Είναι γνωστό ότι η Φλόριντα των ΗΠΑ φημίζεται για τα θεματικά πάρκα, της Disneyland, του πάρκου σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή, Seaworld στο Ορλάντο, για το επισκέψιμο διαστημικό κέντρο της NASA στο ακρωτήρι Κανάβεραλ, το κοσμοπολίτικο Μαϊάμι και την περιβόητη Miami Beach αλλά και για τα κοραλλένια νησιά των Florida Keys.
Πριν από μερικά χρόνια επισκεφθήκαμε συγγενείς μας στη Φλόριντα και στο τέλος ενός μεγάλου τουρ στα πιο σημαντικά αξιοθέατα, βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε οδικώς από το Μαϊάμι προς το Key West, το νοτιότερο σημείο των ΗΠΑ. Τα Florida Keys είναι ένα αρχιπέλαγος από κοραλλιογενή νησάκια που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα με έναν μακρύ αυτοκινητόδρομο 180 χλμ., ο οποίος διασχίζει τη θάλασσα και δημιουργεί ένα μαγικό θέαμα, ένα τσιμεντένιο δρόμο που χωρίζει από την μια πλευρά τον Ατλαντικό Ωκεανό και από την άλλη τον Κόλπο του Μεξικού.
Φθάνοντας στο Key West, στην άκρη του τέλους, θυμάμαι, ήταν Αύγουστος και η ζέστη μαζί με την υγρασία μας έκοψε την ανάσα. Παντού έβλεπες φοίνικες και όμορφες παραλίες γεμάτες κόσμο. Ο κόσμος συρρέει στο Κey West για τις παραλίες με τα τροπικά νερά και για τις καταδύσεις, καθώς οι κοραλλιογενή ύφαλοι συγκεντρώνουν πλήθος τροπικών ψαριών. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το σπίτι-μουσείο του Αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όπου έζησε κάποια χρόνια εκεί πριν μετακομίσει λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στην Κούβα. Η βίλα, σε στυλ αγγλικής βικτοριανής εποχής, αγοράστηκε το 1931 από τον Χέμινγουεϊ, o οποίος μετά την αυτοκτονία του πατέρα του και μετά την τεράστια επιτυχία από το δεύτερό του μυθιστόρημα «Αποχαιρετισμός στα όπλα» μετακόμισε εκεί μαζί με τη σύζυγο του Πωλίν και το γιο του Γκρέγκορι. Εκεί γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος του Πάτρικ.
Το αξιοσημείωτο, όμως, με το σπίτι που είναι μια όμορφη δίπατη κατοικία με κήπο, είναι ότι έχει κατακλυσθεί με γάτες. Ο Χέμινγουεϊ λάτρευε τις γάτες κι όταν ένας καπετάνιος τού χάρισε μια εξαδάχτυλη, την ονόμασε Σνόουμπολ και την άφησε ελεύθερη να αναπαραχθεί στο σπίτι γεμίζοντας το με γάτες. Σήμερα οι γάτες κυκλοφορούν ανενόχλητες και οι επισκέπτες τρελαίνονται να τις φωτογραφίζουν, ειδικά τις διάσημες εξαδάχτυλες που είναι απόγονοι της πρώτης γάτας του συγγραφέα.
Εκεί που τριγύριζα στον κήπο, ψάχνοντας να βρω κάτι από το τοπίο που θα με έκανε να καταλάβω από που αντλούσε την έμπνευση του ο συγγραφέας, ήρθε ο δεκάχρονος γιος μου αναστατωμένος κρατώντας το χέρι του. Μόλις τον είχε γρατσουνίσει μια γάτα από τις περιβόητες εξαδάχτυλες. Είχε προσπαθήσει να την χαϊδέψει κι αυτή, ίσως, κουρασμένη από τις εκδηλώσεις οικειότητας όλου αυτού του πλήθους που καθημερινά μπαινόβγαινε στο σπίτι, τον γρατσούνισε. Τρέξαμε στο πωλητήριο του μουσείου για τις πρώτες βοήθειες. Δείξαμε το χέρι του, η κοπέλα μόρφασε κάτι του τύπου «πάλι αυτή η αναθεματισμένη γάτα» και του καθάρισε το χέρι με ιώδιο. Επίσης μας εξήγησε, ότι συχνά οι γάτες συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπo συγκεκριμένα σε αυτούς που τις πλησίαζαν από πολύ κοντά.
Φεύγοντάς από το σπίτι ο γιος μου είχε ξαναβρεί το κέφι του και όλοι πια γελούσαμε για την μικρή αυτή περιπέτεια. Του λέγαμε ότι είχε γίνει διάσημος και έπρεπε να νιώθει περήφανος που τον είχε γρατσουνίσει η γάτα του Χέμινγουεϊ και εκείνος χαμογελώντας σήκωνε το γρατζουνισμένο χέρι του ψηλά για να φαίνεται.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!