτη από αισιόδοξους ανθρώπους που παρά τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις που ακόμα επηρεάζουν τη ζωή τους, βλέπουν τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς σαν παλιά, παροπλισμένα «κάστρα» που αφοπλίζονται και καταρρέουν

Βασιλική

-Είμαι η Βασιλική, είμαι λεσβία, συμφωνώ στην ορατότητα του event, είναι πρωταρχικής σημασίας, θεωρώ, όμως ότι θα έπρεπε να γίνεται με κάπως διαφορετικό τρόπο. Φυσικά διεκδικούμε την τεκνοθεσία, το δικαίωμα στον γάμο, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προκαλείς, ούτε για να διεκδικήσεις κάτι, ούτε για να κάνεις την παρουσία σου αισθητή σε οποιονδήποτε. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα όσο περισσότερο φωνάζεις, τόσο διαφορετικός δεν είσαι.

-Σίγουρα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα- και προκατάληψης και σε νομικό επίπεδο. Η σημερινή μέρα είναι μέρα πορείας για εμάς, μέρα διεκδίκησης- δεν είναι μια απλή, εθιμοτυπική παρέλαση. Και μέσο διεκδίκησης για εμάς είναι η ορατότητά (μας), όπως συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε να εισακουστούμε πρώτα απ’ όλα στον περίγυρό μας, στην κοινωνία, σε όλο τον λαό και μετά στους πολιτικούς ιθύνοντες.

-Κοινωνία είναι οι άνθρωποι, εμείς είμαστε η κοινωνία- και επειδή σαν έννοια και σαν λειτουργία η παγκόσμια κοινωνία εξελίσσεται, πρέπει και οι άνθρωποι να ακολουθήσουμε. Είναι καιρός να απαλειφθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, να αποδέχονται οι άνθρωποι την διαφορετικότητα και να προσπαθούν να την κατανοήσουνε, χωρίς να βρίσκονται σε μόνιμη άρνηση θεωρώντας προβληματικό το διαφορετικό. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας είναι αυτό που είναι, γεννιέται έτσι και μπορεί να φοράει ότι θέλει, να κάνει ότι θέλει από την στιγμή που δεν ενοχλεί την ελευθερία του άλλου και δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ηλικία μου, στα 18 που είμαι, δεν έχω σκοπό το γάμο, αλλά μεγαλώνοντας θεωρώ ότι ίσως ο γάμος μου είναι επιθυμητός- και η τεκνοθεσία σίγουρα.

-Προκατάληψη, ναι, έχω νιώσει. Δεν έχω δεχτεί bullying, έχω, όμως, ακούσει σχόλια του τύπου «δεν έχεις βρει ακόμη τον κατάλληλο και γι’ αυτό είσαι λεσβία», ή ότι έχω κάνει αυτή την επιλογή επειδή είναι «της μόδας». Ο στενός μου περίγυρος- οι γονείς μου, η αδερφή μου, οι φίλοι μου- γνωρίζει την επιλογή μου και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αλλά από τον ευρύτερο κύκλο μου έχω ακούσει αρνητικά, προκατειλημμένα λόγια.

Προκατάληψη, ναι, έχω νιώσει. Δεν έχω δεχτεί bullying, έχω, όμως, ακούσει σχόλια του τύπου «δεν έχεις βρει ακόμη τον κατάλληλο και γι’ αυτό είσαι λεσβία», ή ότι έχω κάνει αυτή την επιλογή επειδή είναι «της μόδας»

Περικλής

-Το σημερινό event είναι πολύ καλά οργανωμένο, έχει ωραία, θετική ατμόσφαιρα. Όσοι έχουν έρθει, συμμετέχουν γιατί εκφράζονται πραγματικά μέσα από αυτό και είναι πάντα πολύ γλυκό να βλέπεις ακόμα και έναν άνθρωπο να κάνει κάτι επειδή το θέλει και το αγαπάει. Είναι μια μέρα εκδηλώσεων και δράσεων, όπου η παρουσία και η ενέργεια των εθελοντών είναι πολύ σημαντική και έχει σκοπό το “raise awareness”. Αισθάνομαι, βλέπω και νιώθω μια αγάπη στον αέρα της πλατείας σήμερα, ότι όποιος κι αν είσαι θα σε αγκαλιάσουν αν έρθεις εδώ. Και είναι κάτι υπέροχο αυτό.

-Τα μέλη της LGBTQI κοινότητας νιώθουν καταπιεσμένοι από την κοινωνία- και όχι άδικα, αφού η ελληνική κοινωνία όχι μόνο υπερασπίζεται παλιές νόρμες και «αρχές», αλλά έχει την γενική τάση να προσκολλάται σε αυτές και να αρνείται την πρόοδο. Είναι μια κοινωνία αρκετά συντηρητική. Οπότε, φωνάζοντας κάποιος ότι είναι κι αυτός εδώ, λέγοντας «θα σας παρακαλούσα πολύ μην αρνείστε την ύπαρξή μου, μην με καταπιέζετε», είναι μια σημαντική στάση ζωής. Από μικρή ηλικία τα παιδιά δεν πρέπει να καταπιέζονται όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους και τον τρόπο ζωής τους. Είναι λοιπόν και το Athens Pride μια προσπάθεια να αφυπνιστεί η κοινωνία όσον αφορά τι σημαίνει να είσαι gay. Γιατί δεν είναι κάτι κακό, δεν είναι έγκλημα- είναι αγάπη, είναι μια φυσική, προσωπική επιλογή του καθενός. Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να μην εγκρίνει αυτή την επιλογή αλλά δεν δικαιούται να καταπιέζει. Όσο συνεχίζει να φέρεται έτσι, εγώ θα προσπαθώ να υπερασπίζομαι τους καταπιεσμένους.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά δεν πρέπει να καταπιέζονται όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους και τον τρόπο ζωής τους. Είναι λοιπόν και το Athens Pride μια προσπάθεια να αφυπνιστεί η κοινωνία όσον αφορά τι σημαίνει να είσαι gay.

-Eίναι σημαντικό ότι η κοινωνία αλληλεπιδρά με το κράτος- αν η κοινωνία ξεφύγει από στερεότυπα που ακόμα έχει, η πολιτεία θα ακολουθήσει, θα αλλάξουν κομμάτια της νομοθεσίας που σήμερα δεν θα έπρεπε να ισχύουν. Είναι ζήτημα της νέας γενιάς κυρίως, να αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Όταν συμβεί αυτό, αντανακλαστικά το κράτος θα επηρεαστεί και θα ακολουθήσει. Το σύστημα που σήμερα, χωρίς να να είναι απόλυτα εχθρικό, είναι γενικά κατά των LGBT ατόμων, θα ισορροπήσει σε μια νέα κατάσταση ισότητας.

-Αλλάζουν βέβαια τα πράγματα- οι κοινωνίες και τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προοδεύουν και η ελληνική λίγο πολύ ακολουθεί αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων- να δημιουργείται ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές αλλά και ένα καλύτερο σήμερα για εμάς. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη, δικαιότερη πραγματικότητα για τα μέλη της LGBTQI κοινότητας, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι ο τρόπος που θα αντιδράσει η κοινωνία σε τέτοιες αλλαγές. Ακόμα κι αν δοθεί από το κράτος και τους νόμους το δικαίωμα της υιοθεσίας σε αυτούς τους ανθρώπους, αν η κοινωνία το απορρίψει, θα υπάρξει μια αντίφαση που τελικά θα καθιστά το νομοθέτημα μη λειτουργικό.

Παρασκευάς

-Υποστηριζω το event γιατί νομίζω ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην αγάπη. Και ειδικά στη σημερινή προβληματική κατάσταση στο οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό πεδίο, η αγάπη μπορεί να μας ενώσει. Και αν είμαστε ελεύθεροι όσον αφορά τις επιλογές μας, όλα θα είναι καλύτερα. Θέλω ένα παιδί να μην ακούσει κάτι αρνητικό όταν πάει σχολείο για όποια φυσική επιλογή του- να είναι ελεύθερο να αγαπάει όποιον θέλει.

-Είναι πολύ σημαντικό ότι το φετινό Pride γίνεται ακριβώς μπροστά από την Βουλή. Νομίζω ότι έτσι θα ακουστεί η γνώμη μας περισσότερο από ότι τις προηγούμενες φορές, που το event πραγματοποιούνταν στο πανεπιστήμιο ή στην πλατεία Κλαυθμώνος. Έχει έναν πιο ισχυρό συμβολισμό η φετινή του τοποθεσία. Τις προηγούμενες χρονιές απλώς περνούσαμε μπροστά από τη Βουλή και σίγουρα μας έδιναν μικρότερη σημασία. Ήταν μια παρέλαση και τίποτα παραπάνω.

-Το θέμα της ομοφυλοφιλίας δεν συζητιέται στα σχολεία. Και υπάρχουν ακόμα άσχημες αντιδράσεις των παιδιών προς τους ομοφυλόφιλους συμμαθητές τους. Κάποιες φορές είναι μόνο ειρωνικά σχόλια ή βρισιές, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει και άσκηση σωματικής βίας. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις αυτοκτονίας. Σταδιακά προχωράμε, κάνουμε κάποια βήματα και ελπίζω, σταδιακά, να επέλθει η ελευθερία και η ισότητα σε όλα τα πεδία της ζωής- να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται, να υιοθετούν ή ακόμα και να κάνουν παιδιά.

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας δεν συζητιέται στα σχολεία. Και υπάρχουν ακόμα άσχημες αντιδράσεις των παιδιών προς τους ομοφυλόφιλους συμμαθητές τους. Κάποιες φορές είναι μόνο ειρωνικά σχόλια ή βρισιές, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει και άσκηση σωματικής βίας.

Υπάρχει ακόμα πολύ προκατάληψη. Δεν ενοχλούμε κανέναν αν βγω με το αγόρι μου χέρι ή φιλιόμαστε σε ένα δημόσιο χώρο. Κάποιος που θα με δει μπορεί να με δείξει με το δάχτυλο, ακόμα και να με βρίσει, ενώ για το στρέιτ ζευγαράκι που μπορεί να κάνει σεξ στο πάρκο δεν θα πούνε τίποτα, δε θα δώσουν καμία σημασία. Είναι πολύ άδικο αυτό, γιατί έχουμε όλοι δικαίωμα στην αγάπη.

Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Σχηματίζεται σιγά σιγά μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, που χωρίς να είναι πλειοψηφική, επηρεάζει με θετικό, προοδευτικό τρόπο και τους υπόλοιπους. Κάποτε φοβόσουν να βγεις από το σπίτι σου, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν υποψίες ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Σήμερα δε χρειάζεται να το διατυμπανίζεις, αλλά πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου και το σώμα σου. Είναι δικαίωμά σου αναφαίρετο αυτό- κι αν θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου, να μπορείς να το κάνεις. Χωρίς να δεσμεύεσαι από τη γνώμη κανενός- ούτε γονιών, συγγενών ή φίλων. Άκουσε τη γνώμη τους, αλλά η τελική επιλογή είναι μόνο δική σου.

Χλόη

Το φετινό Pride είναι καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά- σε σχέση με πέρσι είναι μεγαλύτερο, με περισσότερο κόσμο, περισσότερη μουσική. Και χαίρομαι- το βρίσκω πολύ θετικό- που βλέπω πολλούς ανθρώπους με τα παιδιά τους εδώ. Είναι σημαντικό και το ότι διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος- το είχαν υποσχεθεί από πέρσι οι διοργανωτές αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι θα το κατάφερναν, να μας παραχωρηθεί η πλατεία. Έγινε όμως. Η πλατεία Συντάγματος μεταμορφώθηκε σε έναν τόπο ανοχής και ισότητας- είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά να το βλέπουν και να το βιώνουν αυτό, ότι κανείς εδώ δεν φέρεται διαφορετικά σε κανέναν, ότι διαμορφώνεται σήμερα σε αυτή την πλατεία ένα μέρος όπου καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του. Τα μέλη της LGBTQI κοινότητας κάνουν εδώ γνωστή την ύπαρξή τους στον κόσμο, γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγνοούν τι συμβαίνει, πόσο πολλοί άνθρωποι διαφοροποιούνται από τους ίδιους.

-Είναι πολύ σημαντική η προώθηση μέσα από τέτοιες δράσης της διεκδίκησης δικαιωμάτων που στερούμαστε, όπως το δικαίωμα της υιοθεσίας, το δικαίωμα των τρανς ατόμων να αλλάζουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους χωρίς να είναι απαραίτητη η αλλαγή φύλου εγχειρητικά και η δυνατότητα του πολιτικού γάμου. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μας χαροποίησε όλους πάρα πολύ- προσωπικά χοροπήδαγα από τη χαρά μου...(γελάει). Παρά τις όποιες αντιδράσεις η ελληνική κοινωνία προχωράει, έστω σιγά σιγά πάμε μπροστά κι εμείς.

-Τα νέα παιδιά είναι σίγουρα πιο ανεκτικά προς τη διαφορετικότητα, γιατί είναι πιο ενημερωμένα. Βέβαια αυτό ισχύει στην Αθήνα, δεν ξέρω τι ισχύει στην επαρχία, δεν είμαι σίγουρη αν συμβαίνει. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι πιο περίκλειστοι στις απόψεις τους- αλλά όσο περισσότερο εμφανιζόμαστε μαζικά, όσο περισσότεροι ορατοί γινόμαστε και ενημερώνουμε την κοινωνία, τα στερεότυπα θα απομυθοποιούνται και θα καταρρέουν. Είναι πολύ σημαντική η αντιπροσώπευσή μας και στην τηλεόραση και στα media εν γένει. Ακόμα και η κινητοποίηση διάσημων και προσωπικοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική- να μιλάνε δημόσια για μια γκάμα ζητημάτων που περιλαμβάνει και ζητήματα κακοποίησης ή θέματα υγείας, πρόληψης και θεραπείας. Στα σχολεία δεν υπάρχει καμιά σεξουαλική ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και να υπήρχε έχω την αισθηση ότι θα συνέβαινε ότι και σε εκπαιδευτικά συστήματα του εξωτερικού που δεν αναφέρονται καθόλου σε ομόφυλα ζευγάρια.

Τα νέα παιδιά είναι σίγουρα πιο ανεκτικά προς τη διαφορετικότητα, γιατί είναι πιο ενημερωμένα. Βέβαια αυτό ισχύει στην Αθήνα, δεν ξέρω τι ισχύει στην επαρχία, δεν είμαι σίγουρη αν συμβαίνει. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι πιο περίκλειστοι στις απόψεις τους- αλλά όσο περισσότερο εμφανιζόμαστε μαζικά, όσο περισσότεροι ορατοί γινόμαστε και ενημερώνουμε την κοινωνία, τα στερεότυπα θα απομυθοποιούνται και θα καταρρέουν.

-Φιλελευθεροποιείται η ελληνική κοινωνία με αργούς ρυθμούς και στα ζητήματα σεξουαλικής επιλογής- στην παρούσα συγκυρία της κρίσης νομίζω πολλοί άνθρωποι που δεν εμπλέκονται άμεσα, θεωρούν αυτά τα ζητήματα δευτερεύοντα, ενώ κάποιοι άλλοι αντιδραστικά συντηρητικοποιούνται και ξεσπούν τα προσωπικά τους προβλήματα σε ανθρώπους της LGBTQI κοινότητας. Συμβαίνει κατά κόρον με τους μετανάστες, να τους φέρονται ως εξιλαστήρια θύματα, αλλά πέφτουμε κι εμείς θύματα παρόμοιων συμπεριφορών.

-Έχουμε δει πάντως ότι τα πράγματα αλλάζουν, πρέπει μόνο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.