Περιορισμένο έλλειμμα κατά 251 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το τετράμηνο του 2017 (Ιανουαρίου - Απριλίου) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έτσι διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα κατά 301 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.
Η άνοδος του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, το πρώτο τετράμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,5% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 4%.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η άνοδος κατά 441 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 3,2% και, επιπλέον, οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%.
Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.
Πλεόνασμα εμφάνισε και το ισοζύγιο κεφαλαίων, κατά 233 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 676 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 908 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεών τους σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 1,2 δισ. ευρώ).
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 1,9 δισ. ευρώ) και τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 2,8 δισ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).