- Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Κω- έγινε αισθητός και στα τουρκικά παράλια
- Δύο οι νεκροί, ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 27χρονος Σουηδός
- Στους 12 οι τραυματίες που νοσηλεύονται
- Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού- έλεγχοι σε κτίρια
Δύο νεκροί, από κατάρρευση στέγης σε μπαρ, και αρκετοί τραυματίες- κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά- είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ., μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (η προηγούμενη ήταν για 6,4).
Ο σεισμός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν επιφανειακός και είχε επίκεντρο 345 χλμ ανατολικά- νοτιοανατολικά της Αθήνας, και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ βορειοανατολικά της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος είχαν σημειωθεί δέκα σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σεισμός προκάλεσε και ένα μικρό «τσουνάμι», που προκάλεσε ζημιές στο λιμάνι του νησιού.
Οι τραυματίες
Συνολικά 12 από τους 115 τραυματίες του σεισμού στην Κω νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.
Για τους επτά -εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση τέσσερα άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (τρεις άντρες - δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας) και μία γυναίκα Ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή άλλων τριών τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή).
Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.
Ωστόσο, όπως είπε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm», δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.
Φθορές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους
Φθορές σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω σήμερα το πρωί.
«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».
Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.
Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.
Κτίρια, λιμάνι
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Το πρόβλημα στο λιμάνι είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που μετέβη στο νησί το πρωί. Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί.
Δεν προσέγγισε το λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2», που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο. Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο. Ο κ. Καπάκης ωστόσο διευκρίνισε ότι δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, ενώ αντίστοιχο έλεγχο θα κάνει και άλλο κλιμάκιο, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία». Επίσης σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο θα λειτουργεί κανονικά».
Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν ελέγχους στα κτίρια. Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». Επίσης, η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω είπε στην ΕΡΤ ότι στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Σημειώνεται πως ο αριθμός των τουριστών ανέρχεται σε 200.000 άτομα.
Αεροδρόμιο
Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Όσον αφορά στο αεροδρόμιο, η Fraport Greece ανακοίνωσε πως λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, καθώς και ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές. Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Hotspot
Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο. Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού.
Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί έσπευσαν επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους (παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκε να επιχειρήσεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι) καθώς και κλιμάκιο μηχανικών, όπως και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, ενώ στο νησί μετέβησαν ελικόπτερα Super Puma και Chinook για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.
Μετασεισμοί
«Απόλυτα φυσιολογική» χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού o Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητής Ακης Τσελέντης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το γεγονός όμως, πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.
Σύμφωνα με τον κ Τσελέντη κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν τα τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθηθούν για λίγα 24ωρα η εξέλιξη του φαινομένου και η χωρική κατανομή των μετασεισμών. Συνιστάται κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.
Αισθητός και στην Τουρκία
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.
Περισσότεροι από 350 άνθρωποι, από τους οποίους 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έλαβαν ιατρική φροντίδα στην Αλικαρνασσό, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Υγείας. «358 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Από αυτά, 272 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα και τα υπόλοιπα έφθασαν εκεί με ίδια μέσα», δήλωσε ο υπουργός Αχμέτ Ντεμιρτζάν.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως 25 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί κατάγματα», αλλά κανένας δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε.
Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.
Το σεισμολογικό κέντρο του Καντιλί ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε τσουνάμι 10 εκατοστών. Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στις γύρω περιοχές όπου έγινε έντονα αισθητός. Στην παραλία Γκιούμπετ της Αλικαρνασσού γκρεμίστηκαν προβλήτες και προκλήθηκαν ζημιές σε σκάφη που ήταν δεμένα, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά στην παραλία από τα νερά του τσουνάμι. Σημειώνεται ότι το νερό έφτασε μέχρι 50 μέτρα από την παραλία. Μάλιστα, βρέθηκαν ψάρια μέσα σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά στην παραλία.
Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.