Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, αλλά εκτός από την παραλία της, έχει να καυχιέται και για την ιστορία της και για μια σειρά από αξιοθέατα που την κάνουν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Είναι η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα του Μεσσηνιακού κόλπου, η πατρίδα του ελαιολάδου, του μαντηλιού, της Επανάστασης και του Χορού.
Αν υπολογίζετε πως θα τη γυρίσετε όλη σε μια μέρα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε γιατί, αν και οι αποστάσεις δεν είναι μακρινές, έχει τόσα πράγματα να κάνεις και να δεις, που μια μέρα δεν σου φτάνει.
Το κάστρο της Καλαμάτας: Ιδρύθηκε τα χρόνια του Βυζαντίου και μέχρι σήμερα οι επισκέπτες του περιηγούνται ανάμεσα στα ερείπια της εποχής εκείνης. Στο νότιο άκρο του κάστρου διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ενώ το κάστρο είναι το σκηνικό που εκτυλίσσεται και το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη «Πριγκίπισσα Ιζαμπώ».
Η Παλιά Πόλη της Καλαμάτας: Είναι η περιοχή στα βόρεια της σύγχρονης πόλης, κάτω από την περιοχή του Κάστρου. Σήμερα οριοθετείται από το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, την οδό Σπάρτης και την Πλατεία της 23ης Μαρτίου και έχει συγκεντρώσει, εκτός των άλλων, πολλά στέκια της νεολαίας ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Θεωρείται το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στην πόλη. Η περιπλάνηση στα στενά δρομάκια θα σας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή και θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε παλιά κτίρια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, δεκάδες αρχοντικά, λιθόχτιστες εκκλησίες, μουσεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.
Πλατεία Υπαπαντής: Ήταν η πρώτη εκτός κάστρου περιοχή που κατοικήθηκε στην πόλη. Στην πλατεία Υπαπαντής δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, με τα διπλά κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους. Βόρεια του ναού και της πλατείας Υπαπαντής βρίσκεται το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα. Ακριβώς απέναντι από τον ναό βρίσκεται και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, με αξιόλογα εκθέματα από το 1821 και μετά, ενώ πολύ κοντά, στην οδό Αγίου Ιωάννου μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.
Πλατεία 23ης Μαρτίου: Θα τη συναντήσετε στην παλιά πόλη της Καλαμάτας και βέβαια πήρε το όνομά της από την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, το 1821. Σε αυτή την πλατεία άλλωστε βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου σύμφωνα με την παράδοση, κηρύχτηκε η Επανάσταση και τελέστηκε η πρώτη λειτουργία της απελευθερωμένης Καλαμάτας. Στο κέντρο της δεσπόζει το Ηρώον, ενώ περιμετρικά θα δείτε πολλές καφετέριες, μπαρ και μεζεδοπωλεία. Στα δρομάκια γύρω από αυτήν βρίσκονται καφεκοπτεία, παραδοσιακοί καφενέδες και φούρνοι, που φροντίζουν να γεμίζουν τον αέρα της περιοχής με τις υπέροχες μυρωδιές από τα καλούδια τους. Λίγα μέτρα βορειότερα της πλατείας 23ης Μαρτίου, στη συνοικία Παπλωματάδικα και την πλατεία Αμφείας, θα συναντήσετε και τα πολυσύχναστα στέκια της νεολαίας της πόλης.
Οδός Αριστομένους: Διασχίζει την καρδιά της πόλης, με την αρχή της οριοθετείται από την πλατεία 23ης Μαρτίου και το τέλος της στο Τελωνείο, στο λιμάνι. Όταν κατασκευάστηκε το 1871, λεγόταν Εθνική οδός Παραλίας - Καλαμών. Περπατώντας από την αρχή την οδό Αριστομένους, που έχει πεζοδρομηθεί, θα συναντήσετε μερικά από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καλαμάτας, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα: αρχικά το κτήριο του ξενοδοχείου REX και δίπλα το Δημαρχείο Καλαμάτας. Μετά το τέλος του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Αριστομένους συναντάμε την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Εκεί βλέπουμε το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, νεοκλασικό των αρχών του 20ού αιώνα. Από την οδό Αριστομένους που διασχίζει όλη την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, θα δείτε και τη σύνθεση «Ελευθερία» που έχει στηθεί στο μέσον της πλατείας, με τους ήρωες της ελληνικής Επανάστασης, Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη. Σε όλο της το τμήμα η οδός Αριστομένους είναι γεμάτη με καφετέριες και εμπορικά καταστήματα.
Λεωφόρος Ναυαρίνου: Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, η λεωφόρος Ναυαρίνου, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και φυσικά δροσερές βουτιές. Διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια με φοίνικες σε όλο το παραλιακό μήκος της και πολλά έξοχα νεοκλασικά κτήρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο στη γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος, διώροφο της δεκαετίας του 1900, καθώς και εκείνο που στεγάζει το Δημοτικό Εικαστικό Σχολείο (Ναυαρίνου 8). Η νυχτερινή ζωή της Καλαμάτας συγκεντρώνεται εδώ και είναι πολύ έντονη.
Το λιμάνι της Καλαμάτας: Κεντρική θέση κατέχει η Πλατεία Τελωνείου, στην οποία δεσπόζει το ομώνυμο διοικητικό κτίσμα και το λιμεναρχείο. Ακριβώς στα δυτικά της πλατείας θα δει κάποιος το τεράστιο οικοδόμημα του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, ενώ δυτικότερα βρίσκεται η μαρίνα της πόλης, που συγκεντρώνει πλήθος εστιατορίων μπροστά στη θάλασσα. Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά, θα δείτε το βιομηχανικό κτίριο των Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια», μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που χτίστηκε το 1926 και θυμίζει μια άλλα εποχή, όταν το λιμάνι της Καλαμάτας πλημμύριζε από εμπόρους κι ήταν το κέντρο όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της Ελλάδας.
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων: Είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλους τους φίλους των Σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Το συναντά κανείς σε μια απόσταση 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς το λιμάνι. Ατμάμαξες, μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός του 1890, δύο δραιζίνες (μία ποδήλατη και μία χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α' θέσης και πέντε Α'-Β' θέσης του 1885 είναι ανάμεσα στα εκθέματα που απολαμβάνει κανείς στη βόλτα του, ενώ διαθέτει επίσης, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών. Στον ανακαινισμένο σταθμό «Καλαμάτα - Λιμήν» λειτουργεί αναψυκτήριο στο ισόγειο.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του terrabook.com