Κέντρο Αλληλεγγύης: Εργαζόμαστε μαζί με κοινό όραμα

Πριν φτάσουμε να δούμε αυτό που ενέπνευσε όλους, την πολλαπλή βοήθεια σε πολλαπλές ανάγκες, την έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης, χρειάστηκε να εργαστούμε μαζί κάτω από ένα κοινό όραμα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, πάνω από 200 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που μένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα έχουν λάβει σε ένα χρόνο πάνω από 70.000 Υπηρεσίες.
|
Open Image Modal
Enri Canaj

Απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης, στο παλιό γνώριμο Φρουραρχείο βρίσκεται η έδρα μιας κοινής προσπάθειας στην οποία και εγώ κλήθηκα να συνδράμω ως Συντονιστής, από τον Απρίλιο του 2015. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση συνδυασμού μιας πληθώρας Υπηρεσιών (ιατρικών, νομικών, συμβουλευτικών, στήριξης και συμβουλευτικής οικογένειας και παιδιού) κάτω από την ίδια στέγη και με κοινό σκοπό την ανακούφιση όσων βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα που δημιούργησε ή επέτεινε η κρίση.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης δεν είναι μια απλή συνεύρεση φορέων και υπηρεσιών, είναι η βάση μιας συμφωνίας να ενωθούν προσπάθειες εταίρων με εκτενή πείρα στο χώρο και εξειδίκευση στο τομέα τους στη βάση μιας κοινής συλλογιστικής που προτάσσει την ανάγκη, τον εξυπηρετούμενο και όχι το φορέα ή τη φύση της παρεχόμενης βοήθειας. Όλα αυτά έπονται και ακολουθούν την ανάγκη. Οι συνεργάτες μας σε αυτή τη προσπάθεια, διατηρώντας την αυτονομία και τις βασικές τους αρχές, επιδεικνύουν μια ευελιξία συνεργασίας που τιμά και εμάς αλλά και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η PRAKSIS, η ΑΡΣΙΣ, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» λειτουργούν ως μία ομάδα σε ένα χώρο που ανήκει στο Δήμο και που πρόσφατα ενισχύθηκε και με την παρουσία ενός κλιμακίου της Υπηρεσίας Ασύλου που φιλοξενείται στο χώρο, με στόχευση στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» διατηρεί τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο. Αυτή η ολιστική αντιμετώπιση που στηρίζεται από τη Κοινωνία των Πολιτών, το Δήμο αλλά και Κρατικές Υπηρεσίες αντανακλά την κουλτούρα και το χαρακτήρα ενός μοναδικού Κέντρου, που λειτουργεί 12 ώρες τη μέρα και απευθύνεται σε όλους - δίνοντας προτεραιότητα στην ευπάθεια αλλά χωρίς να αποκλείει κανέναν.

Σε αυτό το εγχείρημα οι προκλήσεις ήταν πολλές και δεν ξεπεράστηκαν παρά μόνο με τη επίδειξη πραγματικής αλληλεγγύης και ομαδικότητας μεταξύ των συνεργατών μας, που από κοινού υλοποιούν τα προγράμματα. Πριν φτάσουμε να δούμε αυτό που ενέπνευσε όλους, την πολλαπλή βοήθεια σε πολλαπλές ανάγκες, την έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης, χρειάστηκε να εργαστούμε μαζί κάτω από ένα κοινό όραμα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, πάνω από 200 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που μένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα έχουν λάβει σε ένα χρόνο πάνω από 70.000 Υπηρεσίες.

Παρ' όλα αυτά, το Κέντρο δε λειτούργησε στατικά στις εξελίξεις, συμμετείχε σε κοινές διερευνητικές προσπάθειες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τον περασμένο καλοκαίρι που σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου, ενσωμάτωσε νέες Υπηρεσίες, άνοιξε τις πόρτες σε νέες συνεργασίες και ιδέες.

Προσωπικά έχω βρεθεί πολλές φορές κοντά σε προσπάθειες που απαιτούν την υπέρβασή από όλους για μια επείγουσα ή μεγάλη ανάγκη, δεν είναι όμως κάτι εύκολο. Συνήθως το συνεργατικό και ομαδικό πνεύμα δεν αποφασίζεται ή σχεδιάζεται σε κεντρικό επίπεδο αλλά έρχεται κατευθείαν ως μοναδική απάντηση σε μια μεγάλη ανάγκη που εξελίσσεται μπροστά μας. Αυτό συμβαίνει και στο Κέντρο Αλληλεγγύης και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση αλλά και ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους στο Κέντρο για αυτόν ακριβώς το λόγο. Φαίνεται ότι η αρχική σύλληψη της ιδέας ήταν σωστή, έγινε όμως επιτυχημένη από όσους επιλέγουν καθημερινά να προτάξουν την ανάγκη και τον άνθρωπο. Οι στιγμές έντασης είναι λιγοστές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο των περιστατικών και την πολυπλοκότητα των αιτημάτων - και αν κάτι δε πάει καλά η καλή σχέση με τους εξυπηρετούμενους λειτουργεί ώστε να διευθετηθεί κάθε θέμα.

Είναι προφανές ότι οι εξυπηρετούμενοί μας θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη νέων προσεγγίσεων και προγραμμάτων ή περισσότερης βοήθειας τα επόμενα χρόνια. Η δυνατότητα ανταπόκρισης των κρατικών δομών είναι πεπερασμένη και σε καμία περίπτωση ανάλογη των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των ανθρωπιστικών συνεπειών του προσφυγικού ρεύματος, ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός κάνει πολλούς συνανθρώπους μας ευάλωτους σε ακραίες θέσεις. Προτεραιότητα δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση της παρεχόμενης βοήθειας και το επόμενο διάστημα. Στην ίδια συλλογιστική θα θέλαμε να δούμε μια κοινή συνηγορία και επικοινωνία εκεί που υπάρχει κοινός τόπος με όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και φορέων εκτός Κέντρου Αλληλεγγύης. Πολλές φορές το να επιφέρεις μια θεσμική αλλαγή ή να ανασχέσεις τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων προωθώντας λύσεις και προτάσεις είναι εξίσου σημαντικό με τη δράση. Αυτό θα θέλαμε να εμπνεύσει το Κέντρο το επόμενο διάστημα.

* Το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και λειτουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες. To Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Foundations, των ΕΕΑ Norway Grants, της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.