Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Υγεία

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Υγεία
Eurokinissi

«Από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ατομικής ευθύνης για την αρρώστια που έχει ο κάθε ασθενής, κάνουμε το βήμα για να περάσουμε σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπου η πολιτεία έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη και προαγωγή υγείας στον πληθυσμό στον τόπο κατοικίας του, η οποία με οργανωμένο τρόπο προλαμβάνει, κατευθύνει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ανώτερες δομές του συστήματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση οτι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». «Εμείς κάνουμε μια άλλη κοινωνική συμμαχία με γενιές που έρχονται, με το νοσηλευτικό και το άλλο υγειονομικό δυναμικό, με την ομάδα υγείας που θα έχει στην ευθύνη της μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού» σημείωσε και πρόσθεσε «κάνουμε βήματα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο και όχι κυρίαρχο ρόλο στον οποίο εσείς ωθήσατε ενεργητικά και παθητικά, με αυτά τα οποία κάνατε τα προηγούμενα χρόνια».

«Αξιοποιήσατε την πτώχευση της χώρας μέσα από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για να κάνετε καινούριο διαχωρισμό και να μοιράσετε την πίτα προς όφελος αυτών των συμφερόντων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δεύτερο παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Νοσοκομείο Καρπάθου και του Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέμματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Μιλώντας για τις ΜΗΝ (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας) σημείωσε ότι «το βασικό είναι ότι εμείς δεν θέλουμε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, αλλά θέλουμε συμμαχία με κάποιους ανθρώπους που έχουν τα επιστημονικά κότσια να ανοίξουν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, και να θεραπεύσουν τους συμπολίτες μας. Αυτό θέλουμε και αυτό θα στηρίξουμε».

Επισήμανε ότι «κανείς δεν λέει ότι παραλάβαμε 438 κρεβάτια ΜΕΘ, τα κάναμε 521 το 2016 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 566 κλίνες ΜΕΘ. Δεν είχε φτάσει η χώρα ποτέ σε τέτοια νούμερα. Και θα ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Ο κ. Πολάκης κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήθελα να αναγνωρίσετε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα βήμα προς ένα κοινωνικό κράτος, που αναστρέφει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και βάζει πλάτη με τη βοήθεια του λαού, να γίνει κάτι».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Συριζαίικο μοντέλο υγείας: Πάρτε τα λεφτά των φορολογουμένων και πετάχτε τα»

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι γραμμένο στο πόδι. Προσπαθείτε να μεταμορφώσετε τον χαρακτήρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όμως ο οικογενειακός γιατρός, η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και όλα τα ωραία, δεν χρειαζόταν να νομοθετηθούν καν, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βγει η υπουργική απόφαση» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους γιατρούς οι οποίοι επί της θητείας του αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο ιδιωτικό τους ιατρείο και το δημόσιο σύστημα υγείας. «Όσοι αδικήθηκαν από την απόφασή μου, τους ζητώ συγγνώμη - ήταν αδύνατο να μην την πάρω λόγω των μνημονιακών μας υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα υποστήριξε ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πως για κάθε απόλυση γιατρού, ήταν δυνατή η πρόσληψη ενός άλλου, «Δεν προσλάβατε κανέναν. Κατηγορείτε εμένα γιατί τους έδιωξα και δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας γιατί δεν προσλάβατε. Τόσοι γιατροί έπεσαν θύμα της δικής σας ψευδολογίας. Εσείς τους υποσχόσασταν ότι μόλις έρθετε στην εξουσία θα τους επαναπροσλάβετε» είπε.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως στο δημόσιο σύστημα υγείας, συγκαταλέγεται και ο ιδιώτης ο οποίος έχει σύμβαση με το δημόσιο, και απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό υγείας «Ο στόχος σας είναι κ. υπουργέ να φτιάξετε το πλήρες σύστημα δημόσιας υγείας και να σταματήσετε για πάντα το ιδιωτικό σύστημα; Με τον νόμο του κ. Λοβέρδου, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στον πολίτη την δυνατότητα με ελάχιστες υποχρεώσεις και πολλές φορές με μηδενική συμμετοχή, να εξετάζεται στην ιδιωτική κλινική της γειτονίας του, αντί να περιμένει με τις ώρες στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν οι ασθενείς στο μέλλον να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ιδιωτικές κλινικές;».

Αναφερόμενος στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είπε: «Λέτε ότι κάθε δήμος θα έχει το δικό του κέντρο υγείας, και η κάθε γειτονιά τον δικό της ΤΟΜΥ. Γνωρίζετε ότι 87 δήμοι δεν έχουν κανένα κέντρο υγείας; Αν το κάθε κέντρο υγείας χρειάζεται 45 άτομα προσωπικό, φτάνουμε τις 3.915 προσλήψεις, χωρίς το ΤΟΜΥ. […] Ακόμα λέτε ότι ακολουθείτε το μοντέλο της Πορτογαλίας. Λέτε μισές αλήθειες. Ο οικογενειακός γιατρός στην Πορτογαλία, υπογράφει συμβόλαιο αποδοτικότητας, που αν δεν το τηρήσει απολύεται. Εσείς παίρνετε το δικό σας, το συριζαίικο μοντέλο. Λέτε πάρτε τα λεφτά των φορολογουμένων και πετάχτε τα».

«Καυτή πατάτα»

«Ετοιμάζετε μια καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση, εμείς όμως θα λειτουργήσουμε διαφορετικά», δήλωσε επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

«Το κομμάτι της υγείας θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα μιας αριστερής κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει την αριστεροσύνη της, εσείς όμως έρχεστε στην ζούλα, λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί έχουμε μπροστά την 3η αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, κινητήριος δύναμη του νομοσχεδίου είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, και η ικανοποίηση ενός κομματικού κοινού. «Ο οικογενειακός γιατρός, όταν δεν επιτρέπετε στον πολίτη να τον επιλέξει μόνος του, γίνεται ο κομματικός ινστρούκτορας, ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση: «Θέλετε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δομεί συμφέροντα, δαπανώντας πόρους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή