«Christian Dior, Couturier du Reve» (Κριστιάν Ντιορ, Ράπτης του Ονείρου): Τα εβδομηκοστά γενέθλιά του Maison Dior εορτάζονται με τη μεγαλύτερη έκθεση κρεασιόν υψηλής ραπτικής του οίκου που έχει γίνει ποτέ. Η έκθεση ανοίγει την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, στο Musee des Arts Decoratifs στο Παρίσι.
Περισσότερα από 400 φορέματα εκτίθενται, τα οποία δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1947 και του 2017. Και τα οποία σχεδίασε ο ιδρυτής του οίκου, Κριστιάν Ντιορ και οι διάδοχοί του, ο Ιβ Σεν Λοράν, ο Μαρκ Μποάν, ο Τζιανφράνκο Φερέ, ο Τζον Γκαλιάνο, ο Ραφ Σάιμονς και, πιο πρόσφατα, η Μαρία Γκράτσια Κιούρι. Οι περισσότερες κρεασιόν προέρχονται από τη συλλογή Dior Heritage. Δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν στο Παρίσι, αν και η συλλογή περιόδευσε, μεταξύ 2013 και 2015, σε Πεκίνο, Σανγκάη, Τόκιο και Σεούλ με την επωνυμίαν«Πνεύμα Ντιορ».
Η τελευταία αναδρομική του Κριστιάν Ντιορ που φιλοξένησε το Παρίσι, πάλι στο Musee des Arts Decoratifs, ήταν το 1987 και εστίασε στη δεκαετία 1947-1957 των σχεδίων του μόδιστρου.
Στην τωρινή, συντροφιά στις κρεασιόν κάνει μια ευρεία γκάμα πινάκων εργαστηρίου και φωτογραφιών μόδας μαζί με εκατοντάδες εικονογραφήσεις, σκίτσα, φωτογραφίες-ντοκ, επιστολές, σημειώσεις και διαφημιστικό υλικό, καθώς και αξεσουάρ όπως καπέλα, κοσμήματα, τσάντες, υποδήματα και αρώματα.
Η έκθεση ξεκινά με την εξιστόρηση της ζωής του Κριστιάν Ντιορ: τα παιδικά χρόνια στην Γκρανβίλ, τη βουερή-χρυσή δεκαετία του 1920 όταν ο Ντιορ ανακάλυψε τον καλλιτεχνικό κόσμο της πρωτοπορίας και τις ηδονές της παρισινής διασκέδασης, την εκπαίδευσή του ως εικονογράφος μόδας και την είσοδό του στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.
Πριν στραφεί στη μόδα, ο Ντιορ διηύθυνε μια γκαλερί τέχνης, μαζί με τους φίλους του, τον Ζακ Μπονζάν πρώτα, τον Πιερ Κολ στη συνέχεια. Αυτή η περίοδος της ζωής του «εικονογραφείται» με σειρά πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών και ντοκουμέντων που τεκμηριώνουν τη σχέση που είχε καλλιεργήσει με αναδυόμενα, τότε, ταλέντα όπως ο Αλμπέρτο Τζακομέτι, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Αλεξάντερ Κάλντερ, η Λεονόρ Φινί, ο Μαξ Ζακόμπ, ο Ζαν Κοκτό.
Η επίσκεψη συνεχίζεται με χρονολογική σειρά που καλύπτει τα 70 χρόνια, από το 1947 ως το 2017, αναδεικνύοντας όλη την ενέργεια που κινούσε τον οίκο αλλά και την κληρονομιά που άφησε ο Ντιορ στο διάβα του χρόνου. Έξι αίθουσες είναι αφιερωμένες στους εμβληματικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές που ανέλαβαν τα ηνία του οίκου μετά τον θάνατο του Κριστιάν Ντιορ, το 1957. Εκεί παρουσιάζεται αναλυτικά το πώς τα σχέδιά τους συνέβαλαν σ' αυτό το ταξίδι αναζήτησης να παραμείνουν πιστοί στο όραμα που είχε ο Κριστιάν Ντιορ για την υψηλή ραπτική. Ένας συνδετικός- ενοποιητικός, θα έλεγε κανείς- μίτος συναισθημάτων, εξιστορήσεων ζωής, προτιμήσεων, εμπνεύσεων, δημιουργημάτων, κληρονομιάς στους επόμενους.
Έως τις 7 Ιανουαρίου του 2018.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)