Με τη συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων συνεχίζεται σήμερα το βράδυ η κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Κρανς-Μοντανά, με βάση τις γραπτές προτάσεις όλων των πλευρών που κατατέθηκαν το πρωί.
Οι συνομιλίες γίνονται στον απόηχο της αιφνίδιας «πρωτοβουλίας» του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, να πετάξει στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα το πρωί, την ιδέα για την έλευση στο Κραν-Μοντάνα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Μία κίνηση την οποία επέκρινε με δηλώσεις του, στους Έλληνες δημοσιογράφους αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές για «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, Εγγυήσεων και στρατευμάτων, και "βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».
«Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» διαμήνυσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό».
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ειδικό σύμβουλο του γγ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε και αμέσως μετά η συνάντηση της ελληνικής με τη βρετανική αντιπροσωπεία.
Των εργασιών της Διάσκεψης προηγήθηκε επίσης και η συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.
Σημειώνεται, τέλος, ότι μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντάνα έστειλε και η Άγκυρα διά του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη θέση της, ούτε θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να λυθούν άλλα ζητήματα. Τόνισε δε ότι το θέμα του εδαφικού και ο χάρτης σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συζητηθεί. «Θέλω να πω ότι και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης που η ε/κ πλευρά πότε - πότε θέλει να διαδίδει, η στάση της Τουρκίας είναι θετική» υποστήριξε, αναφέροντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει τη θετική της προσέγγιση στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις με αυστηρό και έντονο ύφος προέβη σήμερα το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τα έγγραφα που παρουσίασαν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Με λύπη μας έχουμε ακούσει κάποιες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ενδεχομένως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών. Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία είδε αρνητικά την ενέργεια αυτήν του Μ. Τσαβούσογλου, λόγω του γεγονότος ότι συμφωνήθηκε να μην γίνουν δηλώσεις. Αντιθέτως ο κ. Τσαβούσογλου φεύγοντας από το κτίριο όπου είχαν την απογευματινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, συνομίλησε με την αντιπροσωπεία της πλατφόρμας UnitedCyprus, σχολιάζοντας ότι η ε/κ πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω και η τ/κ πλευρά ένα βήμα μπροστά.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)