Πρεμιέρα κάνουν σήμερα Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ικανοποιώντας έτσι την απαίτηση των δανειστών να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους. Μετά από πολλά προβλήματα, εντάσεις, αντιδράσεις και εμπλοκές, κυβέρνηση, δανειστές, τράπεζες και συμβολαιογράφοι κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.
Έστω και αν κυβέρνηση και τράπεζες επιμένουν ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση «στο σφυρί» θα βγουν περιουσίες πλούσιων κακοπληρωτών, οι οποίοι ενώ έχουν δεν πληρώνουν και ως εκ τούτου μεταφέρουν στους άλλους τα δικά τους βαρύ, η ανησυχία στους υπόλοιπους οφειλέτες είναι τεράστια.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών, αργά η γρήγορα θα βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους. Όπως αναφέρουν πέρα από την άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες να βγουν σε πρώτη φάση σπίτια αξίας μικρότερης των 300.000 χιλιάδων δεν υπάρχει καμία άλλη προστασία. Το γεγονός αυτό τους κάνει να θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με κίνδυνο να βγουν «στο σφυρί» και σπίτια μικροοφειλετών.
Πώς θα γίνουν οι πλειστηριασμοί
Ο νόμος 4472/2017 προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο εξής θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Για να γίνει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αρκεί ο επισπεύδων να δηλώσει κατά τη δικαστική διαδικασία ότι επιθυμεί να γίνει ηλεκτρονικά.
Στη συνέχεια τα στοιχεία των ακινήτων θα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να δουν την περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά και αποτίμηση του ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά.
Το σύστημα σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνει για την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτού που έχει κάνει την προσφορά. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.
Όλη αυτή η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνεται με έδρα το γραφείο του συμβολαιογράφου, ενώ σε αυτούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε εκπρόσωποι νομικών προσώπων οι οποίοι εγγράφονται ως υποψήφιοι πλειοδότες.