Ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό: 10 travel tips που θα σε βοηθήσουν

Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι για πολλούς όνειρο ζωής, για μερικούς είναι κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό και άπιαστο, για άλλους κάτι επικίνδυνο και για κάποιους άλλους μια περιπέτεια που ενώ θα ήθελαν να τη ζήσουν δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν να την οργανώνουν.
|
Open Image Modal
Tuul and Bruno Morandi via Getty Images

Έχοντας βάλει επιτέλους τικ ( ✔ ) δίπλα από τον αριθμό 8 της travel bucket list μου καθώς ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια- όνειρο της ζωής μου, το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό, έγινε πρόσφατα πραγματικότητα και έχοντας συγκεντρώσει πολύ υλικό και πολλές ερωτήσεις φίλων του blog, αποφάσισα να γράψω ένα post με tips και απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις που μου στείλατε ή που δημιουργήθηκαν και σε μενα την ίδια πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι για πολλούς όνειρο ζωής, για μερικούς είναι κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό και άπιαστο, για άλλους κάτι επικίνδυνο και για κάποιους άλλους μια περιπέτεια που ενώ θα ήθελαν να τη ζήσουν δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν να την οργανώνουν.

Πριν μπω λοιπόν στο τρένο, αντιμετώπισα και γω διάφορα διλήμματα. Ο φόβος και το άγχος αλλά και η ελάχιστη πληροφόρηση από ελληνικά websites σχετικά με τον Υπερσιβηρικό, ήταν μερικοί από τους παράγοντες που αρκετές φορές με έκαναν να προβληματιστώ και να σκεφτώ πως ίσως είναι καλύτερα να τα παρατήσω και να οργανώσω ένα πιο εύκολο ταξίδι. Και μετά ήταν και όλα αυτά τα μικροπράγματα που όσο και να έψαξα, να διάβασα, να προετοιμάστηκα, κατάλαβα ότι τα χρειαζόμουν μόνο τη στιγμή που επιβιβάστηκα στο τρένο. Γιατί αυτό είναι και το νόημα, αν δε ζήσεις πώς θα καταγράψεις τις ανάγκες, τα must have & όλα όσα έκαναν ευκολότερο - ή δυσκολότερο-ένα τέτοιο ταξίδι;

Δε θέλω όμως να φλυαρώ! Αυτό το post το γράφω για να συγκεντρώσω τα 10 πράγματα- tips που θεώρησα πως είναι απαραίτητο να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις και συ αυτό το ταξίδι!

Σημειώνεις;

1. Υγρά μαντηλάκια

Ω ναι! Μην ξεκινήσεις καν αυτό το ταξίδι χωρίς να έχεις μαζί σου τουλάχιστον 2 συσκευασίες από υγρά μαντηλάκια. Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις από Μόσχα και να μη σταματήσεις μέχρι να φτάσεις στη λίμνη Βαϊκάλη, σημαίνει πως θα είσαι μέσα στον Υπερσιβηρικό 4 ολόκληρες ημέρες άπλυτος (εκτός αν επιλέξεις την Ά θέση). Τα υγρά μαντηλάκια λοιπόν που κάποτε σε ανάγκαζε η μητέρα σου να τα χρησιμοποιείς και συ ντρεπόσουν ή εκνευριζόσουν, στο συγκεκριμένο ταξίδι θα γίνουν ο νούμερο ένα φίλος σου! Έξτρα συμβουλή: αγόρασε κ μικρές συσκευασίες που χωράνε στην τσέπη.

2. Χαρτί υγείας

Δύο με τρία ρολά είναι μια χαρά. Μη με ρωτήσεις γιατί τα χρειάζεσαι. Στο τρένο δεν υπάρχει χαρτί και αν υπάρχει είναι ένα γκρι περίεργο ρολό σα χαρτόνι. Επίσης αν μείνεις σε σκηνή (ger) στη μέση της Μογγολικής Στέπας, θα το χρειαστείς σίγουρα. Γενικά δε θα σου πω κάτι άλλο. Απλά μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου. Τελεία.

3. Σνακ

Στο τρένο οι ώρες που περνάς ξαπλωμένος ή καθισμένος στο κρεβάτι σου είναι ατελείωτες. Πέρα από τα βιβλία, τον υπολογιστή σου ή την κουβέντα που θα πιάσεις με τους γύρω σου για να περάσουν πιο ευχάριστα οι ώρες αυτές, θα χρειαστεί να ξεγελάσεις τον εαυτό σου απασχολώντας τον με φαγητό ή ποτό. Σίγουρα υπάρχει η επιλογή της τραπεζαρίας αλλά αν θέλεις να κάνεις το ταξίδι σου όσο πιο low cost γίνεται τότε θα πρέπει να έχεις μαζί σου ξηρά τροφή και ποτό, νερό και ροφήματα. Όπως σου έχω γράψει και σε προηγούμενο post το φαγητό το βρίσκεις σε πλαστικές συσκευασίες που αγοράζεις είτε σε κάποιο σουπερμάρκετ στην αρχή του ταξιδιού σου είτε από πλανόδιους στις στάσεις. Αγόρασε όσο περισσότερα σνακ μπορείς και προσοχή, όχι σε φαγώσιμα που χρειάζονται ψυγείο ή λιώνουν εύκολα (τυριά, σοκολάτες κτλ)

Open Image Modal

4. Θερμός και πλαστικό ποτηράκι

Μην ξεχάσεις να αγοράσεις καφέ και τσάι! Αυτά αγόρασέ τα από την Ελλάδα εφόσον έχεις συγκεκριμένες μάρκες τις οποίες γνωρίζεις και προτιμάς. Τις άπειρες ώρες πάνω στο τρένο θα είναι οι καλύτεροι φίλοι σου καθώς το μόνο που σου παρέχεται δωρεάν στο βαγόνι είναι το βραστό νερό... και πώς θα το διατηρήσεις ζεστό; Με το θερμός που θα έχεις φροντίσει να έχεις μαζί σου! Oh yes!

5. Ηλιακός φορτιστής μπαταρίας

Καθώς είχα διαβάσει πως στα βαγόνια υπάρχουν ελάχιστες πρίζες και αυτές κάποιες φορές ο υπεύθυνος του βαγονιού τις έχει κλειστές για να σε κάνει να πληρώσεις ένα μικροποσό κάθε φορά που του ζητάς να φορτίσεις τις συσκευές σου, εγώ φρόντισα να έχω μαζί τουλάχιστον 3 εξωτερικούς φορτιστές. Ομολογώ πως όταν πρωτοξεφορτίστηκε το κινητό μου ένιωσα πραγματικά ευτυχής που ήμουν τόσσσοο έξυπνη και είχα σκεφτεί τη λύση αυτή. Μέχρι που ο συγκάτοικός μου έβγαλε από το σακίδιό του ένα ηλιακό φορτιστή και τον τοποθέτησε με βεντούζες στο παράθυρο για να μαζέψει φως και να τον φορτίσει. Καταλαβαίνεις πως ο κόσμος μου όλος κατέρρευσε (δεν ήμουν η πιο έξυπνη της καμπίνας), οπότε το σημείωσα για τα επόμενα ταξίδια μου και φυσικά το λέω και σε σενα. Α ναι, και τελικά δεν ισχύει ότι πρέπει να πληρώσεις για να φορτίσεις!

6. Offline εφαρμογή κινητού για μετάφραση

Το συγκεκριμένο τρένο, ακριβώς επειδή έγινε αρχικά για να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των ντόπιων είναι λογικό να είναι γεμάτο ντόπιους οι οποίοι μάλιστα τις περισσότερες φορές δε μιλούν ούτε λέξη αγγλικά! Και πίστεψέ με όσο και να θεωρείς πως αρκούν 3 κινήσεις για να κάνεις τον άλλο απέναντί σου να καταλάβει τι εννοείς, δυστυχώς δε θα καταφέρεις να γίνεις κατανοητός. Εφόσον λοιπόν έχεις smartphone κατέβασε το app της google που μπορεί να μεταφράζει τα πάντα ακόμα και όταν είσαι offline, χωρίς ίντερνετ. Δε μπορείς να φανταστείς τι συζητήσεις κάναμε στο τρένο με Ρώσους που δε μιλούσαν άλλη γλώσσα πέρα από τα ρωσικά. Αξίζει πραγματικά να κατεβάσεις την εφαρμογή αυτή.

7. Να γνωρίσεις τους συνεπιβάτες σου

Ίσως το συγκεκριμένο tip να έπρεπε να είναι πρώτο στη λίστα αλλά βλέπεις τα υγρά μαντηλάκια πήραν την πρωτιά και ήταν τα πρώτα στις σημειώσεις μου όσο ταξίδευα. Που λες, είτε ταξιδεύεις μόνος σου είτε με φίλους να επιδιώξεις να γνωρίσεις όσο περισσότερο κόσμο μπορείς από το βαγόνι σου. Πέρα από το ότι θα γνωρίσεις νέα πρόσωπα, το να είσαι κοινωνικός με τους γύρω σου θα σε βοηθήσει στο να καταλάβεις τι σόι άνθρωποι ταξιδεύουν δίπλα σου αλλά και κατ'επέκταση θα μάθεις περισσότερα για τη ζωή τους, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Θα γνωρίσεις νέες κουλτούρες και θα εκτεθείς σε ιδέες διαφορετικές από τις δικές σου που πολλές φορές θα σε εμπνεύσουν για τα επόμενα βήματα/ ταξίδια σου. Άσε που αν είσαι κοινωνικός και φιλικός με τους γύρω σου έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε κεράσουν ή να μοιραστούν μαζί σου το φαγητό/ποτό τους όταν εσύ έχεις ξεμείνει!

Open Image Modal

8. Να καταγράφεις το ταξίδι σου

Ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο ταξίδι είναι αρκετά ιδιαίτερο, πολύπλοκο και μακρινό είναι κρίμα να μην έχεις κάπου ένα σημειωματάριο και να σημειώνεις τις σκέψεις σου, τα μέρη, τα ονόματα, τα πράγματα που σου κάνουν εντύπωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου τόσο όσο όταν είσαι πάνω στο τρένο όσο και όταν κατεβαίνεις από αυτό. Δε χρειάζεται να είσαι συγγραφέας ή blogger (γκουχ γκουχ) για να γράψεις, αρκεί να ανοίγεις κάπου κάπου το τετράδιο ή το κινητό σου και να "πετάς" μερικές λέξεις και ημερομηνίες. Δεν ξέρεις τι μπορεί να βγει από αυτό. Στην καλύτερη ίσως ένα ενδιαφέρον άρθρο σε κάποιο γνωστό website στη χειρότερη ένας τρόπος για να πείσεις τα εγγόνια σου πως το ταξίδι αυτό πράγματι το έκανες!

9. Μην απομακρύνεσαι πολύ από τους σταθμούς

Όπως σου έχω ξαναπεί το τρένο δεν ξεκινάει από τη Μόσχα και σταματάει στο Βλαδιβοστόκ ή το Πεκίνο χωρίς να κάνει ενδιάμεσες στάσεις. Αυτό σημαίνει ότι καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα υπάρξουν πεντάλεπτες, 20λεπτες στάσεις αλλά μέχρι και 4 ώρες αναμονής σε κάποιο σταθμό. Μην απομακρύνεσαι λοιπόν πολύ από το τρένο γιατί τις περισσότερες φορές δεν γίνεται καμία ανακοίνωση για την αναχώρηση του τρένου, καμία σφυρίχτρα δε θα ακουστεί. Αν πάλι υπάρξει ανακοίνωση και δεν ξέρεις ρωσικά, θα την πατήσεις και θα ξεμείνει στο σταθμό ενώ θα βλέπεις το τρένο να αναχωρεί με τα πράγματά σου. Εκτύπωσε λοιπόν τις στάσεις και τη διάρκεια αναμονής και πριν κατέβεις από το τρένο τσέκαρε με τον υπεύθυνο αν ισχύει το ωράριο που δείχνει ο πίνακας. Όπως και να'χει, το ξαναλέω! Μην απομακρύνεσαι από τους σταθμούς!

10. Μην κοιμάσαι όλη την ώρα

Η τελευταία και σημαντικότερη συμβουλή αφορά στον ύπνο. Την πρώτη μέρα είτε γιατί το τρένο θα σε νανουρίζει είτε γιατί δε θα έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, θα σε παίρνει ο ύπνος κάθε 2 ώρες! Στη συνέχεια λόγω των συνεχών αλλαγών των timezones (αλλάζεις 8 ζώνες ώρας) θα νιώθεις διαρκώς κουρασμένος και θα θέλεις να ξαπλώσεις. Μην το κάνεις γιατί θα χάσεις τη μαγεία της διαδρομής! Άλλωστε γι'αυτό πήρες το τρένο και όχι το αεροπλάνο! Για να δεις τα μαγικά τοπία της Σιβηρίας να εναλλάσσονται μπροστά σου! Προσπάθησε να κοιμάσαι λοιπόν μόνο 8-9 ώρες την ημέρα και από τη στιγμή που ξυπνάς να φοράς καθαρά ρούχα σα να ετοιμάζεσαι να βγεις. Έτσι θα πείθεις τον οργανισμό σου πως πρέπει να μείνει ξύπνιος αλλά και θα αισθάνεσαι και πιο καθαρός και φρέσκος (και ας μην έχεις κάνει μπάνιο).

Κάπου εδώ λέω να σε αφήσω γιατί πρέπει να ξεκινήσω και το δεύτερο μέρος της αποβίβασής μου στη Μογγολία. Αν δεν έχεις διαβάσει ακόμα το πρώτο, δες το εδώ!

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο travelstoriesfromyworld.