Με αφορμή τα επεισόδια από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Εμπορειό της Σαντορίνης το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ημετέρα παιδεία"».
Όλα άρχισαν όταν το πρωί του Σαββάτου, όταν ομάδα ατόμων παρενέβη στο Εμπορείο της Σαντορίνης εμποδίζοντας την παρέλαση επειδή η αριστούχος μαθήτρια δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Γονείς διαμαρτυρήθηκαν και στάθηκαν στο πλευρό της μαθήτριας ενώ καθηγητές δημιούργησαν αλυσίδα για να προστατεύσουν τους μαθητές. Ωστόσο, υπό το φόβο επεισοδίων πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι αποχώρησαν με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η παρέλαση.
Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι: «οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η σημερινή παρεμπόδιση της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου στο Εμπορειό Σαντορίνης που επιχείρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής με πρόσχημα ότι ο σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της περιφρόνησης τους για την ηρωική αντίσταση της πατρίδας μας στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
«Οι άνθρωποι αυτού του τόπου νίκησαν το φασισμό και θα το ξανακάνουν όποτε χρειαστεί. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ημετέρα παιδεία". Οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Εμπορειού για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν. Οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Lifo, ο 11χρονος Αμίρ Χουσείν από το 6ο Δημοτικό σχολείο Δάφνης δεν κράτησε τη σημαία αλλά ένα ταμπελάκι ενώ παράλληλα καταγγελία η οποία κάνει το γύρο των social media αναφέρει πως ο λόγος για την αλλαγή αυτή την τελευταία στιγμή ήταν πως ο διευθυντής επικαλέστηκε ότι το παιδάκι από το Αφγανιστάν αρνήθηκε να μπει σε εκκλησία με την σημαία, κάτι το οποίο όμως διαψεύδεται από την οικογένεια του παιδιού.