Τα 10 αντι-χιτάκια των Muse

Είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση: Για πολλούς και ετερόκλητους λόγους οι Muse είναι ένα από τα ελάχιστα «μεγάλα» rock συγκροτήματα των καιρών μας. Έχουν αναπτύξει ολόδικό τους, άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο, έχουν έναν mainman που τα κάνει όλα, έχοντας ηγετική φυσιογνωμία και άπλετο πηγαίο ταλέντο, γίνονται larger than life επί σκηνής με φαντασμαγορικά σόου και έχουν κομμάτια που θα αναγνωρίσει και η συνάδελφός σου που «ακούει μπητάκια». Έστω και αν συνθετικά ακολουθούν πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια...
|
Open Image Modal
Ints Kalnins / Reuters

Είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση: Για πολλούς και ετερόκλητους λόγους οι Muse είναι ένα από τα ελάχιστα «μεγάλα» rock συγκροτήματα των καιρών μας. Έχουν αναπτύξει ολόδικό τους, άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο, έχουν έναν mainman που τα κάνει όλα, έχοντας ηγετική φυσιογνωμία και άπλετο πηγαίο ταλέντο, γίνονται larger than life επί σκηνής με φαντασμαγορικά σόου και έχουν κομμάτια που θα αναγνωρίσει και η συνάδελφός σου που «ακούει μπητάκια». Έστω και αν συνθετικά ακολουθούν πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια... Ένα χαρακτηριστικό των περισσότερων μεγάλων συγκροτημάτων, άλλωστε, είναι ότι έπιασαν συνθετικό κολοφώνα πριν απολαύσουν την εμπορική κορυφή τους.

Οι Muse και ο Matthew Bellamy πλέον μπορούν και τσεκάρουν όλα τα παραπάνω πεδία. Έχοντας «πιάσει» τα προαπαιτούμενα, μπορούν να καμαρώνουν το αξιοζήλευτο στάτους που πια κατέχουν με εξαιρετικές κυκλοφορίες σύγχρονου, προοδευτικού και συναισθηματικά φορτισμένου alternative rock στις αποσκευές τους.

Στο εν λόγω αφιέρωμα, λοιπόν, θα κάνουμε πέρα τα κομμάτια τους που έχουμε λιώσει και θα ασχοληθούμε με τα αντι-χιτάκια των Muse. Διαλέγοντας ένα κομμάτι από κάθε στούντιο δίσκο του συγκροτήματος -πλην του τελευταίου, του οποίου η σκόνη δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα- αλλά και κομμάτια από b-sides, EP και demo (ενίοτε «κλέβοντας» με τις επανεμφανίσεις κομματιών σε πολλαπλές κυκλοφορίες), παρουσιάζουμε τα τραγούδια των Muse που δεν έχουμε ακούσει ...όσο θα 'πρεπε.

Σημείωση: Το πόσο δημοφιλές είναι το κάθε κομμάτι το θεωρήσαμε με βάση ιστοσελίδες streaming μουσικής/καταμέτρησης μουσικής, αλλά και με βάση τα setlists των περιοδειών του συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια... Ιδού:

10. Muse - Newton Abbot Demo, "Ashamed" - "There's always something that makes you guilty"

Από το δεύτερο demo τους, "Newton Abbot", το κομμάτι "Ashamed" αποτελεί απόδειξη ότι οι Muse δεν αστειεύονταν στο ξεκίνημά τους. Οι κιθάρες απολαμβάνουν το reverb στο τέρμα, το συγκρότημα ροκάρει, ο Bellamy φιλτράρει το μικρόφωνό του και μια διάχυτη αγριάδα αλα-Rage Against The Machine σε προκαλεί να κοπανηθείς. Το "Ashamed" κουτσουρεμένο κατά ένα λεπτό βρίσκεται και στη συλλογή b-sides του "Hullabaloo Soundtrack".

9. Muse (EP), "Cave" - "Leave me alone, it's nothing serious"

«Ένα άθλιο βιβλίο, το "Men Are From Mars, Women Are From Venus", λέει ότι όταν ένας άντρας στρεσάρεται πηγαίνει στη σπηλιά του». Ο Bellamy ανέκαθεν αρεσκόταν στο να βρίσκει την έμπνευσή του σε πλέον άκυρα μέρη, ωστόσο δυσανασχετούσε όποτε το "Cave" έβρισκε θέση στα setlists των περιοδειών του, λόγω του ιδιαιτέρως δύσκολου ρεφρέν. Το "Cave" πρωτοεμφανίστηκε στο "Muse EP" του 1998 και ένα χρόνο αργότερα συμπεριελήφθη στο ντεμπούτο του συγκροτήματος.

8. Muse - Showbiz, "Fillip" - "Its scent has been blowing in my direction"

Ο πρώτος full-length δίσκος των Muse είναι ούτως ή άλλως αυτό που οι Εγγλέζοι αποκαλούν criminally underrated. Αν έπρεπε να διαλέξουμε το πιο αδικημένο κομμάτι του, αυτό δε θα ήταν άλλο από το "Fillip", ακόμα και αν είναι τιμή να σε «καπελώνουν» κομματάρες όπως τα "Sunburn", "Muscle Museum", "Showbiz". To "Fillip" έχει τις βαριές στιγμές με την κιθαριστική βαβούρα η οποία χαρακτήριζε τους Muse στα πρώτα τους βήματα, αλλά και τους ήρεμους ψυχεδελικούς Radiohead-ισμούς.

7. Muse - Origin Of Symmetry, "Space Dementia" - "You make sick because I adore you so"

Προφανώς αρκετά πιο γνωστό σε σχέση με τους «συγκατοίκους» του στη λίστα, εντούτοις η έρευνα έδειξε ότι το "Space Dementia" βρίσκεται κάπου μεταξύ 6ης και 7ης θέσης στην αύξουσα σειρά δημοτικότητας των κομματιών του "Origin Of Symmetry". Κατανοητό ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε έναν δίσκο που δεν έχει μισή μέτρια στιγμή, αλλά δεν μπορείς παρά να ερωτευτείς το πιάνο, τα ρευστά, υψίφωνα φωνήεντα του Bellamy και την υποβλητική ατμόσφαιρα παρμένη από το νου αστροναύτη με space dementia...

6. Muse - Dead Star / In Your World (single), "Futurism" - "A future turns us into silent gods"

Από το "Dead Star"/"In Your World" single και την ιαπωνική έκδοση του "Origin Of Symmetry", το "Futurism" δεν είχε μπει στο track-listing της κανονικής έκδοσης εξαιτίας της δυσκολίας του να αποδοθεί live, παρόλο που στιχουργικά ταίριαζε με το concept. Η εξαιρετική μπασογραμμή του Wolstenholme υπήρξε προπομπός αυτής του "Hysteria". Μέχρι στιγμής έχει παιχτεί μόνο μια φορά ζωντανά, στο Reading Festival του 2000.

5. Muse - Absolution, "Falling Away With You" - "I think our lives have just begun"

Σε έναν δίσκο που περιέχει μερικά από τα πιο «τρανταχτά» κομμάτια των Muse, το καλοσυνάτο, μπαλαντοειδές "Falling Away With You", ένα αναίσχυντα ερωτικό κομμάτι, πάντα λειτουργούσε σαν τον απόηχο του "Stockholm Syndrome" στη ροή του "Absolution". Η αλήθεια είναι ότι και οι Muse δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στην προώθησή του, καθότι είναι ένα από τα τρία τραγούδια από full-length δίσκους του συγκροτήματος που δεν έχουν παιχτεί ποτέ live.

4. Muse - Sing For Absolution (single), "Fury" - "You're so happy now, burning the candle at both ends"

Ο Bellamy αρχικά σκόπευε να συμπεριλάβει το "Fury" στο "Absolution", ωστόσο οι Wolstenholme και Howard άσκησαν βέτο. Το "The Small Print" πήρε τη θέση του και το "Fury" κατέληξε στο single του "Sing For Absolution" και στην ιαπωνική έκδοση του ίδιου του "Absolution". Σκοτεινό και σερνόμενο, το "Fury" πραγματεύεται θρησκευτικά/υπαρξιακά θέματα με έντονη διάθεση αμφισβήτησης.

3. Muse - Starlight (single), "Easily" - "I wanna hypnotize you so you will remember me"

Το "Easily" προέρχεται από το single του "Starlight" και κέρδισε την όποια δημοσιότητα του αναλογεί εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του τελευταίου (το 2006-2007 το "Starlight" κατέκλυζε τα ραδιοκύματα). Έχοντας όλη την αύρα του "Black Holes And Revelations", θα μπορούσε easily να ήταν μέρος του κανονικού track-listing του δίσκου. Κλασικό «καλπάζον» drumming του Don Howard, τρεμάμενα φωνητικά και διαστημικές ενορχηστρώσεις από τον Bellamy, το μπάσο του Wolstenholme να οδηγεί το κομμάτι και δε θες και πολλά παραπάνω για να κολλήσεις στο repeat.

2. Muse - Black Holes & Revelations, "City Of Delusion" - "Stay away from me, build a fortress and shield your beliefs"

Με διαφορά το πιο αδικημένο κομμάτι των Muse. Όχι επειδή θεωρείται παντελώς άγνωστο, αλλά επειδή δεν κατέχει τη θέση που του αρμόζει στην τριάδα των καλύτερων συνθέσεων της μπάντας. Μάλιστα, οι αριθμοί λένε ότι από τα 11 κομμάτια του "Black Holes And Revelations" ξεπερνά σε δημοτικότητα μόνο ένα (!). Ethnic ενορχηστρώσεις εγχόρδων, ευφυέστατη μπασογραμμή και σεμιναριακό χτίσιμο μέχρι να φτάσει το ξέσπασμα του ρεφρέν. Τα λόγια περιττεύουν.

1. Muse - The Resistance, "United States Of Eurasia" "You and me fall in line to be punished for unproven crimes"

Ο Bellamy εντοπίζει τις επιρροές του κομματιού στον Ραβέλ, τον Τσαϊκόφσκι και τις ενορχηστρώσεις της δεκαετίας του 1970. Το "United States Of Eurasia" είναι ένας αρκούντως ικανοποιητικός αντικατοπτρισμός του τωρινού προσωπείου των Muse: πομπώδεις ατμόσφαιρες και έντονες Queen επιρροές, όλα με μια συνωμοσιολογική στιχουργία. Είναι αρκετά εμφανές ότι με το "United States Of Eurasia" οι Muse προσπάθησαν να γράψουν το δικό τους "Innuendo".

Του Μάνου Πατεράκη.

Διαβάστε περισσότερα στο rocking.gr