Δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που κατηγορούνται για διαφθορά βρίσκονται ανάμεσα στις εκατοντάδες των ανθρώπων που απέκτησαν ευρωπαϊκά διαβατήρια μέσω της αμφιλεγόμενης χορήγησης «χρυσής βίζας», σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Guardian.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα σε ζάμπλουτους, δίνοντάς τους έτσι το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την επένδυση μετρητών στην Κύπρο. Μόνο το 2016, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 διαβατήρια έχουν εκδοθεί μέσω αυτού του προγράμματος. Η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν και πριν το 2013, ωστόσο με πιο διακριτικούς ρυθμούς από τους εκάστοτε υπουργούς.
Η διαρροή μιας λίστας με ονόματα που έχουν επωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση και η οποία περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας, συμπεριλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Η συγκεκριμένη διαρροή ονομάτων είναι και η πρώτη που συμβαίνει για το ζήτημα, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες όπως ενός πρώην μέλους του ρωσικού κοινοβουλίου, ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας κ.ά. Η εν λόγω λίστα αναδεικνύει την ελάχιστα γνωστή αλλά εξαιρετικά κερδοφόρα «βιομηχανία» έκδοσης χρυσής βίζας και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τους ιθύνοντες για τους αιτούντες κυπριακή υπηκοότητα.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν το θέμα με μεγάλη ανησυχία, ενώ μερικοί τονίζουν ότι η αλόγιστη χορήγηση της ευρωπαϊκών διαβατηρίων μέσω της «χρυσής βίζας» υπονομεύει την έννοια της υπηκοότητας. Η Ana Gomes, μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, περιέγραψε τη διαδικασία ως «ανήθικη και διεστραμμένη». «Δεν είμαι ενάντια στις μεμονωμένες χορηγήσεις υπηκοότητας σε κάποιον που θα συνεισφέρει με ιδιαίτερο τρόπο στη χώρα, πχ. στις Τέχνες, τις Επιστήμες ακόμα και σε επενδύσεις. Αλλά να πρόκειται για χορήγηση, όχι πώληση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αποκτήσει τη λίστα με τους κατόχους «χρυσής βίζας» στην Πορτογαλία αλλά απέτυχε. «Προς τι η μυστικότητα; Η μυστικότητα το κάνει να φαίνεται ύποπτο, πολύ ύποπτο», τόνισε.