Ο Ρόλος της Ελληνικής Γλώσσας για το Ισραήλ και την Αμερική

Μέχρι πολύ πρόσφατα σχεδόν κανείς δεν είχε κατανοήσει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελληνική γλώσσα στην πορεία του Ισραήλ αλλά και της Αμερικής για να γίνουν δύο από τα πιο σημαντικά έθνη.
|
Open Image Modal
Charles W. Bailey, Jr., Digital Artist/Flickr

Μέχρι πολύ πρόσφατα σχεδόν κανείς δεν είχε κατανοήσει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελληνική γλώσσα στην πορεία του Ισραήλ αλλά και της Αμερικής για να γίνουν δύο από τα πιο σημαντικά έθνη. Οι ιδρυτές των δύο αυτών κρατών έμαθαν να διαβάζουν την Ελληνική γλώσσα για να μπορέσουν να μελετήσουν τους Έλληνες φιλοσόφους και να βασίσουν τις πολιτικές τους στις Ελληνικές αρχές και φιλοσοφία.

Ο πρώην Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ αποκάλυψε αυτό το σημαντικό κομμάτι ιστορίας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του Ιδρύματος Washington Oxi Day Foundation όπου και βραβεύτηκε. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η Ελληνική Γλώσσα διευκόλυνε τον Πατέρα του Ισραήλ David Ben-Gurion στο να «στήσει» σωστά το κράτος του Ισραήλ. Συγκεκριμένα ο Πέρεζ ανέφερε ότι:

«Ο David Ben-Gurion, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ αποφάσισε να μάθει την Ελληνική Γλώσσα. Γιατί; Πίστευε ότι κάτι έλειπε από την ιστορία μας και αυτό ήταν η έννοια του κράτους. Πίστευε ότι είχαμε σπουδαίους προφήτες, έχουμε σπουδαίους ιερείς και πιθανότατα κάποιους καλούς βασιλείς, αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικούς κυβερνήτες.»

«Ο Ben-Gurion ζήτησε από συμβούλους να του διδάξουν ότι ο ίδιος πίστευε ότι ήταν μια από τις αδυναμίες του Ιουδαϊσμού, την έλλειψη κατανόησης του τι είναι Κράτος.Όλοι πίστευαν ότι αυτό που έλειπε από τη Βίβλο υπάρχει στην Ελληνική φιλοσοφία. Ο ίδιος μελέτησε την Ελληνική Γλώσσα και την έκανε μέρος της ιδεολογίας μας. Αποφάσισε να μελετήσει την Ελληνική Φιλοσοφία ώστε να κατανοήσει τι σημαίνει να είσαι Αρχηγός Κράτους.»

Δείτε το βίντεο με το σύνολο της ομιλίας του:

Ανάμεσα στους ηγέτες της Αμερικής που μπορούσαν να διαβάζουν, να γράφουν και να μιλούν την Ελληνική γλώσσα ήταν και οι Thomas Jefferson, John Adams, Patrick Henry, Aaron Burr, Alexander Hamilton και James Madison. Ακόμη και ο George Washington, γνωστός και ως ο Πατέρας της χώρας του, σταμάτησε να μελετά την Ελληνική Γλώσσα μόνο όταν ο πατέρας του πέθανε και δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τα έξοδα για τη συνέχεια των μαθημάτων του. Παρ' όλα αυτά συνέχισε να μελετά τις Αρχές της Ελληνικής Φιλοσοφίας μέσα από μεταφρασμένα κείμενα. Στο Συνταγματικό Συνέδριο των ΗΠΑ η Ελλάδα αναφέρονταν σχεδόν σε ένα κάθε πέντε Ομοσπονδιακά έγγραφα κυρίως όπου αναφέρονταν οι αρχές για τη νέα διακυβέρνηση.

Ακόμη και η δημιουργία του μοντέρνου Ελληνικού Κράτους το 1821 ευεργετήθηκε από αυτή την Ελληνική κυβερνητική σοφία στην Αμερική. Τον καιρό που ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, ιδρυτής του Ελληνικού κράτους έγραφε στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών «Μιμούμενοι εσάς, μιμούμαστε τους προγόνους μας και θα είμαστε άξιοι αυτών εάν σας μοιάσουμε».