Ανακοίνωση με τη δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τομεα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν στο Λονδίνο αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξέδωσε το Ταμείο.
Σύμφωνα με αυτή ο κ. Τόμσεν στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει το ΔΝΤ ανέφερε τα εξής:
«Oσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Σημειώνεται πως έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, με πλούσιες διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις από μερίδα στελεχών του ΔΝΤ σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους των ελληνικών τραπεζών.
Πληροφορίες της HuffPost Greece αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, προέβησαν σε διάβημα προς το ΔΝΤ προκειμένου ο κ. Τόμσεν να σταματήσει να απαιτεί τη διεξαγωγή AQR, και να αποδεχτεί ότι υπεύθυνοι για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ και ο SSM.
Ως αποτέλεσμα, στην όλη υπόθεση παρενέβη η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία ζήτησε από τον Πολ Τόμσεν να βγει με διορθωτική του δήλωση, η οποία θα «σβήνει τη φωτιά» που είχε ανάψει στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η πίεσή του για νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Ως εκ τούτου, ο κ. Τόμσεν προχώρησε στη νέα αυτή δήλωση.