Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, γιατί ως γνωστόν το χρήμα φέρνει χρήμα. Και μπορεί αυτό να είναι κάτι που δεν μα προκαλεί μεγάλη έκπληξη έχει αξία όμως ότι αυτή είναι και η διαπίστωση σχετικής έρευνας του Boston Consulting Group υπό τον τίτλο «Global Wealth Market, Transforming the client experience».
Τα ευρήματα της έρευνας για τον παγκόσμιο πλούτο δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε και πάλι κατά 5,3% το 2016, φθάνοντας τα 166,5 τρισεκ δολάρια. Περίπου δε το 50% του αστρονομικού αυτού ποσού ανήκει μόλις στο 1% των πλουσίων. Ο αριθμός δε των εκατομμυριούχων, παγκοσμίως, αυξήθηκε το 2015 κατά 8% και πλέον φτάνουν σε απόλυτους αριθμούς τα 18 εκατ.
Η έρευνα της BCG, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τράπεζες, εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και ρυθμιστικούς οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει τις ασιατικές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη (το 2016 καταγράφεται αύξηση του ιδιωτικού πλούτου κατά 9,5% δηλαδή κατά 38,4δισεκ δολάρια. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών μάλιστα συγκλίνουν πως τα νοικοκυριά στην συγκεκριμένη περιοχή και στην Ιαπωνία θα ξεπεράσουν τον ιδιωτικό πλούτο της που έχει συγκεντρωθεί στη Δυτική Ευρώπη (σήμερα στα 40,5τρισεκ δολάρια) μέχρι το τέλος του 2017 και τον ιδιωτικό πλούτο στη Βόρεια Αμερική (σήμερα στα 55,7 τρισεκ δολάρια) έως το 2019.
Σημαντική ανάπτυξη όμως έχει καταγραφεί και σε άλλε περιοχές όπως στη Λατινική Αμερική όπου ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% το 2016, σε εκτιμώμενα 5,4 τρισεκ δολάρια, ενώ η Μέση Ανατολή και η Αφρική σημείωσαν άλμα 8,5%, στα 8,1 τρισεκ δολάρια.
Οι επενδυτές σε κάθε περιοχή κατέχουν διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Οι μετοχές αποτελούν το 70% του ιδιωτικού πλούτου στη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ιαπωνία, τη Λατινική Αμερική και την Ασία το μετρητά και οι καταθέσεις είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Φαίνεται δε πως ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με μια διεθνή τάση αύξησης της ανισότητας των εισοδημάτων. Η BCG σημείωσε ότι μέχρι το 2021 πως οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη «αναμένεται να κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου πλούτου».
Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι πάντως εξακολουθούν να ζουν στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται σε 7,1 εκατ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα με 2,1 εκατ. εκατομμυριούχους και ακολουθούν η Ιαπωνία με 2,1 εκατ. εκατομμυριούχους, η Μ. Βρετανία με 0,8 εκατ. ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ελβετία με 0,5 εκατ. εκατομμυριούχους.
Ποσοστιαία, οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται στο 18,2% του πληθυσμού του Μπαχρέιν, το 16,3% του Λιχτενστάιν, το 13,4% της Ελβετίας, το 8,8% του Χονγκ Κονγκ, το 7,8% του Κατάρ, το 6,8% του Λουξεμβούργου, το 6,2% του Ισραήλ, το 5,8% του Κουβέιτ και το 5,7% των ΗΠΑ.