Η «υπόθεση George Papadopoulos» και το «σκάνδαλο Papadopoulos Gate»

Όταν λένε οι Αμερικανοί συνάδελφοι, αρκετοί με τους οποίους συνομιλώ, «Papadopoulos Gate» δεν εννοούν στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι αν πράγματι ο Παπαδόπουλος υπήρξε ή δεν υπήρξε συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου, αυτό έχει απαντηθεί. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ ούτε στενός συνεργάτης ούτε καν συνεργάτης! Αντιθέτως αυτό που εννοούν όταν διαχωρίζουν το «Papadopoulos Gate» από την «υπόθεση - Case George Papadopoulos» μιλάνε για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δυο εντελώς διαφορετικές αναγνώσεις και προσεγγίσεις.
peshkov via Getty Images

Η υπόθεση «George Papadopoulos» ή το «Papadopoulos Gate», όπως πλέον αποκαλείται εδώ στις ΗΠΑ σε πολλά και σοβαρά, πάνω από όλα αξιόπιστα Αμερικανικά ΜΜΕ, πέρα από την ουσία και την φύση της- σε πολιτικό επίπεδο κυρίως- αλλά και όλα όσα με την μορφή καταιγισμού, θα αποκαλυφθούν στην συνέχεια το επόμενο προσεχές διάστημα - και σας βεβαιώνω δεν είναι πολύ μακρυά αυτή η περίοδος όπου υπό μορφή καταιγισμού θα έρχονται οι αποκαλύψεις - έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ελληνικό ενδιαφέρον. Καθαρά επιστημονικό. Για την δημοσιογραφική κοινότητα στην Ελλάδα. Και όταν λένε οι Αμερικανοί συνάδελφοι, αρκετοί με τους οποίους συνομιλώ, «Papadopoulos Gate» δεν εννοούν στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι αν πράγματι ο Παπαδόπουλος υπήρξε ή δεν υπήρξε συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου, αυτό έχει απαντηθεί.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ ούτε στενός συνεργάτης ούτε καν συνεργάτης! Αντιθέτως αυτό που εννοούν όταν διαχωρίζουν το «Papadopoulos Gate» από την «υπόθεση - Case George Papadopoulos» μιλάνε για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δυο εντελώς διαφορετικές αναγνώσεις και προσεγγίσεις.

Η μεν πρώτη «George Papadopoulos Case» αφορά πράγματι την έρευνα του ειδικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα για την όποια τυχόν (αληθινή ή φανταστική) εμπλοκή του νεαρού φιλόδοξου ομογενή με καταγωγή από την Βόρεια Ελλάδα που δυστυχώς για ακόμα μια φορά του όνομα ελληνικής προελεύσεως έδωσε τροφή στους κακεντρεχείς και μισέλληνες να ξεσπαθώσουν με πικρόχολα σχόλια, αναρτήσεις και καυτά ρεπορτάζ με αιχμές εναντίον των Ελλήνων.

Η δε δεύτερη περίπτωση που διαχωρίζει την ουσία και την φύση της υπόθεσης σε κάθε επίπεδο, το «Papadopoulos Gate» αντιμετωπίζει ξεκάθαρα το όλο ζήτημα ως άλλη μια «ελληνική ανοησία»! «Greek nonsense»! «known Greek lies». Θεωρούν δηλαδή την όλη υπόθεση καθαρά «εσωτερική ελληνική υπόθεση»! «Ελληνικό δημιούργημα!»

Το ερώτημα που όλοι εδώ στις ΗΠΑ (Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη) θέτουν είναι : ποιο τον «διόρισαν» από τους Έλληνες δημοσιογράφους και μη, τον Παπαδόπουλο «σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου» μου έλεγε φίλος από την Ουάσιγκτον Ποστ που κάνει σχετική έρευνα πάνω σε αυτό τον προβληματισμό.

Η περίπτωση του υπέρ φιλόδοξου και αρκετά «πολυλογά» φλύαρου Γιώργου Παπαδόπουλου που στην Ελλάδα μόνον έγινε δεκτός από όλη σχεδόν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία δεκτός περίπου ως «εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος» και πουθενά αλλού στον κόσμο, - εννοώ Λονδίνο Μόσχα (Κρεμλίνο) και Ισραήλ,- του πρώην υποψηφίου και νυν Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ, έχει έντονο ελληνικό χρώμα! Και στις δυο προσεγγίσεις. Και στην πρώτη που πράγματι αφορά την έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών για την όποια τυχόν εμπλοκή και διαπλοκή του νεαρού 30αρη, αλλά και σε αυτή την δεύτερη που αφορά ως «εσωτερική ελληνική υπόθεση» που μοιάζει και η μόνη πιθανή εκδοχή...

Το σκάνδαλο «George Papadopoulos» παρουσιάζει πράγματι ένα ξεχωριστό επιστημονικής αξίας ενδιαφέρον που στα αλήθεια χρήζει προσοχής και ξεχωριστής εις βάθος έρευνας και μελέτης. καθώς αφορά την αξιοπιστία του Ελληνικού Τύπου στο σύνολο του!

Μελέτη και ανάλυση σε βάθος ετών από τους τους καθηγητές επικοινωνίας και τους διδάσκοντες δημοσιογραφία, και στα δυο κατ εξοχήν τήματα δημοσιογραφίας στο Πάντειο και στο Καποδιστριακό. Αλλά και από τις όντως ακετά καλές ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Θα άξιζε δηλαδή μια ομάδα φοιτητών σπουδαστών υπό την στενή καθοδήγηση του επιβλέποντος καθηγητή τους να ερευνήσουν «ειδήσεις» και «θέματα» παρόμοια σαν αυτό του George Papadopoulos. Δηλαδή υποθέσεις που αν και προβλήθηκαν στα Ελληνικά ΜΜΕ - που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δυστυχώς σε Αμερική και Ευρώπη θεωρούνται τα πλέον αναξιόπιστα όπως και αρκετοί «γνωστοί» και προβεβλημένοι, μέσω πολλών θολών διαδικασιών, με εμπλοκή και διαπλοκή φυσικά και πολιτικών φορέων. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα αργήσει πολύ στην Ελλάδα να ξεκαθαρίσει

Κοντολογίς. Μιλάμε για «θέματα» που είτε αφορούν πρόσωπα είτε «πληροφορίες» ενίοτε και αποκλειστικές που για τα μεν πρόσωπα δεν ήταν παρά μια φούσκα που γρήγορα ξεφούσκωσε για δεν τις «πληροφορίες» γρήγορα αποδείχτηκαν τίποτα περισσότερο από αυτό που καθιερώθηκε να λέγεται και να διδάσκεται και στα πανεπιστήμια ως fake news! Κοινώς ψεύδη στην καλύτερη περίπτωση στην χειρότερη, -και σας βεβαιώνω υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις - αποκάλυψαν σκοτεινές σκοπιμότητες ιδιωτικών και προσωποπαγών συμφερόντων.

Θυμάμαι τι ορυμαγδός πληροφοριών, πάλι από εδώ από τις ΗΠΑ ·κυρίως Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον- και πόσα «αποκλειστικά» ρεπορτάζ με υπογραφές έγκυρων δημοσιογράφων επώνυμων που λέμε, και πόσες σελίδες στον έντυπο ελληνικό τύπο καταναλώθηκαν για την αγορά της ολυμπιακής αεροπορίας. Πόσα ονόματα «έπαιζαν» ως φαβορί. Πόσοι «ενδιαφέρονταν» και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ιδέα απλά έβλεπαν το όνομα τους στον Τύπο και κάποιες μέρες μετά κάποιο τηλέφωνο από Έλληνα δημοσιογράφο που επαίρονταν για το άρθρο και το ρεπορτάζ του με αναφορά στο όνομα του φίλου επιχειρηματία... Τέτοια περιστατικά δεκάδες. Ούτε ένα ούτε δυο! Τουλάχιστον από το 1995 που έχω κρατημένο ένα πολύ καλό αρχείο δημοσιευμάτων οι περιπτώσεις εκατοντάδες και τα πρόσωπα συνήθως που υπογράφουν τα ίδια συνηθισμένα το πολύ δυο τρία. Το ίδιο και οι «πηγές».

Αργότερα με την έκρηξη του διαδικτύου και την αναπαραγωγή όλων αυτών των «αποκλειστικών» το «φαινόμενο» των ψευδών ή βασισμένων στην ιδιοτέλεια και την σκοπιμότητα «αποκλειστικών» «ρεπορτάζ» και «πληροφοριών» με συνήθως, όπως έχει δείξει ενδελεχής έρευνα που πραγματοποιείται από ομάδα ερευνητών εδώ και μια τριετία τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα αργήσουν να δημοσιοποιηθούν στην Ελλάδα, μια το πολύ δυο πηγές αλλά με αλληλένδετη σχέση εξάρτησης μεταξύ τους, είναι αυτές που καταλήγει η ερευνητική σκαπάνη.

Η «υπόθεση του George Papadopoulos» ανέδειξε σε όλη την μικρότητα της το « Ελληνικό μεγαλείο» και την βαριά παθογένεια του Ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Η αλήθεια είναι ότι με την έκρηξη του διαδικτύου, την ταχύτητα εξάπλωσης των προσωπικών και ανώνυμων blog, portal, personal web page, social media (face book, twitter κτλ) το φαινόμενο εκτραχύνθηκε. Ξέφυγε! εκτός ελέγχου.

Τα όσα θα δούμε τις προσεχείς ημέρες και στον Ελληνικό Τύπο αλλά κυρίως στον Αμερικανικό Τύπο όπου δειλά δειλά κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα σχόλια του style «another Greek tragedy» κάνουν ευθαρσώς λόγο για «ελληνικό φαντασιακό δημιούργημα» προσβάλλοντας στο σύνολο του τον εδώ Ελληνισμό και κόβουν τα φτερά σε όλους τους ειλικρινώς Φιλέλληνες με τον απόηχο τους να βάζει την Ελλάδα πάλι στο στόχαστρο και ως προς αυτή την πλευρά πέρα από τα όσα θα αποκαλυφθούν και για την όντως ελληνική πολιτική εμπλοκή, θα πρέπει να προβληματίσουν έντονα την Ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα και στην Ελλάδα και εδώ!

Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες! να αναζητηθούν όλοι εκείνοι που ψιθυριστά τηλεφωνούσα στην Ελλάδα σε συναδέφους τους και «πουλούσαν» το σκάρτο «προϊόν» ως αληθινό! Πρέπει όλοι να ανατρέξουν στις πηγές τους ή την πηγή τους από Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον... Πολύ φοβάμαι πως όλοι αν κάνουν μια καλή και προσωπική έρευνα σε μια συχνή πηγή θα σκοντάψουν... Αξίζει τον κόπο όλοι να ξεσκονίσουν τις πηγές τους από Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη... Σας διαβεβαιώνω θα βρουν πολλά «λαβράκια» και ίσως στο εξής να γίνουν προσεχτικότεροι...

Δημοφιλή