Εις το όνομα της ασφάλειας...

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, μέχρι στιγμής ηθελημένα ή μη, συνειδητά ή ασυνείδητα παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις μετά το χτύπημα ότι ο φόβος δεν πρόκειται να νικήσει και ότι η Ευρώπη θα προστατεύσει και θα διατηρήσει ακέραιο τον αξιακό της προσανατολισμό οι τρομοκράτες φαίνεται ήδη, μερικές μέρες μόνο μετά την επίθεση στο Παρίσι, να έχουν πετύχει τον βασικό στόχο τους να αλλοιώσουν το αξιακό σύστημα της Ευρώπης και κατ' επέκταση τη φυσιογνωμία της.
|
Open Image Modal
Leontura via Getty Images

Η υπέρτερη αρχή σε μια δημοκρατία είναι η ελευθερία. Αυτή είναι η θεμελιώδης, συστατική αρχή της δημοκρατίας. Εγγυήτρια αρχή της ελευθερίας είναι η ισότητα. Χωρίς την ισότητα είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει ουσιαστική και ολοκληρωμένη ελευθερία. Η νομικοπολιτική και κοινωνικοοικονομική ισότητα εγγυάται τη διασφάλιση της ελευθερίας σε όλες τις εκφάνσεις και συνεπώς την εμπέδωση και εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Έτσι διασφαλίζεται η ομαλή και ουσιαστική λειτουργία της σε όλες τις διαστάσεις της, τόσο η πολιτική όσο και η κοινωνική. Η πολιτική όψη της δημοκρατίας πραγματώνεται με την νομικοπολιτική ισότητα και το αντίστοιχο ισοδύναμό της, σε επίπεδο κατάστασης, στο πεδίο της ελευθερίας και η κοινωνική όψη της με την κοινωνικοοικονομική ισότητα, στο μέτρο του εφικτού, και την αντίστοιχη ισοδύναμη κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο της ελευθερίας.

Επομένως, η ισότητα και η ελευθερία δεν είναι δύο αντιτιθέμενες μεταξύ τους αρχές, όπως υποστηρίζουν πολλοί, αλλά η πρώτη συνιστά προϋπόθεση για τη δεύτερη, η οποία με τη σειρά της είναι η θεμελιώδης συστατική αρχή της δημοκρατίας. Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η ισότητα τόσο πιο πολύ τείνει η ιδέα της ελευθερίας να μετουσιωθεί σε πράξη και η δημοκρατία να προσεγγίσει την τελείωσή της.

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, μέχρι στιγμής ηθελημένα ή μη, συνειδητά ή ασυνείδητα παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών.

Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν φαίνεται να τα αντιλαμβάνεται αυτά. Μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η πολιτική ελίτ της Ευρώπης τόσο σε επίπεδο λόγου, όσο όμως κυρίως σε επίπεδο πράξης, φαίνεται να έχει αναγάγει σε υπέρτερη αξία του πολιτισμού της Ευρώπης την ασφάλεια. Σε επίπεδο λόγου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, συχνά αναφέρεται σε αυτήν ως το υπέρτατο ιδανικό της Ευρώπης, όπως και πολλοί άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί, ενώ σε επίπεδο πράξης η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί την τροποποίηση της Συνθήκης του Σένγκεν και την εφαρμογή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια συνθήκη που συνιστά την ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αντικατοπτρίζει τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρώπη και υποτίθεται είναι φορέας τους. Επίσης τις τελευταίες μέρες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες. Υπό την απειλή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος το θεσμικό κέντρο της Ευρώπης έχει μετατραπεί εδώ και μερικές μέρες σε μια πόλη φρούριο που έχουν παραλύσει τα πάντα.

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, μέχρι στιγμής ηθελημένα ή μη, συνειδητά ή ασυνείδητα παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις μετά το χτύπημα ότι ο φόβος δεν πρόκειται να νικήσει και ότι η Ευρώπη θα προστατεύσει και θα διατηρήσει ακέραιο τον αξιακό της προσανατολισμό οι τρομοκράτες φαίνεται ήδη, μερικές μέρες μόνο μετά την επίθεση στο Παρίσι, να έχουν πετύχει τον βασικό στόχο τους να αλλοιώσουν το αξιακό σύστημα της Ευρώπης και κατ' επέκταση τη φυσιογνωμία της. Η αναγωγή της ασφάλειας σε υπέρτερη κοινωνική αρχή εξαιτίας του φόβου που τρύπωσε στην καρδιά της Ευρώπης από τα χτυπήματα, αυτομάτως παραχαράσσει τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας, θέτοντάς τες στο περιθώριο, ανοίγοντας ρωγμές στην ήδη πληγωμένη δημοκρατία μας.

Η εικόνα των Βρυξελλών αν μη τι άλλο προκαλεί θλίψη και βαθιά ανησυχία. Αν συνεχίζουμε να ενδίδουμε στον φόβο και να αλλάζουμε την ιεραρχία των αξιών μας τότε είναι βέβαιο ότι η φυσιογνωμία της Ευρώπης θα αλλοτριωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τα μέλη της και οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει οριστικά.

Πρέπει όσο είναι καιρός η Ευρώπη να βρει ξανά τον προσανατολισμό της θέτοντας στο επίκεντρο τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε και εξ' ορισμού οφείλει να πρεσβεύει: Ισότητα, Ελευθερία, Αδελφοσύνη.