Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 κέντρα υγείας: Μέχρι δίσκο βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση τους

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 κέντρα υγείας: Μέχρι δίσκο βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση τους
sooc

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε 65 κέντρα υγείας της χώρας η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, σε επιστολή που απευθύνει στο Πρωθυπουργό και στις ηγεσίες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εκτός της Χρυσής Αυτής) η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο υλοποιούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας.

Εκτιμά δε, ότι το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν. Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εξαιτίας τηςυποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποιεί μεγάλη έρευνα που, όπως αναφέρει, πραγματοποίησε σε 65 κέντρα υγείας και δημοσιοποιεί τα προβλήματα που κατέγραψε στις δομές αυτές.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των κέντρων υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ» και ότι τα κέντρα υγείας σήμερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες».

Στις πρωτοβάθμιες μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως τα κέντρα υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των κέντρων υγείας. Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την νομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Πώς την έπιασε η πρεμούρα να φτιάξει νέο Νοσοκομείο στην Κάρπαθο; Ο κος Καμένος και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την μεταφορά της Νατοϊκής βάσης της Σούδας, στην Κάρπαθο. Οι Αμερικανοί θέλουν Νοσοκομείο. Δεν παίζουν με την υγεία των στρατιωτών τους. Ο κος Καμένος είπε στους Αμερικανούς ότι η Κάρπαθος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη βάση και μάλιστα με νέο Νοσοκομείο».

«Με το παρόν νομοσχέδιο, αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης» συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει ότι λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του κέντρου υγείας σε άθλιες συνθήκες.

Επίσης αναφέρει αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Μερικές διαπιστώσεις

Σύμφωνα πάντα με την επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Επίσης «σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας. Είναι τριτοκοσμική η κατάσταση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη».

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.

Ενδεικτικά αναφέρονται Μονάδες Υγείας Π.Φ.Υ. ΣΕ σε: Άργος δεν έχει Παιδίατρο. Καλαμάτα έχει μόνο ένα Παιδίατρο. Ξάνθη έχει μόνο έναν Γενικό Ιατρό. Δεν έχει Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο, Ακτινολόγο. Αίγιο δεν έχει Καρδιολόγο. Δεν έχει Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Καρδίτσα δεν έχει Καρδιολόγο, Γυναικολόγο. Ναύπλιο δεν έχει Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή. Καβάλα έχει δύο Καρδιολόγους, έναν Παθολόγο, έναν Γενικό Ιατρό, ένα Μικροβιολόγο, έναν Ακτινολόγο και τέσσερις Οδοντιάτρους. Δεν έχει Παιδίατρος, Ορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο. Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, ένα Μικροβιολόγο και έναν Ακτινολόγο. Δεν έχει Γενικό Ιατρό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο. Κοζάνη δεν έχει Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο, Ακτινολόγο. Λάρισα δεν έχει Οδοντίατρο.

Επίσης σε: Σέρρες δεν έχει Παιδίατρο. Κέρκυρα δεν έχει Παιδίατρο. Πρέβεζα δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

Στους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας δεν προβλέπονται Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες Ειδικευμένων Ιατρών. Πριν τα Μνημόνια καλύπτονταν από τα Νοσοκομεία με Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τώρα στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπεται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να ενισχύουν στην εφημέρευση τα Νοσοκομεία. Οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας κάνουν ήδη εφημερίες στα Νοσοκομεία.

Κέντρα Υγείας λειτουργούν με μία μόνο Νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών (π.χ. Ανδρίτσαινα). Κάθε ημέρα όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα λες και είναι τράπεζες. Όποιος αρρωστήσει απόγευμα – νύκτα ο Θεός βοηθός!!! Παράδειγμα στο Κ.Υ. Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, μιάμιση ώρα από το Νοσοκομείο, (εάν δεν είναι κλειστός ο δρόμος από χιόνια ή κατολισθήσεις) μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης Ιατρών και Ασθενοφόρων. Το εν’ λόγω Κέντρο Υγείας καλύπτει δύσβατες περιοχές σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Γυναίκα 65 ετών με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς το βρήκε κλειστό και κατέληξε στην πόρτα του Κέντρου Υγείας.

Αντιθέτως ήταν τυχερός νέος σε ηλικία ασθενής που προσήλθε με σοβαρή καρδιοπάθεια στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας πριν έξι μήνες και σώθηκε.

Το Κέντρο Υγείας έκλεινε 3 το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ο ασθενής προσήλθε 3:30μ.μ. και ευτυχώς οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας διαισθανόμενοι ότι το Κέντρο Υγείας δεν είναι τράπεζα, παραμένουν με δική τους πρωτοβουλία αρκετή ώρα μετά τις 3μ.μ.

Στον καρδιοπαθή που είχε υποτιμήσει την κατάστασή του και θα πήγαινε σπίτι του ένα ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας, παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα και διεκομίσθει σε Νοσοκομείο της περιοχής.

Και πόσοι άλλοι ασθενείς δεν πέθαναν εξαιτίας των ελλείψεων ιατρών, νοσηλευτών στα Κέντρα Υγείας και λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Μαγνησία κ.α.).

Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στην τύχη. Αν είναι δυνατόν. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στη κίνηση κανένα ασθενοφόρο.

Χωρίς Ασθενοφόρο είναι και τα Νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξο.

Δημοφιλή