Είναι οι γυναίκες καλύτερες χειρουργοί από τους άνδρες; Μελέτη για την μετεγχειρητική πορεία ασθενών καταρρίπτει τις προκαταλήψεις

Οι ασθενείς που χειρουργούνται από γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν
Thomas Northcut via Getty Images

Οι γυναίκες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ιατρική αγωνίζονται- όπως και οι ομόφυλες τους στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων- για να τύχουν ισότιμης αναγνώρισης με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ακόμη και στις μέρες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η επιλογή γυναίκας γιατρού μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από τους ασθενείς ή συγγενείς τους ενώ οι ικανότητες και οι δεξιότητες τους αμφισβητούνται από τους άνδρες συναδέλφους τους και τους προϊσταμένους τους. Ότι η αιτία για αυτή την αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά και μόνο η προκατάληψη σε βάρος των γυναικών- εκείνη η αόριστη αβάσιμη αντίληψη πως γυναίκες και επιστήμες δεν πάνε μαζί- το γνωρίζουμε καλά. Και να που τελευταία η ίδια η επιστήμη έρχεται να αποδείξει, σε όσους χρειάζονται αποδείξεις, πως οι γυναίκες γιατροί όχι μόνο είναι εξίσου ικανές αλλά φαίνεται πως μπορεί να είναι και καλύτερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Και μάλιστα στον εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα της χειρουργικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καναδούς ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση από γυναίκες παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στον επόμενο μήνα. Οι ίδιοι οι ερευνητές, δηλώνουν προβληματισμένοι από τα ευρήματά αφού αδυνατούν να προσδιορίσουν τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να αποδίδουν καλύτερα από τους άνδρες γιατρούς και τους ασθενείς τους να αναρρώνουν εξίσου ικανοποιητικότερα. Εκτιμούν ωστόσο πως το γεγονός, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα και είναι πιο πρόθυμες να τηρήσουν κανόνες και οδηγίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας σε περιπτώσεις τέλεσης χειρουργικής επέμβασης από άνδρες και γυναίκες ιατρούς, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο εξέτασε συνολικά 104.630 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν από 3.314 ιατρούς την περίοδο 2007- 2015.

Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα αλλά και βάσει επιμέρους δεδομένων και οι χειρουργοί ανάλογα την ηλικία, την εμπειρία, το νοσοκομείο, τις αρμοδιότητες κ.α.

Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν ο κίνδυνος θανάτου ασθενή μέσα σε διάστημα 30 ημερών μετά από μια χειρουργική επέμβαση ήταν 12% μικρότερος στις περιπτώσεις που είχε χειρουργηθεί από γυναίκα ενώ μεταξύ των ασθενών ανδρών και γυναικών χειρουργών δεν καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις σε ότι αφορά την επανεισαγωγή στο νοσοκομείου ή τις επιπλοκές.

Ο Δρ Raj Satkunasivam δήλωσε σχετικά: «Οι γυναίκες και οι άνδρες ασκούν την ιατρική διαφορετικά, αν και υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με τις διαφορές στον τρόπο μάθησης, την απόκτηση δεξιοτήτων ή στο τελικό αποτέλεσμα για γυναίκες και άνδρες χειρουργούς». Όπως τόνισε, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό, τους λόγους εκείνους δηλαδή στους οποίους μπορεί να αποδοθεί η καλύτερη ανάρρωση των ασθενών γυναικών χειρουργών αν και εκτιμά πως μπορεί να σχετίζεται με την παροχή φροντίδας, αφού στην περίπτωση των γυναικών παρατηρείται πως πειθαρχούν στις κατευθυντήριες γραμμές, στους κανόνες και τις οδηγίες, επικεντρώνονται περισσότερο στον ασθενή και επικοινωνούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Σημειώνεται πως σε προηγούμενες μελέτες είχε διαπιστωθεί πως οι γυναίκες φοιτήτριες ιατρικής είναι καλύτερες στις βασικές χειρουργικές δεξιότητες και έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στις θεωρητικές εξετάσεις χειρουργικής γνώσης. Αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που «παρατηρεί» και την τόσο σημαντική διαφορά στην μετεγχειρητική πορεία των ασθενών.

Δημοφιλή