Με τους χάκερ, παγκοσμίως, να συλλέγουν εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα και, κυρίως, κωδικούς σύνδεσης διάφορων λογαριασμών κάθε χρόνο από το διαδίκτυο, η πιθανότητα να είστε εσείς το επόμενο θύμα τους είναι αρκετά μεγάλη και αυξάνεται σημαντικά όσο περνά ο καιρός.
Προκειμένου να προσπαθήσει να βοηθήσει τους χρήστες του διαδικτύου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε αυτό το θέμα και να μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων στο internet, ένας ερευνητής διαδικτυακής ασφαλείας από την Αυστραλία δημιούργησε ένα ασφαλές online εργαλείο με μια πολύ σημαντική λειτουργία.
Το «Have I been pwned?» του Troy Hunt επιτρέπει στον χρήστη να ανακαλύψει αν κάποιος από τους κωδικούς του έχει κλαπεί από χάκερ. Πώς λειτουργεί; Η πλατφόρμα που έστησε ο Hunt ελέγχει τον κωδικό που εισάγετε στη σχετική μπάρα αναζήτησης, σε μια βάση περισσότερων από 320εκ. κωδικών που έχουν κλαπεί από χάκερς σε διάφορες περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε τον κωδικό σας (ή και όλους τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο ίντερνετ, έναν-έναν κάθε φορά) στη μπάρα αναζήτησης και πατώντας το κουμπί «pwned?» που βρίσκεται δίπλα της, το σύστημα θα ανιχνεύσει ανώνυμα τη βάση δεδομένων με κωδικούς πρόσβασης που έχουν γίνει γνωστοί και θα σας ενημερώσει αν η ασφάλειά σας έχει παραβιαστεί ή όχι. Κοινώς, αν σας έχουν χακάρει.
Αν έχει, τότε θα λάβετε το παρακάτω μήνυμα που θα σας συμβουλεύει να αλλάξετε άμεσα τον κωδικό σας και να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά.
Στο blog που έγραψε εξηγώντας την απόφασή του να δημιουργήσει το εν λόγω εργαλείο, ο Hunt ζητά από τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία του ως μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τους χρήστες τους.
«Χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα για να κάνετε καλά πράγματα», γράφει ο Hunt. «Δείτε το σαν μια ευκαιρία όχι μόνο να μειώσετε το ρίσκο κινδύνου της υπηρεσίας για την οποία εργάζεστε, αλλά και για να βοηθήσετε στην εκπαίδευση των ανθρώπων για τα ευρύτερα ρίσκα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται τους κωδικούς τους», συμπληρώνει.
Μπορείτε να δείτε αν κάποιος από τους κωδικούς σας έχει κλαπεί, κάνοντας κλικ εδώ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost UK.