Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της στο Μουσείο Μπενάκη, κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019».
Ο στόχος, είπε, είναι να μην είναι η Δημόσια Διοίκηση ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετούνται διαχρονικά οι λίγοι, αλλά, αντίθετα, να είναι μια αποδοτική, φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, παραγωγική και αμερόληπτη δημόσια δομή, με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και στο δημόσιο συμφέρον.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι προωθείται μια δραστική μετεξέλιξη του Δημοσίου, με γνώμονα:
- την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,
- την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και
- την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους - πολίτη.
Αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε ότι η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, «οδηγεί αυτόματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων».
Ως σχετικό παράδειγμα ανέφερε τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών που αφαιρεί σε ετήσια βάση κόστος περίπου 200.000.000 ευρώ.
Για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, η αρμόδια υπουργός, ανέφερε ότι θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται «με ανοιχτές κι αντικειμενικές διαδικασίες» μια δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η κινητικότητα, η αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η επιλογή προϊσταμένων, καθώς και τα περιγράμματα θέσεων και η στοχοθεσία.
Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της, η υπουργός ανέπτυξε της διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο για τη δημόσια διοίκηση και στη φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι για τον νεοφιλελευθερισμό το Δημόσιο λειτουργεί ως εντολοδόχος της εκτελεστικής εξουσίας «ώστε να μπορεί, σε ένα πρώτο επίπεδο και στο πεδίο της καθημερινότητας πολιτών και υπαλλήλων, να ανθεί η μικροεξυπηρέτηση, η ευνοιοκρατία και η μικροπολιτική» και «να εξυπηρετούνται προνομιακά και χωρίς αντιστάσεις από τη Δημόσια Διοίκηση τα ταξικά συμφέροντα των λίγων».
Όπως σημείωσε, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, δεν φιλοδοξεί να είναι ακόμη μία ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, ούτε μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση. Επεσήμανε δε ότι έχουμε ακούσει όλοι μας πολλές φορές και έχουμε εθιστεί αντανακλαστικά στην αμφιβολία, όταν η πολιτική ηγεσία διακηρύττει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και υπογραμμίζοντας ότι είναι μία από τις πολύ άσχημες παρακαταθήκες που μας άφησε το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
«Το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας κληροδότησε ανελαστικές δεσμεύσεις κι ασφυκτική επιτροπεία, προσδοκώντας να μην τα καταφέρουμε με τις αξιολογήσεις και να είμαστε μια μικρή, αριστερή παρένθεση στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Προσδοκώντας στο να χάσουμε τα κοινωνικά μας ερείσματα, προπαγανδίζοντας πως είμαστε όλοι ίδιοι», συνέχισε.
Όπως, όμως, διαψεύσθηκαν στο σχεδιασμό τους περί αριστερής παρένθεσης -και η εποχή των μνημονίων τελειώνει οριστικά απ' τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησής μας- έτσι θα διαψευσθούν και στο ότι είμαστε όλοι ίδιοι, συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.
«Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό Δημόσιο. Θα βιώνουμε μια νέα κουλτούρα αλληλεπίδρασής μας με τη Δημόσια Διοίκηση, υπηρετώντας έτσι κι έναν ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό στόχο: την επανάκτηση της εμπιστοσύνης μας απέναντι στους θεσμούς, θωρακίζοντας περισσότερο τη Δημοκρατία μας», κατέληξε η υπουργός.
Αναλυτική παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019 έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.